Vi skulle rydde ut av hytta etter en drøy uke med halvfullt hus og akkurat passe mye stormende jubel, da jeg oppdaget at vi bare hadde brukt opp halvparten av cirka ett tonn mel innkjøpt for feriebasert brødbaking (det er ikke grenser for hva man tror man får tid til når man er på ferie. Det er jo FERIE!). Nææj, kan ikke drasse med oss mange kilo mel hjem igjen, vel. Nææj. Dessuten var det x antall melkeproduktrester, sure og ikke sure, som måtte brukes opp hvis de ikke skulle ende bak utedoen. Så jeg vasket en tilitersbøtte og brettet opp ermene på genseren. Etterhvert kunne jeg sette åtte liter brøddeig til heving, og syntes fem timer til avreise var nok tid. Selv med hybelkomfyr. Nææj, det går fint. En fem-seks brød bare. Jeg hadde dessuten en plan for heving og etterheving i ulike faser og på ulike måter (se oppskrift).
Nå lurer jeg på: Er det et gen eller er det en del av hjernen som ikke fungerer? Hva er det som gjør at noen er flinkere enn andre til å beregne akkurat hvor lang tid ting tar? Enten har jeg feil genmateriale, eller så har den tidsanvisende delen av hjernen min fått seg en smell.
Det endte i alle fall medtre halvstekte, klissete brød med altfor svart skorpe pluss en halv bøtte med brøddeig bakerst i bilen. Å komme hjem ved 9-tiden og skulle pakke ut tre 70-liters fjellsekker, vaske håret etter en uke uten dusj og bake fire brød, er i beste fall resultatet av en godt utviklet tidsoptimisme. Den eneste trøsten er muligheten for at noen av kollegene mine tok seg tid til å sammenligne størrelsen på sine egne og mine poser under øynene på morgenmøtet dagen etter. De fikk seg eventuelt en real opptur. Håper noen av dem nøt det.
Oppskrift på utrolig mye brøddeig
Beregn i alle fall en hel dag (cirka åtte timer) på utbaking. Bruk tilitersbøtte.
2 kg hvetemel (pluss 1/2 kg til utbaking)
1/2 kg grov sammalt rug
1/2 kg byggmel
1 kg fin sammalt hvete
1 liter vann
2 dl skummet melk
5 dl kefir
2 dl seterrømme
1 dl skogsbæryoghurt
1 pakke gjær
1 dl mild olivenolje eller smeltet smør
3 ss sukker
3 ss salt
Bland alt det tørre. Varm 4 dl vann til 37 grader og løs opp gjæren i det. Bland og varm opp resten av væsken til kroppstemperatur.
Ha vann, gjæroppløsing og olivenolje i det tørre og rør godt. Deigen skal være mulig å røre i med sleiv, og røringen skal pågå i minst et kvarter. Hvis dere er flere, kan det være lurt å bytte på litt. Det kan bli tungt (hvis du ikke har en vanvittig stor kjøkkenmaskin, da). Trøst deg/dere med at dere får trent armmusklene.
Vitsen med en løs deig som ikke kan eltes på benken på vanlig måte, er at det grove melet trekker til seg fuktighet under heving. Er deigen for tørr i utgangspunktet, kan brødene fort bli lite saftige.
Når deigen er ferdig hevet (etter cirka to timer), eltes den med ekstramengden hvetemel. Deigen skal heves i tre porsjoner. En skal stå i romtemparetur, en annen skal stå ganske kjølig (i spiskammerset, i sånn omtent 10-15 grader), den andre skal stå i kjøleskapet.
Når brødene skal etterheves, eltes deigen som har stått varmest først og så videre, sånn at brødene kan heve og steke på ulike tidspunkter. Det vil bli litt ulik størrelse og luftighet på brødene, men alle blir gode.
Bak på nett:
