VIKTIG Å SJEKKE INGREDIENSENE: Selv om svært mange produsenter skryter aloe vera-juicen opp i skyene, har det også vrt enkelte studier som har gitt negative bivirkninger. Derfor er det viktig å sjekke ingrediensene.  Foto: Thinkstock.com
VIKTIG Å SJEKKE INGREDIENSENE: Selv om svært mange produsenter skryter aloe vera-juicen opp i skyene, har det også vrt enkelte studier som har gitt negative bivirkninger. Derfor er det viktig å sjekke ingrediensene. Foto: Thinkstock.com Vis mer

Kosthold

Sannheten om Aloe Vera-juice

Ikke like sunn som først antatt.

Publisert
De fleste har fått med seg fordelene ved å bruke aloe vera på solbrent hud, men det er visst ikke det eneste området den kan brukes.

I tillegg til at planten har mange bruksområder når det gjelder hud og skjønnhet, er det nemlig blitt produsert juice av planten.

Men er juicen egentlig så fordelaktig som produsentene hevder? Det er ikke så sikkert, skriver Shape.com.

LES OGSÅ: Syv grunner til å drikke te

Lite vitenskapelig data som støtter opp

Etter et søk på nettet etter aloe vera-juice, vil du raskt kunne konkludere med at denne drikken er noe av det sunneste du kan gjøre for helsen din.

Den skal hjelpe deg ned i vekt, forbedre fordøyelsen, styrke immunforsvaret ditt og generelt gjøre hverdagen din bedre. Men ifølge forfatter og ernæringskonsulent i Shape.com, Dr. Mike Roussel, vil du oppdage at det ikke nødvendigvis bare er fordeler ved aloe vera-juice, hvis du ser forbi de første treffene.

Til tross for den voldsomme markedsføringen av juicen verden over, kan han fortelle at det er veldig lite vitenskapelig data som kan støtte opp om fordelene ved juicen hos mennesker.

Faktisk er det enkelte studier som antyder at det kan være skadelig.

LES OGSÅ: Tranebær funker ikke slik du tror

EN SVÆRT GODT KJENT PLANTE: Tidligere har aloe vera-planten vært best kjent for å lindre smerte på huden som hvis du er solbrent eller har eksem.  Foto: Thinkstock.com
EN SVÆRT GODT KJENT PLANTE: Tidligere har aloe vera-planten vært best kjent for å lindre smerte på huden som hvis du er solbrent eller har eksem. Foto: Thinkstock.com Vis mer

Ble fjernet fra hyllene

Frem til 2002 ble aloe vera-juice - hovedsaklig fra de ytre bladene - brukt som et viktig komponent i mange varianter avføringsmiddel i USA, men ble senere trukket fra hyllene fordi FDA (føderale amerikanske Helse- og sosialdepartementet) mente det var utilstrekkelig informasjon angående hvor trygt det var.

(Artikkelen fortsetter under bildet)


Sikkerhetsspørsmålene dukket igjen opp da resultatene fra en to år lang studie utført av «National Toxicology Program» kom frem.

Ifølge forskerne kunne de se klare bevis på kreftfremkallende aktivitet i rotter - spesielt svulster i tykktarmen - etter at de var blitt fóret med ekstrakt fra både den ytre og den indre delen av aloe vera-planten.

LES OGSÅ: Trodde du dette var sunt?

Mye som påvirker resultatene

Roussel understreker likevel at dette heller ikke er konkrete beviser, og at det er behov for flere studier på området.

For eksempel er det fortsatt ingen beviser for at resultatene i studien gjelder mennesker, siden de fortsatt bare er gjennomført på dyr.

I tillegg er det viktig å merke seg at det brukes forskjellige typer ingredienser fra aloe vera-planten. I studien fra «National Toxicology Program» ble det blant annet brukt ekstrakt fra hele planten - i motsetning til for eksempel varianten til Pukka, som bare bruker geleen som sitter innerst inne i bladene.

Måten aloe vera-planten er behandlet vil også i stor grad påvirke effekten den har på kroppen. For eksempel vil den avførende effekten til planten bli helt borte hvis ekstrakten føres gjennom et kullfilter - det gjelder også stoffet kalt Aloin, som i studien hadde den kreftfremkallende effekten.

LES OGSÅ: Aloe vera motvirker dårlig ånde

Ikke bare negative effekter

Men det er slettes ikke bare dårlig nytt for aloe vera. I en studie fra 2004 ga forskere personer med Ulcerøs kolitt - en kronisk betennelsessykdom i tykktarmen - en aloe vera-gel (i motsetning til de dyrestudien, der det ble brukt juice) som de skulle drikke.

Etter fire uker med en dose med aloe vera-gel blandet ut med vann to ganger daglig, kunne forskerne se et positiv endring og forbedring av sykdommen, sammenlignet med de som fikk vann.

I tillegg kunne de ikke se noen negative bivirkninger.

Med så mye forskjellige resultater er det fortsatt behov for mer forskning på området, for å finne ut om fordelene kommer helt uten bivirkninger. Hvis du allerede drikker aloe vera-juice, og har planer om å fortsette med det, er det uansett lurt at du sjekker innholdsfortegnelsen nøye.

LES OGSÅ: Dette kan faktisk senke blodtrykket

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer