Kk-ekspertene

Riktig trening

Publisert
Sist oppdatert
Spørsmål: Jeg er en jente på 28 år som har slanket meg ned fra 150 kg, til nåværende vekt som er 95. Mitt mål er å gå ned 20 kg til, og begynte for 1,5 mnd siden på treningsstudio. Jeg varmer opp med 20 minutter rask gange, og trener vekter i ca 1 time og 20 minutter. Det dumme med dette treningsstudioet jeg trener hos, er at det er et såkalt nøkkelkort-basert et. Dvs; de har ingen instruktører der, med mindre en betaler fett for det, noe jeg ikke har råd til pga skolegang.

Så til spørsmålet - når jeg trener hele runden, dvs ALLE treningsapparatene, hvor mye vekt skal jeg legge på? Jeg løfter ikke så jeg sliter meg ut akkurat, men svetter? Det gjør jeg. Jeg repeterer 3-4 ganger pr maskin, og jeg kan vel ikke si at jeg blir videre stiv og støl etterpå. Så hvordan vet en hva som er passe?

Jeg har flotte bein (kanskje ikke så rart med tanke på alt jeg har båret på i en årrekke, men resten av kroppen er slapp, og kanskje ikke så overraskende; preget av slappe muskler og slapp hud. Dette ønsker jeg da å gjøre noe med, men finner liksom ingen som kan fortelle meg hvordan jeg bygger muskler. Jeg er ikke ute etter å se ut som en boler, men å få strammet opp her og der, samt å trene rygg og armer sterkere.

Hvis en trener lett, dvs lette vekter og mange repetisjoner, bygger det muskulatur, eller er det tunge vekter, med få repetisjoner som er trikset? Og hvilken trening forbrenner egentlig mest kalorier? Er det kondisjonstrening? Og med tanke på at jeg er storbrystet, er jogging ikke noe alternativ for meg. Ikke fordi jeg ikke vil slite hardt, men fordi jeg ikke finner noe å putte puppene i som faktisk passer til trening, så det ikke gjør vondt.

Ville blitt kjempetakknemlig for et svar, fordi det er vanskelig å få et. Har spurt lege, og han kunne egentlig ikke si annet enn at jeg bare måtte prøve meg frem. Joda, det er jo forøvrig greit nok, men det er vanskelig å være motivert for god trening hvis en ikke helt vet hvordan?

Og en annen sak... Når en er på slanking, og trener, hvor mange kalorier skal en spise da?
Når jeg slanket meg uten å trene, da lå jeg på 1300-1600 kcal og gikk ned ganske greit.
Men nå? Nå står alt stille og jeg frykter jeg ikke får i meg nok mat, i og med at jeg har regnet meg frem til at jeg forbrenner ca 1000 kcal pr treningsøkt, noe jeg gjør 3-5 ganger i uka.
Lill Therese

Svar: Gratulerer med stor vektnedgang! Det er veldig mange spørsmål i mailen din, så jeg skal forsøke å svare på dem alle.

Først: den beste treningsmetoden for å gå ned i vekt er kondisjonstrening. Styrketrening er også bra, spesielt med tanke på å unngå tap av muskelmasse og for å vedlikeholde vekten. Når du trener effektiv styrke og bygger opp muskler sørger du for god forbrenning fordi musklene er aktivt vev, de forbrenner mer enn fettvev.

Treningen du beskriver ser ut til å ha gode intensjoner, men mangler målrettethet, rett og slett fordi du trenger mer kunnskap om å trene. Var jeg deg ville jeg gå til innkjøp av en bok eller to slik at du lærer deg litt mer. Jeg ha selv skrevet boken «Tren» som ville gi deg mye nyttig kunnskap.

Du bør øke kondisjonsdelen av treningen din til 40-50 minutter. Start med gradvis oppvarming i 5-6 minutter, og deretter bør du ligge på et nivå som er slitsomt og gjør deg andpusten uten at du blir stiv i bena eller må stoppe. Det finnes mange former for kondisjonstrening du kan gjøre. Stavgang (med opplæring først), sykling, spinning, gange på tredemølle i motbakke, aerobic, langrenn, gå i terreng med mye bakker, jogging…. Angående treningsbehå forstår jeg at det er ubehagelig med for dårlig støtte. Et tips er å bruke to god treningsbehåer utenpå hverandre. Det gjør susen for andre med samme utfordring.

Når det gjelder styrketrening ville jeg vurdere å få hjelp av en personlig trener eller veileder om jeg var deg. Du trenger hjelp til å velge øvelser, lære teknikk, og vurdere motstand. Slik det er beskrevet virker det som om du ikke har nok motstand. Når du trener styrke bør motstanden være så tung at du ikke orker mer enn 10-12 repetisjoner. I stedet for å bruke alle maskinene bør du heller konsentrerer deg om noen og heller gjøre flere sett (runder) på dette. Hvil i 10-20 sekunder mellom hver runde og gjør to eller tre.

Til slutt om kalori-inntak. Spør Jeanette Roede om dette, eller gå inn på www.nutricom.no og få hjelp der.

Jill Jahrmann
treningsekspert
jill@kk.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer