Helse & Livsstil

Redd for alt

«Jeg prøver å endre tankegang, men det snur seg til de negative tankene igjen.

Publisert
Sist oppdatert
Spørsmål: I de siste par årene er jeg blitt redd for alt mulig.

Redd for å føde, redd for å få kreft, redd for å bli for fort gammel, redd for å få en annen sykdom. Dette går ut over humøret.

Jeg vet jeg burde tenke på noe annet, tenke på det som er positivt med framtiden. Jeg prøver å endre tankegang, men det snur seg til de negative tankene igjen.

Hvorfor? Jeg vil være glad uten bekymringer.

Bekymrede meg

Svar: Kan det være at angsten din har en rimelig forklaring? Har du opplevd noe vondt og vanskelig i forbindelse med sykdom og død tidligere? Har du hatt god grunn til å være redd for at noe alvorlig skulle skje?

Ofte tenker vi bekymringstanker bare halvveis, før vi prøver å dytte dem vekk. På denne måten får vi ikke sjekket ordentlig ut om tankene faktisk har noe for seg, og om vi faktisk tror på dem. Da kommer de gjerne fort tilbake.

Hvis du tenker tankene ordentlig ut, kan det være lettere å legge dem til side. Ofte må tankene tas alvorlig før de kan miste kraften sin. Dette kan være greiere å få til hvis du snakker med noen.

Hvis du sier tankene dine høyt, hindrer du lettere at de tar helt av i negativ retning igjen. Kroppens sårbarhet berører noe dypt inne i oss. Spesielle hendelser i livet kan gjøre dette ekstra aktuelt for oss. Hvis en nær person blir alvorlig syk eller dør, river dette oss ut av den lette, hverdagslige tankegangen.

Vi blir minnet om at livet er uforutsigbart, og at vi alle skal dø. Andre ganger er det ikke så lett å forklare hvorfor man plutselig får angst for sykdom og død. Det kan komme uten at det tilsynelatende har skjedd noe spesielt.

Eller det kan komme flere år etter at det faktisk skjedde noe alvorlig. Hvis bekymringene får overtaket, kan redselen for sykdom og død miste sin rot i virkeligheten.

Vi kan bli opphengt i at det kommer til å skje noe dramatisk, selv om sannsynligheten for at det faktisk skal skje, ikke er særlig stor. Helseangst kan lett stimuleres, for eksempel hvis vi går detaljert inn i alle mulige sykdommer og symptomer.

Mange oppsøker stadig mer informasjon, hos forskjellige leger, på internett og i bøker. Er man fokusert på symptomer, gir kroppen fra seg mer eller mindre tydelige signaler hele tiden.

En stadig jakt på betryggende informasjon kan noen ganger bli til tvangsritualer som opprettholder frykten. Da er det på tide å stoppe letingen. Kroppen kan aldri gjøre oss evig trygge. Ikke legens ord heller.

Det kan være lettere å leve med denne uunngåelige uforutsigbarheten hvis vi blir bedre kjent med bekymringene våre, og hva de faktisk betyr for oss. Etter hvert vil det da bli mer rom for positive, og vel så realistiske tanker.

Hanne Weie Oddli
Psykolog
hanne@kk.no

Psykolog Hanne Weie Oddli (35) er spesialist i klinisk voksenpsykologi. Hun svarer på spørsmål om sex og kjærlighet fra leserne, både på kk.no og i bladet KK. Har du spørsmål til Hanne, send henne en e-post: hanne@kk.no
Psykolog Hanne Weie Oddli (35) er spesialist i klinisk voksenpsykologi. Hun svarer på spørsmål om sex og kjærlighet fra leserne, både på kk.no og i bladet KK. Har du spørsmål til Hanne, send henne en e-post: hanne@kk.no Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer