Samliv

Mitt livs sjokk

«Mannen min har hatt et skjult liv, på klubber for homofile menn.»

Publisert
Sist oppdatert
Spørsmål: Jeg er en kvinne på 45 år som nettopp har opplevd det største sjokket i mitt liv. Jeg er så fortvilet at jeg knapt kan tenke en klar tanke. Jeg kan ikke betro meg til noen, for det kan skade familien min. Det er derfor jeg skriver til deg.

Saken er at jeg nettopp har fått vite at mannen min er utro. Nei da, han har ikke en elskerinne, han har elskere. Han har et skjult liv, på klubber for homofile menn. Der har han hatt, etter det jeg har fått vite, sex med en rekke menn. Hvordan har jeg fått vite det?

Jeg har en god kollega, som er åpent homofil og lever i et trofast og stabilt parforhold. Han og partneren hadde vært på besøk hos venner i København, og de hadde tatt dem med på en meget avansert sexklubb, et treffsted for homofile men, der det er mulig å trekke seg tilbake til private rom for å ha samleier.

Min kollega ble temmelig forbauset da han oppdaget min mann, som danset med en langt yngre partner og virket helt oppslukt. Paret hadde forsvunnet fra dansegulvet, men hadde returnert etter vel en time, hånd i hånd og tydelig betatt av hverandre. Min venn har også tidligere observert min mann på en lignende klubb i Oslo.

Den gangen valgte han å ikke nevne det for meg. Jeg kunne nesten ikke tro at det var sant. Men da jeg tenkte meg om, var det ikke usannsynlig at min kollega hadde rett. Min mann har en sjefsstilling, og han er ofte ute om kveldene på forretningsmiddager. Jeg har aldri hatt mistanke om at han foretok seg noe annet.

Han er nemlig den perfekte ektemann og far. Jeg har aldri tvilt på at han er glad i meg. Han er en kjempefar for våre tre barn, som er i alderen åtte til 16 år. Han følger dem opp i skolearbeidet og i fritiden. Det er noen dager siden jeg fikk den fryktelige nyheten. Min mann er heldigvis i utlandet og kommer ikke hjem før om et par uker.

Hva skal jeg gjøre når han kommer hjem? Orker jeg å leve med en mann som har lurt meg gjennom mange år? Egentlig vet jeg ikke hvem han er. Orker jeg å gå fra ham? Jeg spør meg selv om han bare har spilt et spill overfor meg for å holde på en vellykket sosial fasade.

Samtidig har jeg følt en slik gjensidighet og nærhet under våre intime samvær at jeg har vondt for å tro at han ikke har vært ekte overfor meg. Hva med barna, som elsker og ser opp til sin far?

Det er ingen tvil om at en skilsmisse vil komme som et enormt sjokk på dem. Jeg ville sette pris på råd fra deg om hva jeg skal gjøre.
Hilsen en hustru i sjokk

Svar: I krisetider gjelder det å forsøke å holde hodet kaldt og ikke la sorg, sinne, såret stolthet, følelse av totalt svik eller ønske om hevn dirigere ens reaksjoner. Nå må du ta en dag om gangen og gi deg selv tid til å tenke.

Jeg råder deg til å fortelle mannen din det du har fått vite, ved første anledning når han kommer hjem. Foreløpig tror jeg det er best å holde barna utenfor så langt det lar seg gjøre. Hvis du kan greie det, bør du bare fortelle ham det du har hørt, og eventuelt si noe om det sjokket du har fått og om dine egne følelser.

Forsøk å unngå å uttrykke en mengde negative tanker overfor ham, selv om du føler for det. Hva som videre skjer, vil selvsagt avhenge av hva din mann har å si. Forhåpentlig vil han svare deg ærlig og kanskje forsøke å forklare deg hva som har drevet ham til å ha et skjult liv på siden av deres samliv.

Uansett reaksjon, og selv om du raskt bestemmer deg for skilsmisse, råder jeg dere til å få behandling hos en samlivsterapeut. Du trenger hjelp til å bearbeide sjokket. Forholdet deres kan muligens reddes og få en start på et ærligere grunnlag hvis dere sammen får hjelp. Jeg er heller ikke i tvil om at din mann vil trenge hjelp.

Hans liv blir ogsådramatisk forandret etter avsløringen. Jeg vil tro at han kan bli livredd for å miste familien sin. Til tross for at han har behov som er vanskelig å forstå for den som ikke har en slik legning, kan jeg tenke meg at han er akkurat så glad i deg som du
har trodd.

Det vil stille meget store krav til deg å takle situasjonen på en måte som blir til minst mulig skade for dere alle. Jeg håper inderlig at din mann er voksen nok til å forstå det ansvaret som hviler på ham for å få familien så helskinnet som mulig gjennom krisen. Barna vil opplagt forstå at noe svært galt er fatt.

Forsøk å bli enig om hva som skal sies til dem. Du bør ikke være den som avslører hemmeligheten hans. Og jeg kan tenke meg at barna foreløpig bør spares for alle detaljer. Du har rett i at du ikke har kjent mannen din fullt og helt.

Men det kan godt hende at du har kjent de viktigste sidene ved ham. De er der fremdeles, selv om andre sider også er kommet for dagen.

Åsa Rytter Evensen
Samlivsrådgiver
asa@kk.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer