Kk-ekspertene

Sannheten om utroskap

Skal du fortelle det, eller holde det for deg selv?

Publisert
Sist oppdatert
Spørsmål: Jeg har gjort noe grusomt. I to år har jeg hatt et forhold til en kollega. Det er utelukkende seksuelt og han er også gift, men nå klarer jeg ikke å oppføre meg normalt i forhold til mannen min lenger og skjønner at det har gått for langt. Nå skal jeg bryte med kollegaen min og vurderer å skifte jobb for virkelig å legge fortiden bak meg. Nå er dilemmaet mitt: Skal jeg si noe til mannen min om utroskapen eller bør jeg la det ligge og jobbe med å få forholdet på skinner og samtidig leve med løgnene? Vi har to små barn sammen og jeg har faktisk lyst til å få dette til å virke.Svar: Det er ikke alltid vi klarer å gjøre ting slik vi mener er riktig. Noen ganger handler vi slik at vi selv fordømmer våre egne handlinger etterpå. Jeg vil likevel påstå at vi som regel handler slik vi synes er riktigst der og da. Når du har hatt er forhold til en kollega i to år må du ha ment at dette på en måte var riktig og viktig for deg, når alt kommer til alt. Hva har forholdet til din kollega egentlig betydd for deg? Hva synes du egentlig om forholdet til mannen din? Dette er viktige spørsmål, fordi svaret har betydning for om du bør fortelle om utroskapen eller ikke.Jeg regner med at det sier mye om forholdet deres at du har kunnet ha et forhold til en annen så lenge uten at mannen din har oppdaget det. I et forhold kan det skje at den ene er utro uten at dette trenger å si så mye om hvordan forholdet dypest sett fungerer. Det kan være en episode som det kanskje gjør mer skade enn gavn å fortelle om. Men du har levd slik i to år. Hvordan har dette vært mulig? Kanskje dere ikke egentlig kjenner hverandre så godt? Er du fornøyd med at dere har en slik avstand mellom dere at det går an å ha en slik hemmelighet? I så fall er det best å ikke fortelle noe, og heller forsøke å få forholdet til å fungere best mulig. Men min gjetning er at det ikke blir så lett.Hvis du skal gå gjennom alt det vonde som følger med å fortelle, bør du tenke over hva du har å tjene på det. Hvis du vil at dere skal ha et nært forhold bygget på ærlighet tror jeg det blir vanskelig å oppnå dette uten å fortelle om det som har skjedd. Tror du at han vil kunne forstå hvordan det ble slik? Får du til å forklare hvordan du vil at forholdet deres skal være annerledes framover? Dette blir vanskelig, men jeg har vanskelig for å forstå at et forhold kan være særlig godt hvis dere står så langt fra hverandre at et langvarig utenom-forhold ikke har noen betydning.Peder KjøsPsykolog og samlivsekspertpeder@kk.noLES OGSÅ:
 • Derfor drømmer han om en jomfru
 • Kjærlighetshjelperne
 • Sex som dumpegrunn
 • Han vil ikke ha sex med meg
 • Ta en kaffe
 • Slå opp med stil
 • Svigermor maser
 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer