Leder

Mannsmyter

«Den nye mannen har oftere tåteflaske enn whisky på baklomma.»

Publisert
Sist oppdatert
Det er fra moderne menn vi får høre det. Husfar Aslak Sira Myhre spår et kraftig tilbakeslag for likestillingen: Verden går ikke alltid framover. Vi risikerer at likestillingen blir en luke i tiden som senere generasjoner ser på med undring, sier mannen til feministen Cathrine Sandnes.Jeg tror han tar feil. For det første historisk sett: Kvinnene har erobret skanse etter skanse, kvinnenes frigjøring er i virkeligheten den største samfunnsrevolusjon i vår tid. For det andre med tanke på framtiden: Moderne menn har også erobret sine nye roller med stil og styrke. Aslak Sira Myhre er selv en fanebærer. Små gutter vil arve deres holdninger og vi må iallfall håpe at det slår sterkere ut i neste generasjon.

Jeg er enig med ham i at menn må slutte å regne med full applaus hver gang de tar ut av oppvaskmaskinen. Men jeg mener også at kvinner må slutte å gnåle over alt som er galt med menn. Akkurat som kvinnen, trenger også mannen bekreftelse og beundring iblant.

Etter år med identitetskrise begynner den norske mannen å finne seg selv, skriver KKs reporter Ingvild Wedaa Tennfjord i innledningen til sommerserien, der vi jakter på den nye mannen. Hva tenker han, hvem er han - egentlig? Hva mener han om kvinnen, hva drømmer han om? Vi vil under huden nå.

Arketypen kaller vi ikke lenger machomannen, men muchomannen. Han er både hard og myk. Han passer barn, og har oftere tåteflaske enn whisky på baklomma. Han snakker om følelser og er på den måten mer «feminin» enn noensinne, om vi skal holde oss til de gamle klisjeer. «Grand old man» Thorvald Stoltenberg ser lyst på dette: «Man blir mer mann av å være nærmere kvinnen,» mener han.
 • Les også: Dette kjennetegner muchomannen

 • Men muchomannen vil ha mye, og lar seg ikke underlegge en herskerinne i heimen. De nye pappaene krever plass og aksepterer ikke at mødrene skal bestemme alle rettighetene til fødselspermisjoner, fleksibel arbeidstid eller omsorgen for barn etter skilsmisse. Hvordan vi møter denne utfordringen kommer til å bestemme om vi får et tilbakeslag eller ikke.

  Foreldrepermisjonen i Norge er på 54 uker, men bare seks av disse er forbeholdt far. Det store lønnsgapet mellom kvinner og menn i arbeidslivet er samtidig med på å befeste at mødrene blir hjemme. Noe annet er ofte økonomisk idioti for familien. Derfor må vi diskutere om hele systemet er modent for endring. Det vil jo være grenser for hvor lang permisjon foreldre kan få med full lønn. Men det går an å vurdere å gi pappa deler av permisjonen på bekostning av mamma.

  Likestillingsminister Karita Bekkemellem vil se på et forslag om at permisjonen deles i tre, slik at pappa får eneretten til fire måneder. Allerede stormer det rundt ideen, og her står kvinner mot kvinner. Det er ikke sikkert loven bør være så bastant, men det er på høy tid å slippe fedrene mer til, kanskje helst noe gradvis og mykere, for å få erfaringer.
  Husfar Aslak Sira Myhres bekymringer er også knyttet til at småjenter i dag utsettes for en stadig tidligere seksualisering, og dumme, veldig rosa jenteforbilder. Her nærmer han seg også et av de viktigste argumentene for å satse på at flere menn velger som ham, slik at det ikke bare blir en akademisk elite blant menn som tør være hjemme. Gode pappaer kan være med på å stimulere små jenter til å bli noe mer enn rosa prinsesser.

  Bente E. Engesland
  sjefredaktør
  bente.engesland@kk.no


  ENDELIG FERIETID: Du skal merke at det er sommer også i KKs papirutgave. De sju neste ukene får du et ekstra kryssord og en konkurranse-side med quiz og sudoku i bladet. Og denne uken får du også horoskop for de neste to månedene, mens du her på kk.no finner horoskop for ditt stjernetegn hver eneste daghele året.


 • Les også: Dette kjennetegner muchomannen • Sjefredaktør Bente E. Engesland.
  Sjefredaktør Bente E. Engesland. Vis mer
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
  Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer