Leder

Psykisk immunforsvar

«Troen på vår sårbarhet er en illusjon. Men vi trenger den.»

Publisert
Sist oppdatert




Vi var på flyplassen på vei hjem fra ferie, noen uker etter terroraksjonen i Glasgow. Vi så for oss den brennende bilen på full fart inn i hovedterminalen. Bildene satt på netthinnen, historien rullet jo om og om igjen på tv-sendingene.

Nå var det vår tur til å fly. En trykket og anspent stemning lå i luften i det vi kom inn i avgangshallen. Her var det politi og hunder overalt. Et forvarsel om en bombetrussel? Eller bare narkohunder på jakt etter illegale transporter? Køen foran sikkerhetssjekken var iallfall endeløs. Reisen hjem ble nervepirrende også denne gangen, slik den faktisk ofte er når vi flyr i «terrorsesongene». Men takk og pris, falsk alarm.

Vi lar oss ikke stoppe av terrorister, det er fallitt. Likevel: Det er ikke til å komme forbi at truslene og aksjonene gjør inntrykk. Det er bare to somre siden terrorbomber tok livet av over 50 personer i London.

«Jeg tenker på terrortrusselen nesten daglig. På undergrunnen eller toget ser jeg alltid etter forlatte vesker, eller om det skjer noe mistenkelig,» sier norske Anne Engstad som er bosatt i Storbritannias hovedstad til KK.

De siste årene har gitt grusomme erfaringer i hvor utsatte moderne storbyer er. Troen på vår egen sårbarhet er en hudløs illusjon. Men vi trenger den for at ikke frykten skal få overtaket. Når frykten blir lammende, er den farlig og kan sette oss helt ut av spill. Derfor må vi trene på å takle trusler og å forstå virkeligheten.

Psykologene kaller det psykisk immunforsvar. Det går an å lære noen teknikker som gjør at hverdagen ikke blir for mye forstyrret av irrasjonelle tanker. Mange London-beboere trener mye på dette akkurat nå. På sikkerhetsfronten skjer det også mye. En langsiktig antiterrorstrategi er på trappene i Europa, med tiltak på amerikansk nivå.

Mange turister valgte å avbestille ferieturen i sommer, noen med en ny form for flyskrekk, andre fordi de ville reise mer miljøvennlig. Miljøtendensen innen reise er foreløpig ganske svak, men det er tegn til bevegelse. Reiseselskapene arrangerer chartertur med tog, under en grønnere vignett.

I Sverige er langsomme turer i ferd med å bli business, og reiseselskapene mener at også mange nordmenn vil kaste seg på toget neste sesong.
Turistforeningens Kristin Krohn Devold merker seg at flere nordmenn vil til fjells for å oppleve naturen. Det er ikke lenger flaut å si at man ikke skal sydover, tvert imot.
Hvor sterk den grønne bølgen blir, er for tidlig å si. Men summen av terrortrusler og bekymringene for klimakrisen gjør faktisk at mange nå reiser hjem.

Bente E. Engesland
sjefredaktør
bente.engesland@kk.no

Sjefredaktør Bente E. Engesland.
Sjefredaktør Bente E. Engesland. Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer