Blogg

Nordmenns ubegripelige liv

Jeg forstår meg ikke på oss.

Publisert
Sist oppdatert
Denne helgen har jeg opplevd to av de merkeligste fellestrekkene som de jevne nordmenn besitter. Den ene opplevelsen skyldtes at hele avløpsanlegget i gården hvor jeg bor gikk åt skogen på lørdag, og den andre fant sted fordi det var fint vær i Oslo på søndag. Bare vent, så skal jeg forklare.

Slekten min har bodd i Norge i en trilliard generasjoner. Enkelte fjerne slektninger rømte landet og stakk til Amerika dengang utvandring var hipt, men noen import har det ikke vært snakk om på all verden så mange år. Jeg er med andre ord rotnorsk, og likevel skjønner jeg ingenting av hvordan vi nordmenn oppfører oss. Med utspring i helgens opplevelser - her er noen av tingene jeg aldri kommer til å forstå:

 • Vi blir best kjent med nye mennesker hvis vi har en felles kilde til irritasjon
 • Jeg har aldri snakket med så mange av naboene mine som jeg har gjort denne helgen. Plutselig vet jeg hva halve gården heter. Bare fordi vi ikke kunne dusje eller gå på do. Utlendinger som klager på at nordmenn er innesluttede og lite kommunikative, burde få lov til å se oss når vi opparbeider litt felles irritasjon. Det er helt forbløffende.

 • Vi må absolutt gå tur på søndag
 • Det jeg ikke forstår ved dette, er: har vi virkelig så dårlig tid på ukens andre dager at søndag er den eneste dagen da vi kan gå tur? Er ikke det litt absurd? Hvis vi liker å gå, mener jeg? Jeg liker å gå tur selv, men ikke på søndag. Aldri på søndag. Spesielt ikke på søndager med fint vær, slik det var denne helgen. En liten tur rundt i nabolaget fortoner seg som rene spissrotgangen. Friske fjes og freidige føtter fyker forbi og får meg til å føle meg som om jeg lever i en maurtue. Det blir for meget. På mandager, derimot, kan jeg gå rundt hele Frognerparken og knapt møte en eneste fotgjenger. Hvor dårlig tid har vi, egentlig?

 • Vi forventer å bli informert hele tiden
 • Det er det samme hver gang: med én gang noe litt utenom det vanlige oppstår og forstyrrer livene våre, er det intervju med 14 nordmenn på Dagsrevyen eller i Dagbladet som ser triste og opprørte ut mens de utbryter: vi har ikke fått noen informasjon! Jeg har løsningen på dette: skru på mobilen og wap dere inn på en eller annen nyhetstjeneste. Sammen med de indignerte intervjuene med de informasjonsløse, står nemlig all informasjonen. Står du på flyplassen og lurer på når det forsinkede flyet går, kan du alltids spørre selv. Det finnes informasjonsskranker. Det er der du får informasjon. Ok?

  Jeg er ikke sikker på om jeg er helt oppdatert på hva den norske folkesjela er, men jeg vil i alle fall innbille meg at dersom vi skulle bli stående på Gardermoen og vente på et fly på en søndag, kommer vi alle til å bli kjempegodt kjent med hverandre mens vi vandrer rundt på parkeringsplassen og snakker med ukjente om hvor hårreisende det er at vi ikke er blitt informert.

  Lill Kristin Syversen
  helse- og livstilsjournalist, kk.no
  lks@kk.no

  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer