Helse & Livsstil

Når krampa tar deg

Publisert
Sist oppdatert
Spørsmål: Jeg er i begynnelsen av 20-årene og har nylig fått diagnosen vaginisme. Dette er noe jeg har slitt med siden tenårene. Nå har jeg lest litt om emnet, og registrerer at årsaken ofte blir omtalt som psykisk betinget, altså en reaksjon på overgrep eller at man er blitt utsatt for vanskelige/ubehagelige seksuelle situasjoner.

Nå har det seg sånn at dette overhodet ikke stemmer på meg, snarere tvert imot; jeg har alltid hatt et veldig fint og trygt seksualliv. Jeg har alltid gått ut i fra at årsaken måtte være av fysisk art, men gynekologiske undersøkelser viser at jeg er helt normal og frisk. Hvordan kan dette da henge sammen, og hvordan er det mulig å få behandling når det tilsynelatende ikke er mulig å finne noen årsak? Kan vel også nevne at jeg er i et stabilt og godt forhold, og at kjæresten min takler dette problemet svært bra.
NN

Svar: Så fint å få dette spørsmålet! Jeg har hatt mange pasienter som har sagt det du sier her. Vaginisme har mange forskjellige årsaker.

I diagnosesystemet som brukes kategoriseres vaginisme, eller skjedekramper, i to kategorier avhengig av årsak, psykiske og fysiske. De psykiske handler som oftest om at tilstanden har sammenheng med tidligere dårlige erfaringer. De fysiske beskrives som oftest som skade etter infeksjon, og kategoriene er beskrevet på forskjellige steder i registrene. Dette registeret heter ICD-10.

Det er en av to internasjonale diagnoseregister som blir brukt. DSM-IV er det andre. ICD-10 er det vi bruker primært her i Norden. Årsaken til vaginismen kan og skyldes en kombinasjon av psykiske og fysiske sammenhenger, og årsakssammenhengene er ofte ikke entydige.

Det er kjempebra at du er i et godt forhold og får forståelse for tilstanden din! Det er og flott at seksuallivet ditt er bra og jeg har truffet flere jenter som har bra sex på tross av vaginisme. Derfor kommer enkelte først til behandling når de ønsker barn. At gynekologiske undersøkelser ikke har gitt svar på hva det kommer av kan ikke helt utelukke at vaginismen din har fysiske årsaker.

Det er ikke alltid at en finner ut årsaken til vaginismen, men den kan behandles likevel. Gynekologen din vil kunne skissere et behandlingsopplegg, eller du kan for eksempel ta kontakt med «Institutt for Klinisk Sexologi og Terapi» om du bor i nærheten av Oslo, telefon 22335190.

Stéphane Vildalen
Sex- og kjærlighetsekspert
stephane@kk.no

Stephane Vildalen er vår sex- og kjærlighetsekspert på kk.no. Send inn dine spørsmål henne.
Stephane Vildalen er vår sex- og kjærlighetsekspert på kk.no. Send inn dine spørsmål henne. Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer