Leder

Papparevolusjonen

«Pappaene kommer nå, de vil ikke underlegge seg kvinnestyret i hjemmet.»

Publisert
Sist oppdatert
Den nye mannen, har vi ham nå? Kanskje ikke hele mannen, heller ikke alle menn. Men vi forstår at det er et stort skifte på gang. «Papparevolusjonen!» Pappaene kommer nå, de vil ikke underlegge seg kvinnestyret i hjemmet. Den nye mannen sier til og med at barna kommer foran partneren. Følg med jenter, de nye fedrene vil ikke lenger finne seg i at kvinnene bestemmer alle kjørereglene for fødselspermisjoner, fleksibel arbeidstid eller omsorg for barna etter skilsmisse. Nå krever pappa plass. Hvem er han, den nye mannen? Vi i KK fant ut at det er på tide å gå til kilden selv. Vi spurte norske menn hva de tenker om å være pappa, om forholdet mellom jobb og familie. Svarene i undersøkelsen er fascinerende lesning. Den nye mannen krever respekt og anerkjennelse som omsorgsperson. Jeg mener det er på tide. Farsrollen er ekstremt viktig for norske menn. Hele åtte av ti ønsker delt omsorg for barna hvis de blir skilt. Kan hende er det tidens paradoks, men papparollen blir altså enda tydeligere samtidig som antall skilsmisser øker. Skilte fedre vil se barna sine mer, de finner seg ikke i å være «fristed» annenhver helg. Nettopp disse pappaene viser vei for andre menn. Den nye mannen, er det farsinstinktet han kjenner på? Dypt der inne, når livet krever at det tas noen valg som ikke bare berører en selv? Mannsforsker Jørgen Lorentzen sier til KK at «dagens norske mann er en av de mest omsorgsfulle i verden». Men mannsrollen er i endring også i mange andre land. Et sterkt uttrykk for «trenden» fant jeg i et internasjonalt magasin for menn, et blad med side på side om helse, livsstil, familie – og papparollen! Et ukeblad for menn innledet pappaspalten slik: «En uke er virkelig lenge i et lite barns liv. Spør en hvilken som helst mann som bare møter barna annenhver helg. Når du løper ut for tidlig om morgenen og kommer hjem for sent om kvelden vil også endringene som skjer med de små være ganske sjokkerende – bare på en uke...» Tatt av tidsklemma, sier noen. Eller bare «jævlig travelt» som Dagbladets Sissel Benneche Osvold sier om småbarnstiden i ukens portrett. Det hører med til vår historie at KKs undersøkelse også viser at den nye mannen vil ha mer tid til barna, men at han slett ikke vil ofre jobben. Som den nye kvinnen, med andre ord. Så det er ikke sikkert at den nye likestillingskampen gir «hjemmeseier» til barna. Bente E. Engeslandsjefredaktør bente.engesland@kk.no

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer