Helse & Livsstil

Orgasme-hemmerne

Vil, men får ikke til. Når tidligere opplevelser hemmer orgasmen.

Publisert
Sist oppdatert
Spørsmål: Jeg er ei jente i begynnelsen av 20-årene som har et slags problem. Jeg er faktisk ikke sikker på om jeg noen gang har hatt orgasme. Jeg har vært i et par langvarige forhold med mye bra sex og jeg har også hatt andre sexpartnere mens jeg har vært singel.

Allikevel er jeg usikker på om denne siste biten noen gang har vært til stede. Jeg har det med å bli litt stresset pga dette og har noen sperrer pga tidligere opplevelser. Prøvd å prate med eksen om det uten hell. Noen tips til hva jeg kan gjøre?

Svar: For det første kan du godt lese Peders svar til en ung kvinne som har vanskelig for å få orgasme. Her kan du få noen generelle tips til hvordan du kan tenke og arbeide med deg selv. Det som i tillegg er verdt å merke seg hos deg, er at du en idé om hva som faktisk hemmer deg. Dette kan også bli din vei ut av problemet. Du knytter din manglende orgasme til tidligere opplevelser.

Stress på grunn av tidligere erfaringer betyr at gamle hendelser sniker seg inn og farger opplevelsen din her og nå. Kroppen din oppfører seg som om du fortsatt er der - og ikke her. Stress er ikke særlig forenlig med lyst. Det er vanskelig å hengi seg når kroppen er anspent og oppmerksomheten er et annet sted. Det går an å øve seg på å lage en frakopling mellom før og nå. Øv deg på å kjenne etter når stresset tar over. Når skjer det? Ta en pause. Hent deg inn igjen, kjenn at du er her, se deg om i rommet, konsentrer deg om det som var fint før stresset kom. Dette er en øvelse som kan ta tid og som krever tålmodighet av både deg og partneren din. Det hjelper mye hvis han forstår hva som skjer.

Da slipper du å bli stresset for hans reaksjoner i tillegg, og han slipper å tenke at det handler om at han ikke er bra nok for deg. I første omgang kan det rett og slett være enklere å få det til når du er alene. Alt dette er lettere å få til på en god måte hvis du har et avklaret forhold til de tidligere opplevelsene. Jeg vet ikke hva du har opplevd og hvor alvorlig det var, men kanskje ville det være bra for deg å jobbe deg gjennom disse hendelsene, for eksempel hos en psykolog. Lykke til!

Hanne Weie Oddli
Psykolog og samlivsekspert
hanne@kk.no

Psykolog Hanne Weie Oddli (35) er spesialist i klinisk voksenpsykologi. Hun svarer på spørsmål om sex og kjærlighet fra leserne, både på kk.no og i bladet KK. Har du spørsmål til Hanne, send henne en e-post: hanne@kk.no
Psykolog Hanne Weie Oddli (35) er spesialist i klinisk voksenpsykologi. Hun svarer på spørsmål om sex og kjærlighet fra leserne, både på kk.no og i bladet KK. Har du spørsmål til Hanne, send henne en e-post: hanne@kk.no Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer