Sparetips

- Noe av det viktigste en kvinne må gjøre, er å sikre seg eierandeler i bolig

Her er økonomiekspertens beste tips.

INGEN PENGER PÅ KONTO: Synes du kontoen tømmes altfor fort? Da har du garantert noe å hente fra disse sparetipsene. Foto: Shutterstock / Denis Vrublevski
INGEN PENGER PÅ KONTO: Synes du kontoen tømmes altfor fort? Da har du garantert noe å hente fra disse sparetipsene. Foto: Shutterstock / Denis Vrublevski Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er du en av dem som stadig må ty til nudler fra innerst i skapet når det nærmer seg lønningsdag? 

Da er du ikke alene: En undersøkelse fra Storebrand viser at 40 prosent av oss opp­lever at kontoen er tom fra tid til annen.

Og for mange handler det ikke nødvendigvis om at de har for lite penger. Det handler om å tenke nytt rundt økonomi, om å bli venn med bankkontoen sin.

Å ha god oversikt over privatøkonomien er det første og aller viktigste budet.

– Overraskende mange vet ikke hva som går inn og ut av kontoen deres. Ta turen inn på nettbanken og se hvilke utgiftsposter du har – og hva pengene går til for øvrig. Lag så gjerne et budsjett, sier Elin Reitan, som er forbrukerøkonom i Nordea.

Neste punkt på lista er å skaffe seg en buffer: Å vite at man har noe i bakhånd er rett og slett bra for psyken, og kan redusere stresset dersom vaskemaskinen ryker på verst mulig tidspunkt.

LES OGSÅ: Slik kan du spare penger på frisørtimen

Og så var det hverdagsluksusen...

– Det er lett å glemme at små summer, som for eksempel en daglig kaffe, mat i kantina og taxiturer vokser seg til store summer over tid, sier Reitan.

Samtidig skal man ikke undervurdere gleden i disse må utskeielsene. Er den daglige take away-kaffen avgjørende for humøret, er det ikke sikkert den må ut. 

Men kanskje kan du gå ned til annenhver dag – eller hver fredag?

Elsker du å kjøpe nye klær, er det ikke realistisk at du brått skal slutte med det. Men kanskje kan du ha byttekvelder med venninner eller kjøpe på bruktmarkeder?

Er bøker den store lidenskapen, husk at biblioteket låner ut gratis. Slike små grep kan være løsningene du trenger. Men det er ikke til å komme bort fra at de store økonomiske spørsmålene må håndteres.

Som å skrive samboerkontrakt, eller huske å ha forsikring. Det handler om å gjøre det, ikke utsette.

LES OGSÅ: Spar 9000 på kaffen

KUTT NED PÅ KOSTNADER: Det er lett å glemme alle de små utgiftene som kan utgjøre en stor del av hvorfor lommeboka bare blir tynnere og tynnere. Foto: Shutterstock / quadshock
KUTT NED PÅ KOSTNADER: Det er lett å glemme alle de små utgiftene som kan utgjøre en stor del av hvorfor lommeboka bare blir tynnere og tynnere. Foto: Shutterstock / quadshock Vis mer

Ikke dropp samboerkontrakten - veldig viktig!

– En studie vi har gjennomført, viser at 80 prosent av alle samboerpar dropper samboerkontrakten, sier Elin Reitan. 

Hun fortsetter:

– Det er uheldig. I motsetning til gifte har ikke samboere et like godt regelverk å forholde seg til ved brudd. I verste tilfelle kan man risikere å gå tomhendt ut av samboerskapet, sier hun.

For kvinner er det spesielt viktig å passe på at de er med og eier felles bolig.

– Jeg pleier å si at noe av det viktigste en kvinne må gjøre, er å sikre seg eierandeler i bolig. Det viser seg dessverre at spesielt kvinner har en tendens til å gå i den typiske leiefellen, at de betaler leie til partnerne framfor å kjøpe seg inn i boligen de bor i, sier Reitan.

– For mange er privatøkonomi en bøyg de ikke orker å gå løs på. Man utsetter og håper på det beste. Kvinner som jobber deltid, eller ikke i det hele tatt i perioder for å få familiekabalen til å gå opp, bør være bevisst på at de da går glipp av både lønn, karrieremuligheter og pensjonsopptjening, understreker Reitan. 

LES OGSÅ: Slik kan du gjøre rimelige interiørkjøp

De beste hverdagstriksene

 • Ta med kaffe hjemmefra (i hvert fall av og til). Å kjøpe kaffe ute hver dag blir mange tusen kroner i løpet av et år.
 • Fyll drivstoff på søndager! Prisen er som regel lavest da.
 • Gå på loppis! Her kan du spare store summer på å kjøpe ski og sykler, skøyter og bøker til barna. Sjekk loppemarked.info for oversikt over loppemarkeder i Norge. 
 • Bruk biblioteket! Lån bøker både til deg selv og barna gratis. Skriv deg opp på venteliste, så får du låne de nyeste bøkene like etter at de kommer i butikken. 
 • Arv klær! Bytt barneklær med venner og familie, eller bruk finn.no.
 • Gjør billige helgeaktiviteter! Dra på skogstur, bad i sjøen eller ta en lesestund på biblioteket – det finnes mange alternativer til kino, lekeland og badeland. Voksne kan ta seg en joggetur framfor å besøke et treningssenter.
 • Handle stort! Litt tiltak, men det sparer du mye på.
 • Ta alltid med vannflaske og matpakke når du drar hjemmefra! Du eller barna blir sultne før eller siden.
 • Bruk internett! Selg ting du ikke trenger på bruktmarkeder og på nettet, og kjøp brukt hvis det er noe du mangler. Bruk nettsteder som taxikalkulator.no, flybilligst.com, hvakostertannlegen.no, telepriser.no for å finne de laveste prisene på ulike tjenester.
 • Del på bilen! Hvis du ikke er avhengig av bil hver dag, kan det være smart å vurdere et bilkollektiv. Du finner dem i de største byene.
 • Si nei! La barna bruke egne lommepenger hvis det er noe de ønsker seg. Og noen ganger er det ok å takke nei til en venninnetur på spa eller en storbyweekend med shopping og dyre restauranter.  ​

Ta pengetesten: På okonomilappen.no kan du sjekke dine kunnskaper om økonomi. Der finner du 20 spørsmål om personlig økonomi. Testen er utarbeidet i et samarbeid mellom Finans Norge og Forbrukerombudet.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer