Kk-ekspertene

Mistet lysten på sex

Publisert
Sist oppdatert
Spørsmål: Hjelp, jeg har ikke lyst på sex lenger! Har ikke født barn, er ikke stresset, ikke deprimert, har et bra forhold til kjæresten min...men jeg har aldri lyst lenger. Jeg «ofrer meg» en gang annenhver uke eller så, men han merker at jeg ikke egentlig vil, og trekker seg unna. Jeg savner sexlysten min. Har ikke vært hos lege, men føler meg frisk. Frykter at kjæresten min vil slå opp pga dette. Jeg er 31 år.


Svar: Sexlyst varierer gjennom livet. Det trenger ikke være noe som helst galt med deg om du ikke har lyst på sex en periode. Hvis du føler deg frisk og det ellers ikke har skjedd noe spesielt rundt deg av utfordrende livshendelser så er sannsynligheten stor for at dette er en helt normal fase i livet.

Jeg har veldig dårlig erfaring med «ofring». Å ha sex med kjæresten uten å ha lyst, i redsel for at han skal gå fra deg, er ikke en bra motivasjon for å ha sex. Sex har man jo for å leke sammen, være nær hverandre, ha det godt. Å ha sex på de premissene du beskriver øker ofte avstanden. Du beskriver det godt selv — han merker at du ikke egentlig har lyst og trekker seg. Den dynamikken som oppstår da er ikke motiverende for din sexlyst heller.

Det er mange kvinner i denne situasjonen som har fortalt meg at når det har gått en uke eller to uten sex, får de mer og mer dårlig samvittighet fordi mannen ikke får sex. Sex blir noe som henger over der som et press og som blir mindre lystbetont etter som tiden går. Her forleden fortalte en kvinne til meg at hun ble så glad for at hun ble syk, for da hadde hun en god grunn for å ikke ha lyst. Da fikk hun forståelse og presset om å ha sex forsvant. Dette blir jo vanskelig i et forhold.

Hvis du tidligere har hatt lyst og glede av sex skjønner jeg at du savner det. Men har du snakket med mannen din om dette? Hvis ikke kan det være at han tenker mange ting som ikke stemmer med hvordan du tenker. Han kan tenke at du ikke er glad i han lenger, at du er forelska i en annen osv. Du må fortelle ham at du ikke synes det er noe galt med ham og at du ikke vet hvorfor du ikke har lyst for tiden. Å ha en åpen dialog med ham om dette kan frata deg presset om å ha sex uten lyst, noe som kanskje er det største hinderet for å få lyst igjen.

Gjør ting som kjærester dere vanligvis har glede av som ikke handler om sex — som gjør at dere kommer nær hverandre. Tenk på ting som tidligere gjorde deg kåt. Kjenn etter i kroppen din på hva som er godt for deg. Hvis du blir bekymret for at det er noe galt med deg så oppsøk lege eller psykolog og rydd det unna, ikke gå og bekymre deg. Men husk at dette er vanlig å oppleve i perioder i livet, både for menn og kvinner.

Lykke til!

Stéphane Vildalen
Sex- og kjærlighetsekspert
stephane@kk.no

Stephane Vildalen er vår sex- og kjærlighetsekspert på kk.no. Send inn dine spørsmål henne.
Stephane Vildalen er vår sex- og kjærlighetsekspert på kk.no. Send inn dine spørsmål henne. Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer