Helse & Livsstil

Pillegalskap

«Vi er fulle av fordommer.»

Publisert
Sist oppdatert
Det er løgn at vi er blitt så åpne om psykiske lidelser. Vi snakker mye om åpenhet. Men sjelens helse er fortsatt omspunnet av myter. Sannheten er at vi er fulle av fordommer, selv om en av tre opplever stor psykisk smerte i livet, en eller flere ganger.



Denne uken møter KK kvinner som tar antidepressiva mot angst og depresjoner. De vil gjerne at folk skal forstå mer om vår nye «folkesykdom». Men de velger å være anonyme, fordi de tror det blir for belastende å stå åpent fram.

En av landets fremst psykiatere, professor Ole A. Andreassen bekrefter bildet: «Åpenhet er viktig, men svært vanskelig. Det skal heller ikke være den enkelte pasientens jobb å påvirke opinionen i Norge. Men politikere og medier har en stor jobb å gjøre ved å sørge for mer nøktern og nyansert kunnskap om psykiske lidelser og problemer,» sier han.

Fordommer kommer ofte av uvitenhet. Folk som sliter med psyken våger ikke å si fra, de har ofte mer enn nok med å klare seg selv. Venner og familie beskytter sine og orker heller ikke å dele sine erfaringer.

Tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland satte ord på dette i boken «Dramatiske år», i historien om sønnen Jørgen som var psykisk syk - og som valgte å avslutte livet:

«Han var 25 år, men siden han var 17 ½ visste vi at han slet med helt spesielle sykdomsproblemer og at ingen andre enn vi foreldrene, og familien ellers, påtok seg noe helhetlig ansvar for å støtte ham, hjelpe ham, forsøke å gi ham de medisinske behandlingsmuligheter som kunne oppdrives. Det var vondt å oppleve at det norske samfunnet – som jeg selv stod midt oppe i styringen av – ikke hadde noe opplegg for å virkelig ta vare på de unge menneskene som ble rammet av psykoser, i formende, avgjørende år i livet.»

Hun tok et personlig oppgjør med mangel på tilbud og nettverk innen psykisk helse. For henne, som for oss, var det tankevekkende og litt sjokkerende at budskapet kom fra Gro. Hun var jo statsminister i Norge, den mektigste kvinnen i landet.

Gros åpenhet har betydd mye for debatten om psykiske lidelser siden. Vi er kommet lenger, temaet er ikke så tabubelagt. Tilbudene er blitt mer omfattende. Den nye «generasjonen» antidepressiva virker mer effektivt og har færre alvorlige bivirkninger.
Men vi har en lang vei å gå før pasienter finner fram til en psykolog eller psykiater med ledige timer, før behandling ikke reduseres til resepter eller innleggelser på akutten. Som Andreassen understreker: Hver enkelt pasient har sin egen historie, sitt behov.

«Piller er heller ikke et enten-eller, men et både-og. Både medisiner og psykoterapi er viktig,» sier han. Andreassen mener også at psykiatere og andre fagfolk bør bidra til å bekjempe fordommene.

Jeg tror vi må pirke litt i den såkalte åpenheten fordi så mange mennesker med psykiske smerter utsettes for nådeløs diskriminering. Det skjer over alt, på jobb, på gata og også ufrivillig ofte i familien, blant venner og behandlere. Akkurat dette kan vi alle ta tak i, fordi det handler om holdninger og verdier.

Derfor er jeg også opprørt over at helseminister Sylvia Brustad ikke tar seg tid til å bli intervjuet av KK om et så viktig helsespørsmål for kvinner.

Bente E. Engesland
sjefredaktør
bente.engesland@kk.no

Sjefredaktør Bente E. Engesland.
Sjefredaktør Bente E. Engesland. Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer