Sjelden har en Oscar-nominert film vært mer politisk brennaktuell enn Steven Spielbergs «München».
Dramaet som utspiller seg i kjølvannet av terroren under OL i 1972, gjorde fredslekene om til en krigssone - med uforsonlige konflikter i Midtøsten som bakgrunnsteppe.
Steven Spielbergs film er en sterk følelsesmessig opplevelse, den river og rykker i publikum fra første scene. «Munchen» er også politisk provoserende, med sitt klare budskap om at «øye for øye, tann for tann» ikke løser konflikter. Terror avler bare mer terror.
Politikken har definitivt inntatt Hollywood. Vi har ikke sett tilsvarende oppvisninger på mange år, rett før den store Oscar-gallaen. De fem filmene som er nominert til beste film og beste regi, handler alle om samfunnsaktuelle konflikter. Her har vi tidenes snakkis, Ang Lees «Brokeback Mountain», om de to cowboyene som lever ut sin homoseskuelle kjærlighet mot alle odds. Her har vi også «Good Night, and Good Luck», der George Clooney tar et oppgjør med 1950-tallets kommunisthets i USA, med klare spark til dagens Bush-administrasjon.
Les mer om Oscar-utdelingen her:
Regissørene sier det slik: President George W. Bush har vært bra for filmen ...
Reaksjonene på Spielbergs nye verk er heftige. Israelere, palestinere og amerikanere føler seg alle angrepet. Midt i stormen svarer han: – Jeg visste jeg ville få en rett høyre. Men jeg var ikke helt forberedt på at jeg også fikk et mye mindre, men like smertefullt slag fra venstre.
Filmskaperne spiller ikke safe lenger. Men så viser det seg altså at publikum kaster seg over de politiske filmene. Vi trenger noe mer enn det sukkersøte. Vi vil ofte underholdes, men ikke bare det, og ikke hele tiden.
Vi ser nettopp nå at flere kulturscener byr på substans – og lykkes. Det skjer her hjemme også når for eksempel Operaen viser Beethovens «Fidelio». I forestillingen er den stakkars Florian fengslet uten lov og dom. Han reddes av sin trofaste hustru Leonore, og fangekoret synger «O Freihet, O Freiheit».
Men i dette store operaøyeblikket skjer det noe utenom det vanlige. Sangerne har T-skjorter på seg med bilder av samvittighetsfanger som Amnesty International i dag vil beskytte.
Operasjef Bjørn Simensensier det er viktig for Operaen å engasjere seg i vår tids spørsmål om ytringsfrihet. Derfor har han tillatt moderniseringen av Beethoven og sluppet menneskerettighetsaksjonen inn på scenen. Et høyaktuelt apropos til krigen om karikaturtegningene av profeten Muhammed.
De nye møtene mellom kunst og politikk er spennende. Folk bryr seg og følger med. Vi vil jo ikke være galskapens gisler.
Bente E. Engesland
sjefredaktør
bente.engesland@kk.no
LES OGSÅ
