Røyking

Røyking gjør at hjernen «råtner»

Røyking kan skade deg på flere måter enn du tror.

HJERNEN SVEKKES: Det er mange grunner til ikke å røyke. Hjernens ve og vel er en av dem.  Foto: Thinkstock.com
HJERNEN SVEKKES: Det er mange grunner til ikke å røyke. Hjernens ve og vel er en av dem. Foto: Thinkstock.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Om det ikke var nok gode grunner til å stumpe røyken, så har forskere nå kommet med enda en.

En nye studie fra King's College har nemlig vist at røyking får hjernen til å «råtne», skriver BBC.

Met «råtne» menes det at hukommelsen, læreevnen og fornuften skades.

I studien ble 8800 mennesker over 50 år undersøkt, og det ble funnet at også høyt blodtrykk og overvekt påvirket hjernen, men i mindre grad.

Forskerne mener at folk må se opp for at usunn livsstil, som røyking, like gjerne kan skade sinnet som kroppen.

Linken mellom hjernens tilstand og sannsynligheten for et hjerteinfarkt eller slag var utgangspunktet for undersøkelsene. Testene ble gjentatt etter fire og åtte år.

LES OGSÅ: Stump røyken før du er 40 år

Livsstilsendring må til

Resultatene viste at risikoen for hjerte- og karsykdommer var assosiert med kognitivt forfall (svekkelse av hjerne - hukommelse og læreevne), og de med høyest risiko hadde størst negativ utvikling. Det ble her oppdaget en sammenheng mellom røyking og lavere resultater på testene.

En av forskerne, Dr. Alex Dregan, sier at de har identifisert flere risikofaktorer som fremskynder kognitivt forfall.

- Livvstilsendring er nok svaret for mange, sier Dregan.

Påvirker hodet

Forskerne er ikke helt sikre på om røyking kan føre til demens senere i livet, men resultatene tyder på at det har en negativ innvirkning på hjernen.

- Forskning har flere ganger knyttet røyking og høyt blodtrykk til en høyere risiko for kognitivt forfall og demens, og denne studien legger mer vekt til tidligere resultater, sier Dr. Simon Ridley fra Alzheimer's Research UK.

- Vi vet alle at røyking, høyt blodtrykk, høye kolesterolnivåer og høy BMI ikke er bra for hjertet. Forskerne har vist at dette også kan påvirke hodet vårt, uttalte The Alzheimer's Society.

LES OGSÅ: 15 gode røykeslutt-tips

Stump røyken nå

Lyst til å stumpe sigarettene? Slik går du frem for å bli røykfri på ti dager:

Dag 1

Første dag bør være en fredag, slik at første røykfrie dag blir mandag. Skriv ned grunnene til at DU vil slutte å røyke. Legg denne et sted som er tilgjengelig, for eksempel i lommeboka. Ha den i beredskap for «svake øyeblikk». Du bør lage din egen røykelogg. For hver sigarett skriver du ned hvorfor du røykte den. Skriv også hvor godt den smakte, fra 1-5.

Dag 2

I dag skal du begynne å røyke med motsatt hånd. Nå bryter du vanen og blir bevisst hver eneste røyk. På samme måten kan du bruke lighter i stedet for fyrstikker eller omvendt. Begynn å røyke sigaretter med mindre nikotin. Vent 15 minutter etter måltidet før du røyker, og gå fra spisebordet før du tenner sigaretten.

Dag 3

Nå skal du begynne å følge loggen du har laget. Der du ser at du lettest kan la være å røyke skal du gjøre nettopp det. Fra og med i dag får du ikke røyke 15 minutter før og etter måltidene og kaffepausene.

Dag 4

Nå skal du begynne å fylle ut røykelogg 2. Du skal registrere hvor mange trekk du tar av hver sigarett. Dessuten skal du skifte til et annet merke. Fra nå av skal du ikke røyke på kjøkkenet eller i stuen. Du skal ikke røyke de første 15 minuttene etter at du har stått opp eller de siste 15 minuttene før du legger deg.

Dag 5

Flytt røyken fra pekefinger til langefinger. Mens du røyker skal du ikke gjøre andre ting samtidig. Fra i dag skal du ikke røyke 30 minutter før eller etter alle kaffepauser og måltider. Du skal heller ikke røyke i 30 minutter etter at du har stått opp og før du legger deg.

Dag 6

Gå over til et enda mildere merke. Du får bare røyke ute og helst alene. Gjør det du kan for at det å røyke blir brysomt.

Dag 7

Nå er det kun de mildeste sigarettene som skal røykes. Du skal ta færre drag av røyken og hvor mye bestemmer du før du tenner den. Fra i dag skal du ikke røyke 45 minutter før eller etter alle kaffepauser og måltider. Du skal heller ikke røyke i 45 minutter etter at du har stått opp, og ikke i de siste 45 minutter før du legger deg.

Dag 8

Nå skal du skifte fra langefinger til lillefinger når du røyker. Du bør begynne å planlegge livet de neste ukene slik at du ikke får tid til å kjede deg. Planlegg feiring av din første røykfrie dag.

Dag 9

Sett fram et spareglass. Her putter du alle pengene som ellers ville gått opp i røyk.

Dag 10

Fortell alle rundt deg at du er røykfri fra og med i morgen. Fortell også at du kan trenge litt oppmuntring. Du tar din siste røyk før du legger deg. Samtidig kaster du det du har i huset av røyk.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer