Trening

Lyst til å jogge?

Slik kommer du i gang.

Publisert
Sist oppdatert
Spørsmål: Jeg har tenkt å begynne og jogge, men jeg har aldri brukt denne treningsformen før, så jeg vet ikke helt hvordan jeg skal starte. Kunne du ha hjulpet meg med noen råd? Jeg trener kun aerobic og på maskin (crosstrainer) m/ vekter, så vil jogging gjøre at jeg går mer ned i vekt, eller vil jeg forbli den vekta jeg har? Er strikker bedre enn vekter? Er svømming en bra treningsform? Hvor lenge må jeg svømme for å få noen effekt, og hvor høy intensitet?

Jeg har aldri prøvd spinning, er det virkelig så effektivt? Jeg har lest artikkelen din i KK denne uka, men jeg vil ha et treningsprogram som vil vare hele livet, ikke bare 4 uker.

Har du et forslag til treningsprogram som vil inkludere spinning, aerobic, joggiing, svømming og gå tur? Jeg er 20 år, 178 og veier 68 kg.
Julie

Svar: Her var det veldig mange spørsmål. Aller først; Opplegget i KK denne uken er ikke bare for 4 uker. Du kan fortsette med det så lenge du vil, for det er bygget opp med høy effekt og stor variasjon som grunnstener.

Når du skal begynne å jogge vil jeg råde deg til å starte med en gå/jogge versjon. Start med å varme opp med rask gange i 10 minutter. Deretter går du over til lett jogging i fem minutter, deretter rask gange i fem minutter osv. Gjenta annenhver gang jogging og gange 3-4 ganger. Etter hvert kan du redusere ett minutt gangen og legge til ett minutt jogging, men la det gå minst 3 uker mellom hver gang du gjør en slik endring.

Jogging er en treningsform som krever mye energi, men alt avhenger egentlig av deg, så man kan ikke si noe generelt om hvor effektiv trening jogging er for alle, det er jo du som bestemmer intensiteten. Som regel får du best effekt av den treningen du liker best, for da tar du også i mest. Spinning er også en kjempegod treningsform når det gjelder effekt –om du tar i skikkelig.

Strikker og vekter er to belastningsmåter ved styrketrening. Den ene er ikke bedre enn den andre. Når du trener styrketrening handler det kun om å gjøre en stor, fin bevegelse i rolig tempo og med tung nok motstand.

Svømming er god trening for gode svømmere. For de fleste andre blir teknikken for dårlig slik at man ikke får så god effekt av svømmingen.

Lykke til med treningen :)

Jill Jahrmann
treningsekspert
jill@kk.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer