Leder

Myten om kvinners teknofobi

«Småjentene lever i den digitale framtiden og skjønner ikke at damer har trøbbel med knapper.»

Publisert
Sist oppdatert
Musikeren og multitalentet Ingrid Bjørnov tok hverdagsnevrosene på hælen, da hun bokstavelig talt knuste mobilen - med sine høyhælte sko. Vi kan trygt kalle dette en treffende parodi på kvinners teknofobi, men også på mytene som vi kvinner er best på å skape selv.

Det kan nemlig hende at teknologirevolusjonens kjønnsdimensjon er noe overvurdert. Jeg har en historie fra virkeligheten om akkurat dette: Da vi første gang skulle installere ISDN-linje hjemme kom en kompetent kvinne og gjorde jobben på en time. Telefonen virket, internettet virket, mens den gamle tv-en levde sitt eget satellittliv.

En kald vinterdag brøt tv-satelitten sammen, og med en død tv var det bare å kapitulere for tidenes bredbåndstilbud: tv, internett og telefon i én pakke, som skulle sikre at vi var online på alle vis, straks. Denne gangen kom ikke en dame, men fire menn for å ta seg av installeringen, og de holdt på hele dagen. Kabler her og koblinger der. Men telefonen virket ikke, gitt.

Siden ingen av de fire var telefonispesialist måtte de tilkalle en hjelpemann. Så var det tv-ens tur til å gå i svart. Nytt innrykk av team, og diverse samtaler med kundesenteret. Vanskelig sak. Inntil en kar ved en innskytelse fant ut at fjernkontrollen manglet batteri. Akkurat der og da tenkte jeg på Ingrid Bjørnovs høye hæler og kom til at vi kanskje ikke trenger doktorgrad for å håndtere duppedittene likevel.

En annen sak er dessuten at duppedittene er mer feminine enn noen gang. En av de første mobiltelefonene jeg brukte, var en blytung, diger kasse med Reodor Felgen-antenner som vi hadde med oss ut på reportasjetur. Nå reiser vi med små lekre saker, som også formidler nyheter, tv, laster ned musikk og sørger for at vi kan sende sms uansett hvor langt hjemmefra vi er.

Dette er egentlig mobiler skreddersydd for kvinner. Teknisk direktør i Norges Televisjon Trude Malterud mener det er på tide kvinner kvitter seg med mytene og dermed tekno-angsten: - Det er akkurat som vi tror vi vinner noe ved å skjule oss bak naive unnskyldninger på dette området, sier hun til KK.

Små jenter er kanskje den beste bekreftelsen på at vi er ved et vendepunkt. På skolens «åpen kveld» forleden viste jentene i klassen til datteren min sin siste animasjonsfilm, der de selv sto bak ideen, filmingen og produksjonen. De har undervisning på nett hver dag, hjemmesider, de chatter på MSN, er på You Tube, laster ned musikk og bilder og googler. Småjentene lever allerede i den digitale framtiden og skjønner ikke at voksne damer har trøbbel med å trykke på noen knapper.

Bente E. Engesland
sjefredaktør
bente.engesland@kk.no


Alenepappaer i papirutgaven av KK: For snart to år siden fulgte KK Norges første enslige adoptivpappa til Kina for å hente en sønn. Denne uken møter vi igjen André Granaas Lorentzen sammen med lille Even - og en annen alenepappa, Arve Juritzen, med datteren Aida. De har klare ideer om hva som skal til for at flere barn skal komme nær sine fedre.


Sjefredaktør Bente E. Engesland.
Sjefredaktør Bente E. Engesland. Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer