Trening

Mer markerte muskler

Trening henger sammen med kostholdet.

Publisert
Sist oppdatert
Spørsmål: Jeg er en jente på 21 år som har lyst å bli skikkelig trent. Har tidligere vært aktiv konkurransesvømmer, men har falt litt bort fra treningen. Jeg prøver å trene 3 ganger i uken på treningstudio, men treningslysten er ikke alltid like stor. Min idealvekt er 55-60 kg. For to år siden la jeg på meg, og veide da 85 kg. Nå er jeg nede på 55, og ønsker å få strammet opp, samt å få mer markerte muskler. Jeg liker veldig godt å trene timer med instruktør, særlig bosu, step og fitnessboksing. Prøver også å trene styrke med styrkeapparat. Vet du om noe bra kost-, eventuelt proteintilskudd for meg? Vet du om mange jenter som ønsker oppnå det som jeg bruker kreatin?Svar: Gratulerer med vellykket vektnedgang! Jeg synes du har vært kjempeflink og at variasjonen i treningen din ser bra ut. Flott at du går på ulike gruppetimer, det opprettholder motivasjonen. Jeg synes at du bare kan forstette med de ulike timene, men i tillegg kan du få deg et styrkeprogram i treningsstudio som kan tilpasses slik at du trener noen styrkeøvelser etter timene du er med på. En treningsveileder kan hjelpe deg med et effektivt helkropp-program som du kan dele opp slik at det blir ca 4 øvelser i slutten av hver økt. Pass på å trene med skikkelig motstand slik at musklene blir ordentlig slitne.Kreatin vil jeg absolutt ikke anbefale deg. Bruk av dette stoffet har vist effekt på enkelte individer (ikke alle) i forhold til fremgang innen raske, påfølgende anaerobe spurter og i maskimale styrkeløft. Dessuten gir kreatin vannansamlinger i kroppen slik at du lett føler deg litt oppblåst ... Ikke noe for deg.Proteinstilskudd kan iblant anbefales for folk som trener veldig hardt, gjerne flere ganer om dagen. Da trenger de en hurtig måte for å erstatte energi mellom treningsøkter. Det kan også være greit for svært aktive mosjonister som ikke får tid til å spise noe etter trening. Det skal imidlertid nevnes at proteindrikker er rene kaloribomber og de er FLYTENDE kalorier. Vi opplever ikke samme metthetsfølelse av flytende kalorier og dermed har disse drikkene lett for å føre til et økt kalori-inntak og dermed vektoppgang.Det beste du kan gjøre er å spise jevnt, magert og sunt. Sørg for å innta magre proteiner (kjøtt, egg, fisk, magre melkeprodukter) til alle måltider sammen med langsomme karbohydrater (grovt og grønt). Spis ofte og lite. Etter trening bør du innta et måltid med karbohydrater (og litt protein, men det er mindre viktig enn karbo) innen en halv time.Lykke til videre!Jill Jahrmanntreningsekspertjill@kk.no

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer