Kk-ekspertene

Mat uten jern og kalsium

Publisert
Sist oppdatert
Spørsmål: Jeg har lavt stoffskifte og tar tyroksintabletter hver morning. Jeg må unngå kalsiumprodukter og jernpreparater i to timer før og etter. Det betyr at jeg blant annet ikke kan spise/drikke melkeprodukter til frokost. Jeg er usikker på om de med jernpreparater kun mener jerntabletter, eller om jeg også må unngå mat som inneholder jern, så jeg spiser heller ikke kjøtt til frokost.

Har du noen forslag til proteinrike matvarer uten kalsium og jern?
NM

Svar: Hvis jeg forstår deg riktig, så kan du spise matvarer med kalsium og jern ellers på dagen, og det er jo kjempefint. Som regel er det ikke noe problem å få i seg nok protein i løpet av dagen, og hvis du spiser et middagsmåltid med fisk eller kjøtt eller fugl og ellers et variert og næringsrikt kosthold, vil du mest sannsynlig få dekket behovet for protein i løpet av dagen.

Gode påleggsalternativer til proteinrike matvarer som ikke inneholder jern er blant annet fiskepålegg som makrell i tomat, røkt makrell og røkt laks. Det inneholder også mye av det sunne fettet som er godt for hjertet, så derfor kan man med fordel spise det som pålegg.

Jeanette Roede
kostholdsekspert
jeanette@kk.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer