Leder

Politikerpenger

«Nå trenger Siv Jensen personlig trener.»

Publisert
Sist oppdatert
Hvis Siv Jensen noen gang har trengt en personlig trener, må det være nå. Fremskrittspartiets nye leder startet på topp med heiarop og skyhøye tall på meningsmålingene.

Så kom avsløringene om pengetriksing i partiet, og Siv Jensen kom helt skjevt ut. Forsvaret ble svakt og nytteløst. Å bygge tillit tar tid, men å miste den kan
skje på sekunder. Det er Siv Jensen pinlig klar over. Hun må legge seg i hardtrening i sommer - og betale timene selv.

Avsløringene om frynsegodene blant stortingspolitikerne rammer flere partier, men er særlig alvorlig for Fremskrittspartiet, som er verstingen. I mange år har parlamentarikerne fra FrP brukt skattebetalernes penger gjennom et hemmelig fond.

Reisekontoen på flere hundre tusen kroner har Carl I. Hagen & co. brukt til storbyturer for FrP-topper og deres ektefeller.

Nå er situasjonen den at Likningskontoret i Oslo skal granske regninger for flyreiser, restauranter og andre goder ti år tilbake i tid. Det ser ikke bra ut for et parti som var tuftet på nøktern bruk av offentlige midler – og aversjon mot politiker-privilegier.

«Politikere er den nye overklassen i Norge. Det er en overklasse som vokser ved stadig flere toppbetalte politikere i kommuner og fylker. De lar folket svi, men lar seg selv gå fri,» sa Hagen i 1987, før han selv ble en del av den politiske eliten.

Hagen hevdet at politikerne så på velgerne som sine undersåtter. Han var skeptisk til mange av politikernes studieturer. «Hvorfor skal stortingsrepresentanter studere flyplasser? » spurte han for eksempel i en debatt om komitéreiser på midten av 1980-tallet.

Fremskrittspartiet har holdt fast ved denne typen politisk retorikk helt til nå. Høyrestatsråden Victor Norman fikk juling av Carl I. Hagen fordi han brukte for mye penger på offentlig representasjon og dyre restauranter.

Hagen var også nådeløs mot korrupsjonsjegeren Eva Joly etter hennes rause tipsing på Frognerseteren på statens regning: «Den som har høy profil når det gjelder rettskaffenhet og korrekthet og slikt må være pinlig korrekt selv,» sa Carl I. Hagen.

Det er ikke så lurt å kaste stein i glasshus. Det er så mye som knuses, og Hagen risikerer nå å skade sitt eget ettermæle. Han mener selv at det er avisen VG som vil ha hevn fordi Fremskrittspartiet ikke ønsker at journalister skal se alle dokumenter i Stortinget, men offerrollen er ikke så kledelig når man sitter i Stortingets presidentskap.

For Siv Jensen blir taklingen framover en troverdighetsprøve. Først etter sommerferien kan vi se på meningsmålingene om FrP klarer å riste av seg saken eller om velgerne straffer partiet.

Mitt forslag til Sivs første treningsøkt er å bidra til å rydde opp i Stortingets eget regime for godkjent pengebruk. Neste runde er å sikre offentligheten innsyn i FrPs og andres arkiver.

Det kan hende folkevalgte i Norge får for dårlig betalt for en jobb som er både krevende og viktig. Men da får vi heller ta en real debatt om lønns- og arbeidsvilkår. Når politikere sniker til seg goder i det skjulte, virker det bare demoraliserende. Åpenhet er bra for alle.

Bente E. Engesland
Sjefredaktør
bente.engesland@kk.no

Sjefredaktør Bente E. Engesland.
Sjefredaktør Bente E. Engesland. Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer