Leder

Reisefeber

«Masseturismen er demokratiserende.»

Publisert
Sist oppdatert




Den første store reisen ut sitter fortsatt på netthinnen. Jeg var ti år, og familien skulle flytte til Miami i Florida. Det var både skummelt og spennende, et stort prosjekt. Jeg husker fortsatt luktene, lydene og bildene av denne tropevarme metropolen med de store amerikanske bilene, palmene og endeløse strender.

I dag er Miami ett av mange feriemål for nordmenn, hele verden er oppnåelig. Du skal reise til et helt spesielt sted svært langt unna for å kunne kalle reisen eksotisk. Det er lenge siden drømmen var en chartertur til Spania. Reiserevolusjonen har gjort opplevelse til noe de fleste kan være med på. Verden er blitt mindre.

Akkurat nå er det tid for den nye «høstjakten», nemlig helgeturene til storbyer i Europa. Vi søker på nettet etter billige billetter og fyker av gårde for å kjenne på friheten og feriefølelsen, om bare for tre dager eller 24 timer. En liten reise, en liten flukt, litt luft – kulturopplevelser og shopping.

Reiseselskapene rapporterer at stadig flere kvinner reiser sammen om høsten. Venninneturene til København, London, Paris, Praha og Barcelona er en ny trend.

Informasjonssjef i Star Tour, Lena Peterson, mener dette fenomenet opplagt har med prisraset på flybilletter å gjøre: – Skal man ha en helaften med venninner på byen her hjemme, kan det fort bli dyrt. Det er ikke store mellomlegget som må til for å få en langhelg i en storby, sier hun.

2,6 millioner nordmenn var på tur i fjor – og mange reiser flere ganger i løpet av året. Folk tenker på å reise den ene dagen og flyr den neste. Reisefeberen smitter over på forlagene også. Å gå i bokhandelen er blitt en reise i seg selv.

Før holdt det med den lille flisen av en bok fra danske Politiken, «Turen går til …». Men da jeg forleden skulle forberede høstens jobbreise til Barcelona, kunne jeg velge i en haug av bøker om alt fra arkitekten Antoni Gaudí til gamlebyen Barri Gotic. Reisebøker er også blitt en helt ny verden.

Den siste Barcelona-boken er skrevet etter bestselgeren «Vindens Skygge» av Carlos Ruiz Zafon. Her får vi en litterær og mystisk veivisning i Zafons fotspor. Forlagene leter etter forfatterfortellingene, for som reisende forventer vi mer, vi vil se mer. Framfor alt vil vi få tak i byenes hemmeligheter og puls.

Å reise er ikke lenger eksklusivt, noe bare noen få har råd til. Og nettopp masseturismen er et uttrykk for en demokratisering. Dermed er det selvsagt heller ikke så mange uberørte perler. Men vi kan dele opplevelser, slik som KKs reportere gjør med sin historie fra mektige Grand Canyon, i hjertet av USA.

Det er klart mye av reisingen er oppskrytt, ofte blir turen like triviell som å handle på super’n. Mange er blitt blaserte også, de har sett alt og gjort alt. Men for de fleste av oss er det spennende å reise. For når vi reiser, beveger vi oss ikke bare geografisk, men også mentalt. Å reise er en tilstand som gir fin feber.

Bente E. Engesland
sjefredaktør
bente.engesland@kk.no

Sjefredaktør Bente E. Engesland.
Sjefredaktør Bente E. Engesland. Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer