Urinveisinfeksjon

Lukter urinen din rart?

Her er de vanligste årsakene til endringer i lukt og farge.

TA EN TITT FØR DU TØRKER: Er det rosa, gult, oransj eller blankt? Lukter det asparges, eller har du UVI? Urin kan fortelle litt av hvert. Foto: Thinkstock.com
TA EN TITT FØR DU TØRKER: Er det rosa, gult, oransj eller blankt? Lukter det asparges, eller har du UVI? Urin kan fortelle litt av hvert. Foto: Thinkstock.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke akkurat som å lese fremtiden i teblader og kaffegrut, men urinen din kan faktisk fortelle ganske mye om deg.

Du får raskt en indikasjon på om du har drukket nok vann, øl og kaffe ut i fra frekvensen på doturene dine, men hva mer kan «dråpene» fortelle deg om helse og vaner? Masse, skriver Shape.com.

Ifølge R. Mark Ellerkmann ved Weinberg-senteret for kvinnehelse og medisin i Baltimore, kan både lukt, farge og hyppighet indikere helseproblemer og store livsendringer.

KK.no har tidligere skrevet om hva du skal se etter når du har gått «ordentlig» på do. Her er fem ting tisset ditt kan fortelle deg:

1. Du er gravid!

Grunnen til at vi tisser på pinner, er at kort tid etter unnfangelse kan man måle hCG-nivået i urinet. Det er et glykoproteinhormon som blir produsert i morkaken, og som blir skilt ut i urinen hos gravide kvinner. Hormonet blir populært kalt «graviditetshormonet».

– De vanlige svangerskapstestene baserer seg på økt nivå av hCG, sier doktor Ellerkmann.

Er hCGet høyt - da er det altså ting på gang. Noen kvinner merker også at urinet lukter annerledes og er sterkere enn vanlig, til og med før de vet at de er gravide.

Med en gang du har passasjerer ombord, vil du også merke at du må løpe på do mye oftere. Det er både fordi nyrene jobber hardere for å skille ut avfallsstoffer både fra deg og fosteret, og når babyen blir større, presser den og livmoren din på urinblæren.

LES OGSÅ: Doregler for damer

2. Du er syk eller har fått en skade

Ifølge Ellkermann kan røde blodceller i urinen tyde på flere ulike tilstander. Alt fra nyrestein til slagskader mot invollene - for eksempel hvis du har falt av sykkelen.

En søt lukt kan indikere diabetes, siden kroppen din ikke forbrenner glukose. Altså - ser du blodspor, opplever uvanlig lukt eller har andre bekymringer, bør du ta kontakt med legen.

LES OGSÅ: Disse tingene tetter doen din

3. Du spiser fargerik mat

Er gyllent gult blitt til skarp rosa eller mørk oransje siden sist du var på do? Noen frukter og grønnsaker har mørke pigmenter som kan farge urinen rosa eller oransje.

Så før du friker ut over fargen, tenk etter om du har spist bjørnebær, rødbeter, gulrøtter eller søtpotet. Men fortsetter fargen å være rar etter at du har lagt vekk de fargerike matvarene, kan du ta en telefon til legen.

Også asparges, da. Den setter ingen farge, men du verden for en lukt urinen får etter et måltid med de grønne stenglene!

4. Du har urinveisinfeksjon

Det svir og brenner - da er det stor risiko for at du har pådratt deg en urinveisinfeksjon. Må man på do ofte, over sju ganger i løpet av en dag, ifølge Ellkermann, er det også et dårlig tegn.

Et annet vanlig symptom er at røde blodceller farger urinen rosa. Eventuelt kan hvite blodlegemer komme til for å bekjempe infeksjonen og gjøre urinen uklar og grumsete, i tillegg til å gi en distinkt lukt til urinen.

Gå til legen med en urinpøve, og få antibiotika. Tranebær funker nemlig ikke.

LES OGSÅ: Så lenge bør du sitte på do

5. Du er dehydrert

Du har sikkert hørt, og sett, at dersom du ikke drikker nok, blir urinen mer konsentrert - og mørkere. Ideal-urinet, om man kan si det slik, er klart eller lyst stråfarget.

Lukter det sterkt av urinen kan det også være et tegn på dehydrering. I løpet av en dag trenger du rikelig mev vann, men husk at også frukt og grønnsaker inneholder vann, noe som hjelper deg på vei.

Husk at dersom du trener, trenger du mer vann. Ha alltid med flaska på trening, og sørg for å drikke nok både før og etter øktene.

OBS: Denne saken er tidligere publisert på KK.no, men er hentet frem igjen til glede for nye lesere.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer