Leder

Puppene eller livet

«En tidlig diagnose kan redde mange mødre.»

Publisert
Sist oppdatert
Det hender vi blir stilt overfor helt umulige valg i livet. Valg som ikke gir noen lykkelig løsning, bare mer eller mindre smerte. I denne ukens KK møter du May Irene og Anne Merethe, som visste at en medfødt genfeil tok livet av både mødrene og bestemødrene.
  • Still spørsmål til Anne Merethe i nettmøte på kk.no
  • De visste at sannsynligheten for å få brystkreft var ekstremt høy. Begge valgte å legge seg på operasjonsbenken for å fjerne sine friske bryster. Valget var puppene eller livet. Jeg synes de er utrolig modige. Denne uken vil KK hylle alle modige kvinner, som enten må kjempe sin egen kamp mot brystkreft, eller som engasjerer seg for andre. Det er ikke så ofte vi snakker om søstersolidaritet i vår tid. Rosa Sløyfe-aksjonen er søstersolidaritet. Rosa Sløyfe-aksjonen redder også liv. Det er ikke minst Kreftforeningens generalsekretær Anne Lise Ryel sikker på: - Brystkreft er ikke lenger tabu. Fordi brystene er så tett knyttet til kvinnelighet, er dette veldig viktig. Rosa Sløyfe-aksjonen har betydd svært mye for mange kvinner, sier hun. Skjebnen ville at Kreftforeningens sjef selv fikk brystkreft. Da fikk hun merke hvor redde folk er. Anne Lise Ryel valgte å stå fram, og fikk overveldende respons. Flere har gjort det, og viser at mange kvinner lever veldig godt også etter brystkreft - med eller uten begge puppene. Anne Lise Ryel er frisk og i fin form ett år etter. Hun er sterk og trygg. Mens jeg snakker med henne, kjenner jeg likevel hvordan det stikker i brystet. Jeg tenker på hva hun har slåss mot. Jeg får også helt skrekken, det er ikke til å komme forbi. Jeg kjenner flere som lever uten bryst, jeg vet hva mange har gått gjennom av fysiske og psykiske plager etterpå, selv om de ikke måtte fjerne puppene. Angsten for tilbakefall, angsten for døden kan være lammende. Derfor betyr det så mye at Anne Lise Ryel og andre kvinner forteller. Selv om brystkreft ikke lenger er tabu, er det sårt og vanskelig å snakke om. Brystene er mange kvinners stolthet. Brystene er kvinnelighet. Men brystene er ikke alt. Det vet også mange menn, som har opplevd en mor, en søster, eller en kjæreste kjempe mot kreften. May Irene og Anne Merethe var midt i 30-åra da de møtte selve arvefienden. Gentesting vil være av betydning for mange, nettopp fordi brystkreft er sterkt arvelig. Et annet tiltak som peker seg ut, er tilbud om screening til kvinner ned mot 45 år. Hvert år rammes over 400 norske kvinner i 40-årene av brystkreft. Men det offentlige tilbyr ikke screening til kvinner under 50 år. Dette må vi få gjort noe med! Når yngre kvinner rammes av brystkreft, berører dette også svært ofte små barn. En tidlig diagnose kan redde liv. En tidlig diagnose kan redde mange mødre. Denne vissheten kan vi ikke ta lett på. I ukens KK får du også ny innsikt om hva vi selv kan gjøre for å hindre brystkreft, eller leve bedre med den. Maten vi spiser betyr mye, slik KKs kostholdsekspert Jeanette Roede forteller. Bevegelse er også viktig. Fysisk aktivitet kan både forebygge brystkreft og dempe plager og smerte etter operasjon og hindre tilbakefall. Viktig innsikt for alle kvinner!
  • Vil du støtte kampen mot brystkreft? KK gir en rosa sløyfe-pin til alle som gir penger til aksjonen.
  • Bente E. Engeslandsjefredaktørbente.engesland@kk.no

    Les artikkelen gratis

    Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

    Gå til innlogging med

    Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

    Vi bryr oss om ditt personvern

    KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

    Les mer