Mange vil kanskje stupe over sjokoladen som reklamerer med 86 prosent kakao, for den har jo så mye antioksidanter. Eller velge seigmenn, fordi det i det minste bare inneholder sukker, og ikke både sukker og fett - slik som sjokoladen.
Ernæringsfysiolog Camilla Andersen, som er daglig leder forSomebody.no, snur litt på det hele, og kan på en måte gjøre godterivalget ditt mye hyggeligere.
LES OGSÅ: Smågodt er ikke sunnere enn sjokolade


– Sjokolade for pokker!
– Det er min misjon her i livet, å få folk til å slutte å si at «det er usunt, og det er usunt». Jeg er nemlig opptatt av at det ikke finnes usunn mat, men det finnes usunne mengder, sier Andersen til KK.no.
Men er det ikke litt sunnere med seigmenn enn med sjokolade?
– Altså, hvis jeg elsker sjokolade, så sitter jeg for pokker ikke og spiser seigmenn, smiler Andersen:
– Da spiser jeg sjokolade. Ikke en stor plate, men noen biter.
Hennes råd er altså som følger: velg det du har mest lyst til å kose deg med - men vær forsiktig med mengden!
– Er du mest glad i noe med mye kalorier, må du bare spise mindre, og velger du noe med færre kalorier, kan du spise mer, forklarer hun.
– Slapp av!
Ifølge Andersen er det for eksempel ikke usunt å spise skolebrød én gang i måneden, og man skal kunne kose seg litt iblant - uten dårlig samvittighet.– Folk må ikke være så redde for å få i seg noe de mener er usunt, selv om de forsøker å leve et sunnere liv. Slapp av! Er du glad i noe, så inkludér det i kostholdet ditt på en smart måte, sier hun.
Selv om mørk sjokolade inneholder mye antioksidanter, kan vi ikke hive i oss enorme mengder at det - den har jo like mange kalorier som melkesjokolade, minner Andersen om.
LES OGSÅ: Sukker skader deg før du svelger det.

Less is more
Ernæringsfysiologen trekker også frem det gamle jungelordet «åpnet pose er tom pose», og ber om at man ikke lurer seg selv med å spare penger på økonomipakning med sjokolade, eller fire poser chips til prisen av tre.– Det er utrolig lett å spise for mye av både salt og søtt. Det trigger en «må-ha-mer»-lyst. Jeg kan ikke dokumentere det, men jeg er sikker på at chipsprodusenter har funnet ut hvilke avhengighetsskapende stoffer de må tilsette for å få oss til å måtte ha mer, sier hun.
De som kjenner Camilla Andersen og mannen hennes har etter sigende ledd av den lille potetgullskåla de deler seg i mellom. I den er det plass til to never chips - og så har de kost seg med det.
– Vi må lære oss og nyte. Less is more, altså, når det gjelder søtsaker., forteller hun.
LES OGSÅ: Trikset som demper søtsuget
Velg riktig mengde
Her er en liten huskeliste når du skal velge mengden lørdagsgodt. Antall kcal. er per 100 gram, ifølge Matvaretabellen:LES OGSÅ: Kakao kan gjøre deg frisk
Nøtter og sjokkis
Godteri med lav GI gir lavere blodsukkerstigning, mindre insulin og mindre fettlagring. Nøtteblandinger med sjokoladebiter gir både antioksidanter og sunne fettsyrer.Sjokoladen M har for eksempel peanøtter med fett som gir lavere stigning i blodsukkeret enn vanlig sjokolade, og er derfor et alternativ som kan monne på samvittigheten. (Men husk Camilla Andersens råd om mengder)
Alternativer for den hardnakkede
Velger du likevel å gå forbi godtehylla, kan du alltids kose deg med dette:Popkorn: Kjøper du micropopkorn, så velg en variant med lite fett. Du kan ha på en teskje smør etterpå om du føler det blir litt tørt, det er likevel sunnere enn å kjøpe vanlig micropopkorn. Popper du selv, så bruk helst en sunn planteolje i kasserollen, eventuelt litt plantemargarin.
Frukt og fruktsmoothie: Frukt kan du spise mye av. Lager du smoothie, velger du den frukten du liker best. Kjør den i blenderen med isterninger og fettfattig yoghurt. Litt ren fruktjucie, lettmelk eller soyamelk er også gode alternativer.
Yoghurt og yoghurtis: Yoghurt trenger ikke sukker for å smake godt. Bland den med frukt, og du har et godt snackmåltid. Yoghurtis kan spises som den er.
Grønnsaker: Grønnsaker er sunneste godteriet som finnes. Lag gjerne en god dip med for eksempel kesam som base.
Frokostblanding: Godt å bare mumse. Velg en variant med mye fiber og lite sukker. Eller lag din egen.
Peanøttsmør: Nøtter er sunt. Peanøttsmør inneholder mye kalorier, men det skal lite til for å få noen sunne kjeks til å smake godt. En spiseskje er nok.
Sjokolade: Joda. Du kan unne deg en liten bit sjokolade hver dag. Heller det, enn å dytte i deg et lass én gang i uka. Sjokolade med lite sukker og høyt kakaoinnhold er den sunneste.