Leder

Men bøkene lever

«Det er noe med lukten av bøker, av trykte bokstaver på papir, helst innbundet.»

Publisert
Sist oppdatert




Det var på et av romjulstreffene jeg ble stående og diskutere med min nettnerdete venn hvorfor jeg aldri kaster bøker. Jeg skaffer meg bare stadig nye bokhyller, finner mer plass på bord og kommoder, eller i stadig mer vaklevorne stabler på gulvet. Å kaste bøker er en forbrytelse, hevdet jeg, det er som å hive livshistoriene.

Det er noe med lukten av bøker, av trykte bokstaver på papir, helst innbundet. Det er også blyantstrekene under de beste formuleringene, eller det er restene av sololje, vær og vind fra sommerferien. Noen bøker kan få mer pussige avtrykk, slik som Jan Kjærstads «Tegn til kjærlighet» – den bet hunden min seg fast i. Han tok et jafs av tittelen og litt til, som sitt bidrag til forfatterens forunderlige historie, om hvordan skrift, bøker og historier skapes. Jeg ville ikke finne på å kaste «Tegn til kjærlighet».

Det er mye annet jeg ville si til vennen min også. Men han konstaterte tørt at jeg er blitt en museumsvokter. Selv har han livet sitt i små tekno-dingser, som ikke samler støv, bare musikk og bilder. En teknologi for hvert behov! Det han ønsker seg, er verdens minste bibliotek, med navnet Kindle.

Nettbokhandelen Amazons Jeff Bezos har nemlig nye planer for oss nå. Den digitale Kindle kan laste ned en hel bokhylle. Kindle ser ut som en hvit liten bok, og har det skarpeste e-blekk, med klar og tydelig tekst. En liten og hendig digital sak.

Hittil har vi bare kjøpt bøker online, men lest analogt og definitivt på papir. Bokhandlene på nett er til gjengjeld i rask utvikling. Bokklubben sendte for eksempel ut tre millioner bøker fordelt på 27 000 forskjellige titler i fjor. Mange trodde bokklubbene ville dø med nettalderen. Noen trodde bøkene ville dø også. Men redaktør Tuva Ørbeck Sørheim i Bokklubben Nye Bøker forteller at salget har økt med 20 millioner kroner i år.

Det store spørsmålet i 2008 blir om vi skal over i en ny tidsalder for lesningen, som gjør at også jeg må revurdere min forestilling om hva en bok egentlig er. Tuva Ørbeck Sørheim og jeg er enig om at boken er helt overlegen. - Digitale bøker gir ingen ny og bedre opplevelse. Følelsen av å sitte med en roman er en egen verden, mener hun, og er klart skeptisk til lesebrett.

Men Jeff Bezos mener åpenbart at han kan forbedre selve boken: Kindle skal være helt uavhengig av pc-en din, du skal kunne bruke den når som helst, sjekke og laste ned et uendelig stort antall bøker og lese ved hjelp av et tommelvennlig tastatur. «Visjonen er at du skal kunne få tak i en hvilken som helst bok som er trykket i verden i løpet av mindre enn ett minutt!» sier Bezos til magasinet Newsweek.

Om vi skal tro på ham? Jeg vet ikke, jeg liker jo bøker som støver, som det lukter av, som rammer inn veggene i huset. Men hvem trodde på internett i starten? Kanskje er Kindle den store gaven neste jul. I mellomtiden skal jeg lese i trygg forvissning om at bøkene uansett vil leve til evig tid - i en eller annen form.

God lesning og godt nyttår!

Bente E. Engesland
sjefredaktør
bente.engesland@kk.no

KKs sjefredaktør Bente E. Engesland.
KKs sjefredaktør Bente E. Engesland. Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer