Leder

På opplevelsesjakt

«Reise gir en følelse av frihet, løsrivelse og muligheter. Men det gjelder å ikke bare fly av gårde.»

Publisert
Sist oppdatert




Martinique var den mest eksotiske drømmen av alle. En fransk øy i det karibiske hav med palmesus, tropevarme, hvite strender, bananplantasjer og fargerike klær. Jeg visste ingenting om Martinique før vi flyttet til USA med familien. Jeg var ti år og hadde aldri møtt barn med svart hud heller, men nå lekte jeg med dem i det krystallklare og turkis-grønne
vannet. Det er lenge siden nå, lenge før en svart kvinne fra Martinique ble statsråd i Norge. Og hvem ville forestilt seg at Manuelas Martinique skulle bli et av de et av de mest attraktive feriemålene for nordmenn? Slik er det! I ukens KK får du et glimt av turismens – om ikke kulturens og politikkens – karibiske øy.

Så hva er eksotisk i 2008? Snart ingen steder, for vi reiser overalt, og verden er åpen. Å reise er ikke noe eksklusivt som bare de få eller profesjonelle nyter. Det beste med masseturismen er nettopp at den er demokratiserende og inkluderende. Men det verste ser vi også tydeligere: Reisingen truer klimaet og miljøet.

Derfor får miljø- og utviklingsminister Erik Solheim pepper om dagen, for en naiv optimisme: – Vi må reise (mer) for å lære om verden, oppleve fantastisk kultur og møte mennesker med andre erfaringer enn oss selv. Det er ikke reisingen vi må begrense, men skadevirkningene av den, sier Solheim.

For utviklingsministeren er reising nærmest en ekstremsport, og han er blant dem med flest reisedøgn i året. Men han er også miljøstatsråd og vet dette: Hvert fly bruker omtrent 30 liter flybensin per time, og produserer omtrent 100 kg CO2 per setetime.

Jakten på opplevelser driver oss, men kombinasjonen av uendelige muligheter og miljøutfordringene gjør at vi også søker eventyr uten fly. Kontrasten til Karibia er Jotunheimen. En annen stor trend er nemlig å reise til fjells. I fjellheimen er opplevelser til
salgs, hele året. Her er det stadig større og flottere skianlegg, spa, golf, rafting, mc-turer, safari, teater i ekte natur. Det er mye penger å tjene også for dem som lykkes i opplevelsesøkonomien.

I Hemsedal finnes for eksempel Norges første kommersielle klatresti, der alle som vil, kan få assistanse til å bestige Vesle Røggjin. Vi er i ferd med å gjenoppdage Norge som turistland – sport og sunnhet i naturen. De fleste av oss elsker å reise, det gir en følelse av frihet, av løsrivelse, av nye muligheter og ideer. Jeg er enig med Erik Solheim i at det er bra for oss og for verden at vi reiser. Vi trenger impulser og inspirasjon. Men i 2008 gjelder det å ikke bare fly av gårde.

Bente E. Engesland
sjefredaktør
bente.engesland@kk.no

På opplevelsesjakt
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer