Tobarnsmamma
Svar: Det finnes per i dag ingen gode nok studier på om økologisk mat er bedre for helsa. Vi vet likevel at økologisk frukt og grønnsaker inneholder mer antioksidanter enn konvensjonelt dyrkede matvekster.
Antioksidanter har en forebyggende effekt mot en rekke alvorlige sykdommer. Når det gjelder animalske matvarer som kjøtt, melk og egg, har de økologiske produktene et større innhold av fettløselige vitaminer og omega-3-fettsyrer.
Økologiske plantevekster inneholder derimot mindre nitrat, mindre protein og et lavere innhold av vitamin A/betakaroten. Undersøkelser har vist at fettinnholdet i melk fra økologiske kyr generelt er lavere enn hos dyr som blir fôret på mer konvensjonell måte.
Melken har også et høyere innhold av C-vitamin. Mest interessant synes jeg det er at økologisk kjøtt, egg og melk inneholder mer omega-3-fettsyrer.
Jeanette Roede
kostholdsekspert
jeanette@kk.no