Leder

Politisk ekstremsport

Valget blir en thriller der alt kan skje.

Publisert
Sist oppdatert
I noen korte uker går politikerne nå i dvale, men de får ingen lang sommerferie. Snart starter valgkampen før et sjeldent spennende stortingsvalg. Da blir politikk på toppnivå en ekstremsport. I år står det om regjeringsalternativer i knivskarp konkurranse. Norsk politikk er ikke som før. Det rører på seg i flere leire. Vi kan få helt nye partnerskap og samarbeidsmønstre. Dette stortingsvalget er historisk. Arbeiderpartiet sier for første gang ja til å regjere sammen med andre partier. Det er også første gang at SV vil det samme, og har sjanse til å komme i posisjon.For SVs del har ideen modnet med Kristin Halvorsen som sjef. SV er blitt et stort og populært parti og nøyer seg ikke lenger med å skape støy. Nå vil Kristin Halvorsen veksle inn stemmer i makt. Jens Stoltenberg har ikke gått løs på prosjektet uten smerte. Arbeiderpartiet måtte utfor stupet før ledelsen skjønte at samarbeid med andre må til, i en aller annen fasong. Stoltenberg omgis av sterke kvinner: Kristin Halvorsen, LO-sjefen Gerd-Liv Valla og Senterpartiets Åslaug Haga. De kommer til å sette sitt stempel på en ny sosialdemokratisk regjering, uansett.Valget blir også spennende fordi det er helt åpent hvem som vinner. Mange meningsmålinger peker i retning av at det rødgrønne alternativet får flertall og at vi får et skifte, men det er altfor tidlig å si. Som velgere forandrer vi nemlig mening oftere enn før, og mange bestemmer seg i siste liten.Det er også store bevegelser på høyresiden nå. Fremskrittspartiet river og sliter i regjeringen, selv om Bondevik aldri så mye prøver å holde Hagen på avstand. Før valget står det dårlig til med Kristelig Folkeparti, og det går heller ikke så bra for Høyre. Frp er blitt så stort at det ikke lenger går an å stenge døren. Et stort parti har også krav på innflytelse - det har velgerne bedt om. Et borgerlig flertall etter valget kan lett være Hagen og Siv Jensens fortjeneste.Jeg har møtt mange høyrefolk på grasrota som sier de vil åpne for regjeringssarmbeid med Frp. Fortsatt er det forbudte tanker i Høyres ledelse. Her er det massevis av politiske konflikter, kulturforskjeller og vanskelig historie. Derfor er det Venstres Lars Sponheim som sier rett ut det høyrefolk ikke tør: Regjeringssarmbeid med Fremskrittspartiet kan ikke utelukkes i framtiden. Frp og SV har lenge ridd på den samme bølgen av frustrasjon over de etablerte partiene og skapt store rystelser i norsk politikk. Før var ideen om enten Siv Jensen eller Kristin Halvorsen som statsråder like fjerne fantasier. I dag er ingenting umulig. Men først skal vi ha tidenes valgthriller. Og som Kristin Halvorsen sier i ukens portrett: «Det gjelder å ikke ta seirene på forskudd. Dette blir et rotterace.»Bente E. Engeslandsjefredaktør bente.engesland@kk.no

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer