Jobb & Penger

Permisjonspenger

Publisert
Sist oppdatert
Spørsmål: Jeg er i midten av 30-årene og har en god stilling med høy lønn. Jeg venter mitt første barn i sommer, og kjenner til at jeg ikke har krav på full lønn under permisjonen. Er det vanlig at arbeidsgiver betaler lønn utover det man får i permisjonspenger?

Svar: Trygdeetaten har en øvre grense for fødselspenger på seks ganger grunnbeløpet som totalt utgjør 364 194 kroner. Tjener du mer enn det, får du likevel ikke mer. Det er noen arbeidsgivere som velger å kompensere sine ansatte for «tapet» ved å betale arbeidstaker differansen mellom fødselspengene og den vanlige lønnen. Har ikke arbeidsgiver en slik ordning, er det ikke for sent å innføre det.

Hvis du tjener mye mer enn 364 194 kroner, har du sannsynligvis en ansvarsfull stilling. Det er da en stor mulighet for at du trenger å involvere deg litt i jobben også under permisjonen – i så fall er det ikke urimelig at arbeidsgiver godtgjør deg for innsatsen ved å betale differansen mellom fødselspengene og lønnen.

Skal du bytte jobb i framtida og det er en mulighet for at
du skal ha flere barn, sørg for at du får med en avtale om en slik kompensasjon allerede
i ansettelseskontrakten.

Siw Ødegaard
Økonomiekspert
siw@kk.no

Siw Ødegaard er utdannet økonom fra University of London og BI. Forfatter av boken «Bitch eller martyr? En overlevelsesguide for kvinner». Gründer og daglig leder i Kvinnesiden.no
Siw Ødegaard er utdannet økonom fra University of London og BI. Forfatter av boken «Bitch eller martyr? En overlevelsesguide for kvinner». Gründer og daglig leder i Kvinnesiden.no Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer