Leder

Lykkeformelen

«Lykken er en idé, med utspring i formelen: tilfredshet+engasjement+mening. »

Publisert
Sist oppdatert
Kan lykke læres? Vi diskuterte det på et redaksjonsmøte uten å bli helt overbeviste. Men mellom de harde nyhetsinnslagene meldte BBC News at psykologene har kommet fram til en formel for lykke, nemlig: tilfredshet+engasjement+mening.



Dette var selvsagt en nyhet vi kunne velge å fare lett forbi og plassere som ren underholdning. Neste innslag handlet dessuten om selvmordsaksjonister og terror. Likevel var det noe fascinerende over en lykkeformel presentert i verdens mest velrennomerte nyhetskanal.

Skjebnen ville at jeg samme dag kom over en liten bok av filosofen Arne Næss, en lekker innbundet sak, på miljøvennlig papir og med lesebånd i silke, med tittelen Livsfilosofi. På tampen av et langt liv leverer også Arne Næss en «lykkebrøk». Han kaller den trivselsbrøken, satt opp som en ligning. Trivselen bestemmes av glød delt på legemlig lidelse og sjelelig lidelse. Bevar gløden i livet, er budskapet.

«Om du ikke engasjerer deg eller gløder for noe som helst, blir trivselen elendig uansett hvor små ubehageligheter du støter på,» skriver Næss. Ikke så fjernt fra psykologene, med andre ord. Den 95 år gamle Næss underslår selvsagt ikke at mange har livslang sorg, eller at noen sliter med psykiske lidelser der det mest sentrale begrepet ikke er lykke, men overlevelse. Men uavhengig av skjebne og historie; det viktige er hvordan vi tenker og engasjerer oss. Livskunst er å drive med små ting på en stor måte.

Temaet lykke er faktisk i ferd med å bli et stort felt for både psykologer og filosofer. I noen grad er dette en moteretning, utløst etter mange års innsats innen lidelser som angst, depresjoner – og «ulykke». Noe er også koblet til livsstil i den vestlige verden, fordi det viser seg at mer og mer velstand ikke gir oss lykke på kjøpet. «Vi har alt, og det er i grunnen alt vi har,» som professor Thomas Hylland Eriksen. FN kårer stadig Norge til ett av verdens beste land å bo i, men spørsmålet er om vi ender i tilværelsens uutholdelige letthet.

For en tid tilbake spurte KK kvinner hva de tenker om lykke. En interessant tendens i undersøkelsen var at yngre kvinner lettere bruker ordet lykke enn vi som har passert 40. Unge jenter knytter mindre prestisje til begrepet, de sier at de er fornøyde eller «happy», de er mindre fastlåst i frustrasjoner, mer åpne. Kanskje går det an å si at lykke også er beslutning, en bestemmelse om hvordan vi gjerne vil ha det, en idé?

Bente E. Engesland
sjefredaktør
bente.engesland@kk.no


EKSPLOSIV LYKKE: Noen definisjoner av lykke er mer ubestridte enn andre. Lykkefølelsen over å kjenne de første tegnene til liv i et svangerskap er eksplosiv. I ukens KK viser vi bilder fra dokumentaren I mors liv, der vi får innblikk i den utrolige verden tvillinger, trillinger og firlinger lever under svangerskapet. To fornøyde og gravide KK-eksperter møter du også.

KKs sjefredaktør Bente E. Engesland.
KKs sjefredaktør Bente E. Engesland. Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer