øvelser

Øvelser med barn i magen

Kan man ta situps når man er gravid?

Øvelser med barn i magen
Publisert
Sist oppdatert


Spørsmål:


Kan man trene situps når man er gravid? Hva slags øvelser bør man holde seg unna etter hvert som ukene i et svangerskap går? Jeg hører veldig mange forskjellige råd om dette, så jeg blir takknemlig for svar.
Usikker

Svar:

Situps går greit om du kan ligge på rygg uten å bli svimmel, og om du ikke har en uttalt diastase (separasjon) mellom magemusklene. Dersom du kan kjenne en glippe mellom de rette magemusklene på mer enn to fingrer når du gjør situps, bør du unngå både denne og alle andre mageøvelser som øker dette mellomrommet.

Etter hvert som magen vokser, vil du oppleve at den kommer i veien under situps- øvelsene, og da er det på tide med andre øvelser. Prøv for eksempel planken eller sittende situps, der du sitter på baken med bøyde knær og lener deg litt tilbake mens du krummer ryggen.

Du bør ikke trene styrkeøvelser som er så harde at du må holde pusten (øke buktrykket) for å klare å gjennomføre dem. Ellers finnes det ingen typiske nei-øvelser. Du kan selvfølgelig ikke trene i mageliggende etter hvert, og flatt ryggliggende bør nok reduseres mot slutten av svangerskapet.

Jill Jahrmann
treningsekspert
jill@kk.no

LES OGSÅ:
 • Trening etter keisersnitt
 • Slik får du et sunt svangerskap
 • Slik trener du deg opp etter fødselen
 • Les mer om graviditet hos Lommelegen

  Jill Jahrmann er KKs treningsekspert. Hun er utdannet fysioterapeut og treningsfaglig ansvarlig for SATS.Har du spørsmål til henne, kan du sende en e-post til jill@kk.no.
  Jill Jahrmann er KKs treningsekspert. Hun er utdannet fysioterapeut og treningsfaglig ansvarlig for SATS.Har du spørsmål til henne, kan du sende en e-post til jill@kk.no. Vis mer
  Øvelser med barn i magen
 • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer