Pels

Pelsjakker ingen dyr har lidd for

KK.no tar avstand fra ekte pels. Men er det greit å jukse?

Fuskepelsen holder deg varm uten å at du trenger å være redd for å få maling kastet etter deg. Men kanskje bidrar fuskepels til å opprettholde pelsens plass i motebildet? Si din mening i pollen under. På bildet: Fuskepelskrage (kr 199, Ellos).
Fuskepelsen holder deg varm uten å at du trenger å være redd for å få maling kastet etter deg. Men kanskje bidrar fuskepels til å opprettholde pelsens plass i motebildet? Si din mening i pollen under. På bildet: Fuskepelskrage (kr 199, Ellos). Vis mer
Publisert
Sist oppdatert


Hva synes du om pels?Om du ikke har tatt et klart standpunkt til pels før, har du kanskje blitt utfordret til det de siste dagene. For tredje år på rad har nemlig dyrevernere dokumentert forholdene på norske pelsdyrfarmer. Og de groteske videoene (nb: sterke bilder!) av forholdene i næringen kan få selv den mest ihugga pelselskeren til å tenke seg om.

Jeg er mot ekte pels, men fuskepels er greit
 
213 (57%)
Pels er ok så lenge det er vintage eller fuskepels.
 
73 (19%)
Jeg synes alle former for pels er ok
 
46 (12%)
Jeg er helt i mot alle former for pels, også fuskepels, fordi det imiterer vanlig pels.
 
43 (11%)

- Får ikke tilfredsstilt sine behov

- Jeg har besøkt pelsfarmer i tre år nå, og jeg er forferdet over behandlingen pelsdyrene får i norske pelsfarmer sier Per Arne Tøllefsen fra Nettverk for dyrs frihet til Dyrebeskyttelsens nettsider.

Den norske veterinærforeningen har i mange år vært kritiske til pelsdyrnæringen, og i forbindelse med de nye videoene som de siste dagene har versert i mediene, går foreningen ut og krever en tilsynsordning med helsetjeneste for pelsdyrnæringen.

- Dagens pelsdyrhold er basert på å ha rovdyr i små nettingbur, noe som betyr at dyrene ikke får tilfredsstilt sine naturlige adferdsbehov i tilstrekkelig grad, heter det i en pressemelding fra foreningen.

God samvittighet?

Selv om du av prinsipp er mot juks, kan det kanskje være greit å gjøre et unntak for fuskepelsen.

«Faux fur» har nemlig fordelen av å være både være moteriktig og holde deg varm, uten at du trenger å bekymre deg for at dyr har hatt et smertefullt liv for at du skal få deg en fin jakke.

Et tankekors kan det likevel være at man kanskje bidrar til å opprettholde pelsens plass i motebildet ved å iføre seg pels-liknende plagg.

Bidrar vi i motebransjen til å holde ekte pels trendy når vi gir deg kjøpetips på fuskepelser?

Disse pelsene er for eksempel ikke ekte:Vi i KK.no vil gjerne ha din mening om pels - bidra i debattfeltet under denne artikkelen.

Det er også mange spørsmål som kan komme opp i kjølvannet av pelsdebatten.

For hva med saueskinnsjakker og skinnstøvletter? Vet vi hvordan de dyrene hadde det før de ble til moteplagg?

Skal vi se på miljøhensynet så er ekte pels lett nedbrytbart materiale i motsetning til oljeproduktene fuskepels gjerne er laget av. Kanskje det beste er å kjøpe vintagepels på loppemarked eller finne en pelskåpe i skapet til mormor?

Dette er vanskelige avveininger å ta, og vi vil gjerne høre din mening om dette temaet.

Kjenner seg ikke igjen

Norsk Pelsdyravlslag mener bildene som har kommet frem de siste dagene ikke gir et korrekt bilde av pelsdyrnæringen.

– I forhold pelsdyrnæringen i Norge er dette et fullstendig skjevt bilde. Vi har fått fleksible bursystemer for rev, klatrebur til mink så vi ser kontinuerlig på forskjellige objekter som kan brukes til å aktivisere dyrene. Noe som er viktige tiltak for velferden, sier Gorm Sanson, veterinær i Norsk pelsdyralslag til NRK.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer