Nettmøte

Møt fysioterapeuten

Stiv og støl? Fysioterapeut Kajal Rai Ohri hjelper deg til et mykere liv.

Møt fysioterapeuten
Publisert
Sist oppdatert
Kajal er utdannet i Nederland og jobber ved Norsk Indrettsmedisinsk Insititutt (NIMI). Hun er europamester i karate, og underviser i tai chi for revmatikere, ryggpasienter og diabetikere. Du kan lese Kajals avspenningsprogram for deg som har stillesittende arbeid her.

Kajal er med andre ord en sprek dame som vet mye om både hard trening og myk avspenning. Lurer du på noe om avspenning, oppmyking eller trening, vet Kajal svar. Hun stiller til nettmøte på kk.no onsdag 1. mars. Nettmøtet er avsluttet. Les svarene.

Nettmøtet er nå avsluttet.

Følg med på kk.no for flere spennende nettmøter i tiden som kommer!

Jobbing fra stuen

, innsendt av Hjemmesitter
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0028.02.2006 / kTuesday. 16:31
Jeg har bærbar pc og sitter som regel i sofaen hjemme og jobber. Ofte sitter jeg på gulvet, fordi bordet er like høyt som sofaen. Det blir litt slitsomt i lengden, men jeg har ikke plass til eget kontor hjemme. Har du noen gode råd om sittestilling så jeg ikke får vondt i nakken, eller finnes det noen andre smarte løsninger.Takk.
Hei!Du bør for nakken og skuldrenes skyld bruke et bord til å ha pc på. Det bør være 90 graders vinkel i albuene, og pass på at du ikke heiser skuldrene. Dersom du ikke har plass til hjemmekontor, hva med et "flip-bord" fra Ikea? Og hva med å bruke en gymball som "kontorstol"?

Vond rygg

, innsendt av Missy
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0028.02.2006 / kTuesday. 16:32
Hei!Jeg sitter på kontor hele dagen og har en tendens til å lute meg fremover der jeg sitter. Dette fører ikke overraskende til at jeg tidvis får vondt i ryggen, men når ryggen ikke klager, glemmer jeg det hele og "faller sammen" igjen. Har du noen tips til hvordan jeg kan huske å rette meg opp?
Jeg har tre anbefalninger som du kan velge mellom:1. Heng opp et påminnelses otat, helst et sted hvor du ser notatet hele tiden. 2. Plassér tlf., nødvendige saker og ting et stykke unna, slik at du må reise deg opp og bevege deg for å nå dem. Benytt sjansen til å strekke på kroppen. 3 Teipe-teknikker som du kan lære hos en fyioterapeut. I det du begynner å lute, vil teipen komme i spenn og strekke på huden din. Dette vil du kjenne og dermed retter du deg opp igjen.

Kamp sport

, innsendt av Hanne
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0028.02.2006 / kTuesday. 16:34
Jeg lurer på om jeg skal begynne med kamp sport får å komme i bedre form. jeg er ikke så glad i studio trening som aerobic og lignende. Likevel har jeg ikke lyst til å bli slått blå og gul som en annen bokser. Vet du om noen kamp sporter som kan passe for meg?
Da vil jeg anbefale jujitsu. En kampsport med mye selvforsvarsteknikker, slag og spark. Er du glad i musikk og rytme, kan capoeira (brasiliansk kampkunst) være noe å prøve. Liker du en mer elegant stil kan du prøve aikido. Gå gjerne inn på http://www.kampsport.no for å undersøke mer. Lykke til:)

Tai chi

, innsendt av Nysgjerig
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0028.02.2006 / kTuesday. 16:36
Jeg har lest en del om tai chi og lurer på om det er noe for meg. Må man være spesielt myk i kroppen, eller er det greit selv om jeg ikke er så godt trent i utgangspunktet? Må man ha spesielle klær og sånn også, mon tro?
Du trenger ikke være myk i kroppen i utgangspunktet. Tren tai chi som du er. I tai chi jobber du med energien/qi i kroppen. Ettersom flyten av denne energien øker (gjennom meridianene/energikanalene) vil smidigheten og mykheten i kroppen bli bedre. Ha på deg klær du lett kan bevege deg i.

Trening om kvelden

, innsendt av Kari
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0028.02.2006 / kTuesday. 16:38
Sent om kvelden føler jeg ofte at all energien topper seg og at jeg blir helt stiv i skuldrene. Da er jeg som regel veldig sliten og ikke i humør til å trene, kan jeg gjøre noen enkle øvelser for å få sove bedre uten de stive skuldrene?
Gå tur, kom deg ut og få frisk luft. Turgåing er veldig fin trening for hele kroppen og for stive nakkemuskler. Den friske luften vil virke oppkvikkende. Dersom du er interssert i styrkeøvelser finnes det enkle øvelser på gymball og strikk. Eksempler på avspenningsøvelser er yoga, pilates og tai chi. Lykke til:)

Tøye ut etterpå

, innsendt av Linda N.
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0028.02.2006 / kTuesday. 16:39
Hvor lenge bør jeg tøye ut for at kroppen skal normalisere seg etter en spinningtime?
Tøy de store muskelgruppene. Hold tøyningen i ca. 15-20 sekunder. Gjenta hver tøyningsøvelse 1-3 ganger. Dette kan ta sammenlagt 10-20 min. Ha fokus på pusten når du tøyer. Gjerne bruk litt tid i badstu etter treningen for avspenning. Dette kan gi en oppfriskende effekt.

Behov for fysioterapeut

, innsendt av NN
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0028.02.2006 / kTuesday. 16:40
Hvordan vet man om ryggplagene er ille nok til at jeg bør begynne hos fysioterapeut og hvor mye koster en time?
Ta en time så fort du kan. Har du ryggplager (uansett grad av smerte) er det lurt å ta en undersøkelsestime hos en manuell- eller fysioterapeut. Her kan du få råd, veiledning og et tilrettelagt treningsprogram, slik at du selv kan forebygge ryggplagene. En time hos fysioteapeut med drifttilskudd vil komme på ca. 150-200 kr. Hos en fysiot. uten drifttilskudd vil det koste ca. 180++.

Morgentrim

, innsendt av A-mennesket
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0028.02.2006 / kTuesday. 16:41
Er det noen vitsi å gjøre tøyeøvelser om morgenen i stedet for etter en hard arbeidsdag foran skjermen? Altså, blir effekten best hvis jeg venter til jeg faktisk er sliten?
Du bør ikke vente til du er sliten. Å tøye slitne nakkemuskler vil gjøre vondt verre. Å tøye "kalde" muskler om morgenen har heller ingen hensikt. Tøyninger og strekkeøvelser virker forebyggende på muskel- og skjelettskader. Du bør derfor ta slike øvelser midt i arbeidstiden for å avlaste kroppen fra belastende arbeid. 5-10 min pause med strekk/tøy og bøy er bra.

ryggskade

, innsendt av kari
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0001.03.2006 / kWednesday. 14:15
Hei jeg har ligamentum flavium som kommer av en ryggskade.det sist året har jeg fått store nervesmerter ned i benet og ut i foten.Har du noe forslag til behandlig eller trening som kan hjelpe meg? Jeg har prøvd det meste og ingen behandling har hjulpet så jeg er veldig fortvilet.Går mye og prøver på bevege meg aktivt. Blir veldig takknemmelig for svarHilsen Kari
Ligamentum flavum er et ligament som alle har. Har du skadet denne? Jeg vil anbefale at du tar kontakt med manuell terapeut. Stabilitetstrening/trening av kjernemuskulatur (mage/rygg) vil gjøre godt for ryggen. Det er nødvendig med grundig undersøkelse før man kan sette i gang noen tiltak. Har du tatt røntgen, mr? Funnet ut hva slag diagnose du har?

rygg

, innsendt av Kine
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0001.03.2006 / kWednesday. 14:21
Faren min har alltid vært plaget av dårlig rygg, og jeg merker at jeg slekter på ham og av og til har litt ryggsmerter. Er det noen øvelser jeg kan gjøre for å forhindre at det blir verre?
Tren kjernemuskulatur (mage/rygg). Dette kan du gjøre ved å trene på gymball, terapimaster (slyngetrening), pilates, yoga, andre øvelser. De fleste treningssentrene har grupper med mage/rygg-trening. Dersom du ønsker veiledning og et tilrettelagt program, kan du ta kontakt med en fysioterapeut. Lykke til!

Musarm

, innsendt av Camilla
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0001.03.2006 / kWednesday. 14:23
Jeg har vært sykmeldt to ganger fordi jeg får såkalt "musarm". Hvordan kan jeg prøve å forebygge at jeg får dette en gang til?
For å forebygge musearm er det nødvendig med regelmessig trening. Ta kontakt med en fysioterapeut som kan sette opp et tilrettelagt treningsprogram for deg. Svømming kan også gjøre godt. Dersom du er anspent i musklene og har vanskelig for å slappe av, kan det være lurt å få løst opp spenningene (eks. massasje, varme, pusteøvelser/avspenningsøvelser). Dette kan fysioterapeuten hjelpe deg med. Lykke til!

Tøying

, innsendt av Mette-Marit
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0001.03.2006 / kWednesday. 14:23
Jeg har hørt at man egentlig ikke bør tøye ut etter trening pga man fortsetter å slite over muskelfibre - stemmer det?
Det kommer an på tøyeteknikken! Tøyer du hardt, vil du slite muskelfibrene. Men tøyer du lett, dvs at du tøyer til du kjenner at det begynner å strekke (bør ikke gjøre vondt!) og holder stillingen i ca. 12 sek. vil dette gjøre godt. Tøyer du hardt vil du som oftest få vondt i det du slipper trykket på musklene. Dette bør unngås.

Pauser

, innsendt av Henrikke
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0001.03.2006 / kWednesday. 14:25
Jeg har veldig statisk arbeid (jobber på fabrikk). I løpet av dagen får vi lunsjpause og to ti minutters pauser. Jeg blir lett stiv av jobben, finnes det noe jeg kan gjøre i pausene for å myke opp litt?
Vil anbefale at du strekker på de musklene du bruker mest av. Gjerne følg noen av de øvelsene som står i KK denne uken (hvis du bruker mye nakke/armer/skuldre). Bruk pausene, og få med deg de andre og :) Strekk og tøy vil i lengden forebygge stivhet. Lykke til!

Qi Gong

, innsendt av Lill
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0001.03.2006 / kWednesday. 14:27
Hei!Jeg fikk anbefalt Qi Gong, men er ikke helt sikker på hva det er. Kan du opplyse meg litt?på forhånd takk!Lill
Qi gong, Qi betyr livsenergi/luft og gong betyr trening. Du trener for å øke flyten av energien i kroppen. Energien flyter gjennom energikanaler som kalles meridianer. Når du trener qi gong og tai chi jobber du med å frigjøre blokkeringer i disse kanalene. Akupunktur har samme hensikt. Du kan lese mer om det på http://www.taichiproductions.com Lykke til:)

Urettferdig

, innsendt av Vondten
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0001.03.2006 / kWednesday. 14:27
Hvordan kan det ha seg at kollegene mine, som luter over pulten som potetsekker, aldri har vondt i ryggens mens jeg som sitter "ordentlig" må ta smertestillende annenhver dag?
Har du sjekket sittestilling, høyden på pulten etc.? Sørg for at du sitter godt og gjør alle tilpasninger som trengs for det. Luting utsetter kroppen for ugunstig strekk i ryggmusklene, og vil virke tærende på kroppen i lengden. Bruk tid på å trene opp nakkemuskulatur, og dersom du har anspente muskler kan det være godt med massasje en gang iblant.

Vondt ved strekking

, innsendt av Line
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0001.03.2006 / kWednesday. 14:27
Når jeg strekker ut skikkelig etter trening med vekter får jeg så vondt at jeg heller foretrekker å være støl enne å tøye ut. har du noen gode råd for øvelser som ikke er smertefulle?
Det at det gjør vondt, kan være et tegn på at musklene er slitne. Kanskje du kan prøve med avspenningsøvelser eks. pusteøvelser/yoga/pilates/tai chi eller varme (badstu/varmepute/varmeflaske) for å trappe ned etter en treningsøkt. Pusteøvelsene vil tilføre de slitne musklene ny oksygen og energi. Varmen vil øke blodsirkulasjonen til slitne muskler. Verdt et forsøk :)

Effektiv trening

, innsendt av Vivi
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0001.03.2006 / kWednesday. 14:29
Hva er den mest effektive treningen for å styrke rygg og nakke for meg som sitter bom fast på kontorstolen hele arbeidsdagen?
Kanskje du kan prøve å trene med gymball. Du kan til og med bruke en gymball som "kontorstol" for å trene kjernemuskulatur. Spør om du kan få med deg noen øvelser når du kjøper ballen, eller hør med en fysioterapeut/treningsinstruktør om han/hun kan lære deg noen gode øvelser på ballen. Lykke til!

Karate

, innsendt av Energisk
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0001.03.2006 / kWednesday. 14:35
Gratulerer med karatetittelen. Jeg lurer på hvordan grunnformen bør være for å kunne begynne med karatetrening.
Tusen takk :) Det er jo lenge siden nå. Du trenger ikke være i noe spesiell knallform før du begynner på karate. Grunnformen bygges opp via karatetreningen. Så det er bare å sette igang.

Svømming

, innsendt av Katja
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0001.03.2006 / kWednesday. 15:03
Hei!Er det egentlig nødvendig å tøye ut etter svømming? Jeg blir sjelden støl, men har uttøying noen annen effekt på musklene enn at man unngår stølhet?
Tøyninger hjelper med å bevare normal lengde på musklefibrene. Dette er selvfølgelig ikke aktuelt hvis du ønsker markerte muskler. Men for generell velvære kan det gjøre godt å tøye ut.

Konstant sliten

, innsendt av Litt bekymret
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0001.03.2006 / kWednesday. 15:09
De siste halvåret har jeg vært konstant sliten og har sluttet å trene, og dermed merker jeg at jeg har blitt litt lut i ryggen. Har du noen råd for at jeg kan stramme meg opp?
Jeg vil anbefale at du begynner å trene igjen. Men velg noe du synes er gøy og motiverende. Er du mentalt sliten eller fysisk sliten? Dersom du er mentalt sliten pga stress, kan det være sunt for kroppen å ta seg en treningsøkt (eks kondisjonstrening). Dette vil gi mer krefter enn at det tar. Er du fysisk sliten, vil jeg anbefale roligere øvelser som yoga, pilates, tai chi.

Øvelser for beina

, innsendt av Grå mus
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0001.03.2006 / kWednesday. 15:10
Jeg trener jevnlig, likevel får jeg litt sånn mavr i beina når jeg sitter stille lenge. Vil ha noen tips om hva jeg kan gjøre mot dette.Tusen takk.
"Maur i beina" høres ut som om en nerve kommer i klem. Har du vondt i ryggen? Dersom dette plager deg vil jeg anbefale at du tar en undersøkelse hos en manuell terapeut. Dersom murringen kommer av stram muskulatur i sete/bakside lår vil jeg anbefale tøyningsøvelser.

Knaking i nakken

, innsendt av Arne
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0001.03.2006 / kWednesday. 15:11
Rett som det er knaker det til i nakken hvis jeg snur brått på hodet. Er dette et tegn på at det er noe galt?
Nei, så lenge knakingen ikke gjør vondt, gjør det ingenting. Men jeg vil anbefale at du styrker nakken. Dette vil forebygge nakkeplager i fremtiden.

Smerter

, innsendt av Pilt
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0001.03.2006 / kWednesday. 15:12
Jeg har lyst til å drive med kampsport, men jeg har ofte senebetennelser i armene og kan sannsynligvis ikke slå særlig hardt. Kan du anbefale noe som ikke innebærer at jeg må belaste hendene og armene så veldig?
Har du prøvd brasiliansk kampkunst, capoeira?

Trening og tabletter

, innsendt av Undrende
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0001.03.2006 / kWednesday. 15:13
Jeg spiser mye smertestillende på grunn av mageplager er dette noe jeg bør tenke på i forhold til valg av treningsform?
Foreslår at du prøver deg frem. Vanskelig å si hvilken treningsform som passer best. Kanskje bedre å begynne med lite belastende treningsformer som svømming, trening med lette vekter, mage- og ryggtreninger osv. Dersom dette går greit og smertefritt kan du øke treningsintensiteten. Lytt til kroppen og tilpass treningen etter hva du selv kjenner gjør godt. Lykke til!

Pen hals

, innsendt av Forfengelig
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0001.03.2006 / kWednesday. 15:14
Jeg har fått slapt hakeparti og trenger desperat råd om hvordan stramme det opp med trening så fort som mulig.
Prøv stabilitetstrening/styrking av kjernemuskulatur i nakken. Dette kan du gjøre ved å trekke haken inn, holde i 3 sek og slepp rolig. Jeg vil anbefale at du tar kontakt med en fysioterapeut/treningsveileder for råd og oppfølging. Hos fysiot. kan du bruke andre redskaper som terapimaster (slyngetrening), gymball etc. Lykke til!

Trening for stillesitter

, innsendt av Nina
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0001.03.2006 / kWednesday. 15:23
Hva er den beste treningen for en stillesitter som er redd for musearm og ryggplager?
Gå turer i marka!

Dårlig holdning

, innsendt av Slapp 33-åring
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0001.03.2006 / kWednesday. 15:35
Når jeg ser meg i speilet, opppdager jeg at jeg har veldig dårlig og lut holdning. Hvordan trener jeg best for å "rette meg opp"?
Styrke nakke muskulatur (trekk haken inn), musklene mellom skulderbladene (ro-øvelse), mage/rygg (eks. kjernemuskeltrening på ball, situps, rygghev) og tøyningsøvelser for stramme sete/lår/legg muskulatur. Ta gjerne kontakt med mensendieck-fysioteapeut eller prøv pilates/yoga/tai chi for å trene holdning. Lykke til!

Vondt i bena

, innsendt av Bekymret
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0001.03.2006 / kWednesday. 15:51
hei!Jeg er 39 år og jobber på kontor, men løper ganske mye rundt. De siste par årene har jeg fått stadig mer vondt i bena, smerter i knærne og muskler som virker såre. Jeg er normalvektig, men trener ikke. Bruker ofte sko med hæler, kan dette ha noe å si?
Det er vanskelig å si om hæler er det som skaper plagene. Andre faktorer som underlag, om man er plattfot eller ikke, løpeteknikk, mengde trening, anspente muskler, slitasjeforandringer i knærne osv spiller en rolle. Vil anbefale at du tar en undersøkelse hos fysioterapeut for å teste hva som skaper plagene. Lykke til!


Møt fysioterapeuten
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer