Leder

Mammadrømmen

«Hvorfor er vi så smålige?»

Publisert
Sist oppdatertHun var knust da prøverørsmetoden ikke virket. Drømmen om å bli mamma var så sterk at den overskygget det meste. Å få eget barn ble en besettelse. Det tok lang tid før min venninne igjen fant fotfestet. Det tok enda lenger tid før hun fortalte om alle forsøkene, skuffelsene, den desperate ventingen. Å dele mammadrømmen er vanskelig når du mislykkes gang på gang. Først da hun flere år senere stolt hentet hjem et adoptivbarn, kom historien i en stri strøm av tårer.

Det som gjorde størst inntrykk var at hun ikke følte seg som en hel kvinne, fordi hun ikke hadde opplevd en fødsel. Jeg kunne ikke tro det! Reduserer vi fortsatt kvinner slik, i likestillingens gullalder? Nå som mange faktisk velger å leve uten barn, og er lykkelige med det? At folk mener kvinner må føde barn for å være fullverdige, feminine og «ekte kvinner», er både opprørende og smålig, men altså sant.

Forsker Hilde Hauglid kaller det for moderskapsmaset: Å få barn ses på som det ypperste vi kan få til. Derfor rammes selvsagt kvinner som enten ikke kan eller ikke vil ha barn. En ny undersøkelse blant ufrivillige barnløse kvinner i Sverige, bekrefter også min venninnes historie. Lektor Ingegerd Wirtberg ved Universitetet i Lund forteller til Aftonbladet at mange hun intervjuet hatet matpausene på jobben, for der pratet alle om barna sine. De barnløse følte seg utenfor kvinnefellesskapet.

Åpenhet om den uoppnåelige mammadrømmen er vanskelig. Det merket KKs reporter Sophie Aaserud da hun utforsket temaet. Men selv om de ikke ville stå fram, mente alle at åpenhet trengs. Derfor er også møtet med Ellen Dahl i ukens papirutgave av KK viktig.

– Ønsket om barn er høyere enn tanken på egen helse, sier hun etter knalltøffe hormonbehandlinger. At prøverørsmetoden svært ofte mislykkes og at ingen helt vet hvilke farer kvinnene utsetter seg selv for, stopper ikke par fra å prøve dette gang etter gang. Ellen Dahl går gjennom hestekurene selv om hun har et barn fra før, fordi hun så gjerne vil at Tilde skal få en søster eller bror. Det er et valg vi som har fått barn uten komplikasjoner bør respektere. Vi er heldige!

Men når vi først skal pirke litt i fordommene, er det kanskje like viktig å tenke over dette moderskapsmaset, overfor kvinner som ikke ønsker seg barn i det hele tatt, eller iallfall vil vente lengst mulig. Lunsjen på jobben kan være like frustrerende for dem.

Småbarnsmødre rives mellom kravene på jobben og dårlig samvittighet for barna, og få er mer effektive enn dem som har liten tid. Men småbarnsmødrene får også flest fordeler på jobben. De kommer sent, går tidlig og blir forstått når de stikker midt i møtene. På typiske kvinnearbeidsplasser tar damene uten barn ofte støyten, men irriterer seg jo over at deres privatliv ikke er noe verd. De jobber overtid, tar ubekvemme vakter og kommer sist i køen på ferielistene.

I denne nye kvinnekampen står kvinner mot hverandre, mødrene mot de andre. Kanskje på tide å røske opp litt og vise større raushet på begge sider?

Bente E. Engesland
sjefredaktør
bente.engesland@kk.no


Interiørekstra: Denne uken får du KK Interiør som ekstra blad sammen med papirutgaven av KK - helt gratis. KK interiør har fokus på bad og kjøkken. Her er det lett å hente inspirasjon. Interiørmagasinet kommer nå fire ganger i året, og i tillegg blir det nå flere interiørsider hver uke i KKs papirutgave.Sjefredaktør Bente E. Engesland.
Sjefredaktør Bente E. Engesland. Vis mer
Ellen Dahl går igjennom harde homronkurer som går på helsen løs for å få barn nummer to. Du kan lese hennes historie i ukens KK på papir. I salg til og med søndag 18. februar.
Ellen Dahl går igjennom harde homronkurer som går på helsen løs for å få barn nummer to. Du kan lese hennes historie i ukens KK på papir. I salg til og med søndag 18. februar. Vis mer
Den nye kvinnekampen står mellom mødre og kvinner uten barn på arbeidsplassene. Dette kan du lese mer om i ukens KK.
Den nye kvinnekampen står mellom mødre og kvinner uten barn på arbeidsplassene. Dette kan du lese mer om i ukens KK. Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer