Hud & Hår

Makeup for begynnere

Slik kommer du i gang hvis sminkepungen er slunken.

Publisert
Sist oppdatert
Spørsmål: Jeg må først få lov til å gratulere deg med en super makeup-veiledning her på nettet. Jeg har vært inne og sett på og blitt inspirert! Det virker så enkelt at jeg tror selv jeg som nesten ikke har brukt makeup før, skal klare dette.

Likevel så er det en del ting jeg lurer på, nå som jeg har tenkt til å begynne å bruke litt makeup til daglig. Jeg vet ikke hva som kler meg og hvordan jeg bør legge makeupen slik at jeg fremhever det som er verdt å fremheve og skjuler det som jeg ikke ønsker skal sees så mye (smilerynkene rundt øynene, grusomt!).

Kanskje du også har et tips på hvordan jeg kan minimere dem? Jeg bruker Exuviance øyekrem morgen og kveld uten at jeg har sett de helt store forandringene. Ellers så renser jeg huden og bruker dag- og nattkrem fra Exuviance. Har tidligere vært plaget med hormonelle kviser, men de holder jeg nå i sjakk med kremene. Huden min er ganske grovporet og jeg har endel arr fra tidligere kviseangrep.

Når jeg nå først har bestemt meg for å forandre meg litt, lurte jeg på om du kanskje kunne hjelpe meg med en frisyre og hårfarge også. Anbefale noe som du synes kunne passe meg. Jeg har fra tidligere vært helt blond, men etter hvert som jeg har født tre barn så har fargen forsvunnet gradvis og nå har jeg fått et slikt «fargeløst» hår.

Har derfor begynt å stripe inn litt blonde striper. Har selv lyst på litt langt hår, men samtidig med en litt stilig frisyre. Har egentlig alltid ønsket meg langt hår, men har alltid fått høre at håret mitt er så tynt at det ikke ville bli fint. Jeg har visstnok veldig tynne hårstrå, men der er mange av dem sies det!

Uansett så ha jeg hørt om hair extension som jeg godt kunne tenke meg å prøve, men så er jeg da som sagt usikker på om jeg burde gjøre det. Kanskje er jeg for gammel til å ha langt hår? Igjen takk for en super spalte i KK!
Mari (37)

Svar: Tusen takk for hyggelig og positiv tilbakemelding, det er alltid godt å høre. Får håpe du blir like fornøyd med svaret jeg gir deg. Nå skal vi se hva jeg skal finne på … Du har et flott ansikt og mange muligheter, så her er det absolutt håp!

Du er flink med egenpleie av huden din. Det er supert, og et godt utgangspunkt for en bra makeup. Peeler du huden din? Gjør det ca 2 ganger i uken.

Makeup: Bruk en foundation som stemmer eksakt med din hudtone, det vil jevne huden og dekke litt av dine røde partier i ansiktet. Bruk en concealer som har et oransje pigment. Denne tar du på de mørke partiene under øyet. Du kan evt. legge en concealer med et grønt pigment på de røde partiene hvis du ønsker å dekke dem enda mer, men husk det er usynlig lite som skal til!

Hvis du skal dempe litt på linjene, så er det meget viktig å få det nøyaktig og pent og å bruke vanvittig lite av produktet. Det du kan gjøre er å bruke en lys concealer og legge den midt i linjen. Ikke på toppen! Dus den veldig ut. Dette er i utgangspunktet stikk i strid med hva teorien sier, for man sier at det lyse fremhever, og det mørke trekker ting tilbake/skjuler.

Men det som skjer med en linje/rynke, er jo at midt i rynken så går huden inn, og det er nettopp dette bittelille partiet vi vil jukse ut «til overflaten» igjen. Dette er derfor vanskelig å gjøre selv, for man skal være så nøyaktig, og presis i det man gjør. Hadde vi lagt noe mørkt, ville bare linjen blitt enda større.

Men spør du meg, så er linjer i ansiktet fint. Når du legger vekt på å få til en flott makeup, vil ikke linjene synes, for du trekker oppmeksomheten bort og over på det uttrykket du har fått med makeupen!

Legg så pudder over det hele - løst pudder som du legger med en stor pudderkost. Legg en matt, lys øyeskygge over hele lokket - opp til brynet, gjerne en kremfarget. Legg så en dyp, plommefarget skygge på lokket i ytterkant, som en c-form (på kveldstid legger du hele lokket mørkt). Legg en tynn skygge i underkant også, med den samme skyggen. Bruk gjerne en sort eyeliner langs overvippene, men veldig tynn! Sort maskara.

Når det gjelder brynene dine, så skal du nappe dem mer, slik at formen kommer bedre frem. De må bli litt mer definerte, nå er de litt «grumsete». Markér dem så med en grå øyebrynsskygge. Litt forsiktig dus, rosa/brun rouge for å få friskhet på kinnbena, men husk at du har mye friskhet i kinnene dine fra naturens side. Prøv deg derfor litt frem, du skal ikke ha på for mye. Det avhenger litt av hvordan huden din er etter foundation osv. Bruk en varm farge på leppene, ikke mørk. Du vipper litt i de kalde og varme fargene, så jeg synes fint du kan blande litt.

Frisyre: Du skal ikke ha lengre hår enn på bildet, synes jeg, det vill tynge og gjøre deg litt dradd. Du bør da heller ikke ta hair extension! Lengden du har på bilde kler deg, men du bør bli flinkere til å style håret ditt. Vær litt mer konsekvent, enten så styler du det glatt, rent og pent, ellers så får du frem liv og fall, og gjør det rampete. Nå er det verken fugl eller fisk. Vær derfor mer bevisst på stylingen, det er det jeg ser på som viktigst, fremfor å forandre totalt på looken.

Klipp det litt mer opp uten at det blir for tynt nederst. Dette kun for å få litt løft. Skrå det bittelitt på sidene og få en sprekere lugg som også er definert. Når det gjelder hårfargen din, så synes jeg du skal ta utgangspunkt i naturfargen din - gjør den ett hakk dypere, det vil gjøre deg mer interessant og klassisk. Ha kjempetynne, men mange lysere sjatteringer slik at du ikke får et blondt uttrykk, men mer vekt på noe litt mer spenstig, som samtidig er klassisk. Lykke til!

Helge Borgen
makeupekspert
helge@kk.noMari har tatt en sjefavgjørelse. Hun skal begynne å sminke seg!
Mari har tatt en sjefavgjørelse. Hun skal begynne å sminke seg! Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer