Nettmøte

Sex-eksperten svarte

Les svarene fra nettmøtet med Stéphane.

Publisert
Sist oppdatert
Hvordan få et rikere sexliv og ha det godt med egen kropp? Hva er normalt når det gjelder sex og hvordan nyte mer? Stéphane Vildalen (42) er vår sex-ekspert på kk.no. Tirsdag 4. april klokken 11-13 stiller hun i nettmøte om sex og kjærlighet - send inn spørsmål allerede nå.

Om Stéphane Vildalen:

Utdannelse: Utdannet psykolog, med spesialitet i klinisk nevropsykologi og klinisk sexologi.

Bakgrunn: Startet i praksis hos Thore Langfeldt ved Institutt for klinisk sexologi og terapi (IKST) i Oslo i 1989, og så tidlig at det var et stort behov for informasjon og folkeopplysning rundt seksualitet.

Fanesak: Utfordringene ligger i å få både politikere, helsevesen og utdanningssystem til å forstå at den seksuelle helsen er viktig.

Stéphane jobber nå ved Institutt for klinisk sexologi og terapi (IKST) i Oslo og på Sørlandet sykehus - med pasienter med seksuelle problemstillinger. Hun tar imot både par og enkeltpersoner. I tillegg jobber hun som PMT-O-terapeut, som går ut på å trene foreldre til barn med alvorlige atferdsvansker i foreldreferdigheter.

Sivilstand: Singel, har tre barn på 8, 13 og 15 år.

Kan hjelpe deg med: Alle spørsmål knyttet til sex, samliv og kjærlighet. Mange problemer knyttet til seksualitet virker mer kompliserte enn de egentlig er - det er ikke flaut å spørre!

Stéphane stiller til nettmøte på kk.no annenhver uke.

Nettmøtet er nå avsluttet. les svarene nedenfor.

Nettmøtet er nå avsluttet.

Følg med på kk.no for flere spennende nettmøter i tiden som kommer!

Fetisj

, innsendt av Lille meg
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0004.04.2006 / kTuesday. 07:27
Hei du. Jeg har truffet en mann, som jeg er veldig forelsket i. Vi har vært sammen noen måneder. I begynnelsen hadde vi det flott også seksuelt, men etter kort tid begynte han å be om flere og flere "rare" ting. Det begynte ganske uskyldig med at han ville at jeg skulle sette håndjern på ham, og jeg tenkte det var morsomt å kunne gjøre det en gang i blant. men han ga seg ikke der. Nå har vi kommet til et punkt hvor jeg mister lysten på sex med ham, fordi han så tydelig er fetisjist, og det er ikke jeg. Utenom det seksuelle har vi det flott sammen. Er det noe håp om at han kan ha et tilferdsstillende sexliv med meg uten å få utløp for fetisjene sine? jeg føler grensene mine er overskredet og vil ikke mer.
Kjære Lille degTakk for fint spørsmål. Dette er et spørsmål jeg får ganske ofte. Ulikheter i tenningsmønster er aldri lett i et forhold når dette gjør at en mister lysten på hverandre. Og det er farlig å overskride grensene sine. Da havner en lett inn i en spiral hvor sex blir stadig mer aversiv. Noen inngår f.eks. avtaler med partnerene sine, som for eksempel «hvis vi har vanlig sex 5 ganger, så kan vi ha din sex den 6.», eller at en tidsbestemmer fetisjen. Dette funker som regel svært dårlig.Min erfaring er at å skulle legge totalt lokk på fetisjene sine ikke går bra. Det er mange grunner for dette. Mange har stor glede av fetisjene sine og har hatt de i en eller annen form siden de var små. Av og til er det knyttet mye skyldfølelse og skam til fetisjene og både å akseptere det og avvise det blir vanskelig for. Noen opplever at skyldfølelsen øker når partneren går med på den seksuelle leken og noen opplever å bli veldig hekta på tankene rundt fetisjen når den blir mer forbudt. Og føler seg enda mer sær.Ulike tenningsmønstre og fetisjisme i seg selv er et flott bidrag i vår seksuelle hverdag og bidrar til variasjon, utforskning og lek. Og så blir det så vanskelig når fetisjismen får for stor plass og overskygger intimiteten og nærheten i forholdet. Da har fetisjen blitt et problem. Men det er viktig at personer med sterke fetisjistiske dragninger godtar denne delen av seksualiteten sin for å kunne utvikle og utvide det seksuelle reportoaret sitt.Dere må snakke sammen om dette. Ta utgangspunkt i det som er nært, intimt og fint. Hvis du skal få anledning til å synes det er ok å leke med ham på noe av det han tenner på, må det gjøres og utvikles sammen. Det er ikke noe han skal be deg om og du skal vurdere om du kan orke å gjøre for ham. Hvis nærhet og intimitet er vanskelig for ham, eller han har vansker med å tenne når han ikke oppsøker sterkere sanseinntrykk trenger han å utvide det seksuelle reportoaret sitt. Han må da øve seg opp til å kjenne på andre ting som er godt og opphissende.Lykke til!Hilsen Stéphane

Det går ikke for ham

, innsendt av MP
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0004.04.2006 / kTuesday. 07:30
Jeg har en flott kjæreste. Vi har et nydelig sexliv som jeg NYTER. Han ser også ut til å være fornøyd. MEN. Det går ikke for ham? Han fikk utløsning sammen med meg noen ganger i begynnelsen, men ikke nå lenger. Han sier jeg ikke skal bry meg om det, at han har "en greie" (han vil ikke snakke nærmere om det, men jeg forstår det i retning av at han har en slags sykdom), og at han elsker sexen vår. Likevel blir jeg usikker. Er dette vanlig?
Kjære MPOgså du stiller et viktig spørsmål jeg gjerne vil svare ordentlig på, og svaret blir lagt ut blant de spørsmål og svar vi legger ut daglig på nettet. Det kan ta litt tid, men det kommer.Hilsen Stéphane

Avansert

, innsendt av Kari-lita
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0004.04.2006 / kTuesday. 08:53
Hei!Jeg er 22 år og er sammen med en mann på 30. Jeg hadde lite seksuell erfaring før vi ble sammen (kun en partner før ham, og vi hadde sex bare noen få ganger), mens kjæresten min har et ganske langt "rulleblad". Han er mye mer avansert enn meg. Det er jo fint på mange måter siden jeg da får oppleve nye ting (han er veldig hensynsfull og "flink", jeg får nesten alltid orgasme) men jeg vil gjerne gjelgjelde tjenesten hvis du skjønner...? Har du tips til hva jeg kan gjøre som er ekstra godt for ham?
Kjære Kari-litaJeg må være litt kort nå for vi slutter her - men det beste er å spørre han og prøve deg fram. Menn er forskjellige i hva som gjør at det blir ekstra godt. Og det kan være at han allerede synes det er ekstra godt.Hilsen Stéphane

Fake

, innsendt av Lila
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0004.04.2006 / kTuesday. 09:16
Jeg er en kvinne på 37 år. Jeg har en samboer jeg har vært sammen med de siste fem årene. Vi har et godt samliv og en liten datter på 2. Himmelen er i grunnen skyfri for oss. Det eneste problemet er dette: jeg faker orgasme. Jeg har aldri hatt en orgasme i hele mitt liv, heller ikke på egenhånd. Likevel opplever jeg sex som noe fantastisk og flott, og har vært så heldig å ha gode partnere helt siden jeg debuterte som 16-åring. Jeg tar ofte initiativet til sex, og i heftige perioder kan vi gjerne ha sex opp til 2-3 ganger om dagen. Selv i stressede og slitne perioder går det sjelden mer enn to dager mellom hver gang vi har sex.Jeg er oppriktig glad i sex, og jeg elsker samboeren min. Han gjør meg kåt, vi har det nydelig sammen. Jeg opplever at sex har mange flere dimensjoner enn det rent fysiske, og vet med absolutt sikkerhet at det ikke er noe han gjør galt som er årsaken til at jeg ikke får orgasme. Derfor har jeg aldri fortalt ham sannheten. Jeg fortalte om dette til en tidligere kjæreste, og på tross av alle mine forsiktinger om hans kvaliteter som elsker, tok han det ille opp og fikk en slags prestasjonsangst. Jeg liker ikke å lyve for samboeren min, men føler på mange vis at jeg ikke egentlig LYVER heller, siden jeg setter så stor pris på sexen vår som jeg gjør. Dette ble langt, men... Kan jeg med god samvittighet fortsette med å fake orgasme?
Kjære LilaDet høres ut som at dere har et kjempeflott forhold og det er fint å høre. Og du setter fokus på et tema som ikke så ofte er oppe, og det handler om at det går ann å ha et bra sexliv uten orgasme. Vi er så utrolig orgasmefokuserte i vår kultur, men sex handler om så mye mer enn det.Slik jeg forstår spørsmålet ditt er det mer av etisk karakter. Er det bra at du lyver eller nesten lyver for partneren din? Det er ingen fasitsvar på det. Hva hadde vært best for deg? Å ha sex uten å fake, å fortsette som du gjør uten skyldfølelse for å fake, å fortsette å fake som endel av sexen, men han vet det er fake, å lære deg å få orgasme? Det er mange alternativer. Det høres ut som at dere har en god kommunikasjon, noe som er bra om du bestemmer deg for å fortelle ham det. Men faren er jo som du selv sier at han vil føle seg bedratt og lurt fordi han har trodd det var virkelig og å ikke føle seg som god nok for deg. Samtidig kan det jo og være at han skjønner deg når du får forklart dette, og at du ikke har hatt orgasme tidligere heller. Det er ikke noe galt i det du gjør, så lenge du ikke går på akkord med deg selv og fakingen blir endel av å tilfredstille ham på bekostning av din egen nytelse.Hilsen Stéphane

Solosex

, innsendt av Singel
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0004.04.2006 / kTuesday. 09:28
Hei du!!Jeg er single, 24 år. Vil ikke binde meg nå. Men jeg sliter litt med sex´en. Alene-sex´en, altså. Det blir litt kjedelig etterhvert. Hvordan kan jeg gjøre det litt mer spennende å ha sex på egenhånd?
Kjære SingelJeg vet jo ikke hva slag alene sex du har og hva du liker, men det er mange muligheter. Mange bruker fantasier for å øke kåthet og nytelse. Som for eksempel å lage nye historier eller varianter over yndligsfantasiene. Du kan bruke erotisk film, litteratur for å hjelpe fantasiene og. Å bruke nettet til flørt og opphisselse er etterhvert veldig vanlig. Det finnes mange nettsteder etterhvert til slikt bruk både hvor du kan kommunisere med andre eller se bilder og filmer. Et besøk i en butikk med sexleketøy er en annen mulighet. I senere tid er det kommet mange forskjellige vibratorer som er veldig gode. Bruk av glidemiddel øker følelsen av stimuli, anbefaler vannbasert. Alt slikt kan kjøpes over nettet og, så man trenger ikke gå i en sexbutikk.Hilsen Stéphane

Lesbisk sex for første gang

, innsendt av Åse
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0004.04.2006 / kTuesday. 09:33
I en alder av 42 har jeg forelsket meg i en kvinne for første gang. Jeg har aldri vært tiltrukket av kvinner tidligere, og har alltid vært sammen med menn (vært singel de siste tre årene). Denne kvinnen føles helt riktig for meg. Hun liker meg også, har hun fortalt (hun er åpent lesbisk og har vært det i mange år). Vi har vært ute sammen flere ganger, men ennå har vi ikke gjort annet enn å kysse. Jeg må tilstå at jeg er nervøs for å ha sex med henne, jeg vet jo ikke hva man gjør. Bør jeg bare la henne ta styringen?
Kjære Åse! Så flott du er forelsket. Av og til handler forelskelse svært lite om kjønn. Vet forelskelsen din at du ikke har vært sammen med kvinner seksuelt før? For det må hun vite, sånn at det ikke blir mange rare misforståelser når dere har sex. Da kan hun for eksempel oppfatte din utrygghet som avvisning eller at du ikke liker det som skjer. Mitt beste råd er at du er helt åpen om dette. Sex med kvinner er ikke veldig forskjellig fra sex med menn. Det handler mest om å være til stede og kose seg med det som skjer. Du har jo erfaring med hva du selv liker så det kan du formidle til henne. Ellers er kvinner som menn litt forskjellige i hva de liker og ikke, det er individuelt - så det må man jo bare finne ut etterhvert som man har sex med hverandre.Hilsen Stéphane

Tenner på kjendiser

, innsendt av
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0004.04.2006 / kTuesday. 09:35
Dette er litt flautt. Jeg er 27 år, og føler meg veldig barnslig, men... jeg er utrolig opphengt i kjendiser! Spesielt kjekke typer som Brad Pitt o.l. hender ofte at jeg fantaserer om å være sammen med en kjendis når jeg har sex med kjæresten min. Er det unormalt? Hvordan kan jeg slutte?
Kjære deg.Ikke slutt med det. Ikke er det unormalt heller. Det er nok vanligere når man er i tenårene å fantasere om kjendiser, men aldeles ikke uvanlig når man blir eldre heller. Personlig går jeg for Johnny Depp.Hilsen Stéphane

Sex uten lyst

, innsendt av Kristine
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0004.04.2006 / kTuesday. 10:16
Er det bra å av og til ha sex selv om man ikke har lyst? Da mener jeg selvfølgelig i et trygt og stabilt parforhold.
Kjære KristineTakk for spørsmålet. Dette er et spørsmål jeg får ofte. Generelt er svaret nei. Dette fordi å ha sex uten lyst kan gi smerter og følelse av at partneren og en selv tråkker over noen grenser. Det er og ofte en mismatch med kommunikasjonen når den ene ikke har lyst og den andre har og en har sex. Er det riktig ovenfor partneren å late som en har lyst når en ikke har det? Hva vil han eller hun føle om han viste at dere hadde hatt sex uten at du egentlig var med på det? Forskjellene på hva du føler inne i deg og hva som skjer kan og bli så store at det øker avstanden mellom dere. Det blir vanskeligere og vanskeligere å fortelle hva en egentlig liker og har behov for.Noe annet er det å prøve å ha sex når en i utgangspunktet ikke har lyst, men en vet at hvis en kysser og koser og er nær hverandre så får en lyst etterhvert. Jeg foreslår at du snakker med partneren din om dette og at dere gjør lystebtonte ting sammen. Det vil være best i det lange løp.Hilsen Stéphane

For liten

, innsendt av Mann
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0004.04.2006 / kTuesday. 10:43
Hei. Fint at du kan svare på spørsmål. Jeg har alltid hatt følelsen av at penisen min er i minste laget. Ingen damer har klaget på det, men jeg sammenligner meg selv med gutta i dusjen og ser at jeg kommer til kort, bokstavelig talt. Den er 12 cm i erigert tilstand. Er det bare damene mine som har vært hensynsfulle og ikke sagt noe, eller er dette nok?
Kjære mannJa, det er nok! Gjennomsnittsstørelsen for penis varierer fra undersøkelse til undersøkelse og fra hvor i verden en kommer fra. Den normale variasjonen ligger mellom 9 cm og 22 cm - de fleste mellom 12 og 15 cm. En skjede er i gjennomsnitt 10 cm dyp, og utvider seg ved opphisselse. Her er og variasjonene store. Når damene dine er fornøyd med deg synes jeg du skal slå deg til ro med det.Hilsen Stéphane

Ekshibisjonist?

, innsendt av
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0004.04.2006 / kTuesday. 11:41
En gang for noen år siden hadde jeg og min daværende kjæreste sex i en park. Det var sent om kvelden, vi var bak noen busker, og trodde ingen ville se oss. Vi ble likevel oppdaget. Det tente meg voldsomt, men kjæresten min syntes det var flaut. Etter dette har jeg fått mer og mer lyst til å ha sex på steder hvos noen kan se meg. Når jeg onanerer, står jeg ofte i vinduet eller oppholder meg ihvertfall i rom hvor gardinene ikke er trukket for. Jeg antar det er dette som er eksihibisjonisme? For tiden er jeg uten kjæreste, men kunne tenkt meg å treffe en mann med samme "interesser" som meg. Vet du om det finnes en forening for folk med mine interesserer, slik jeg vet det gjør for SM-tilhengere?
HeiEkshibisjonisme, eller blotting som det også kalles handler om å vise kjønnsorganene sine til fremmede og få en reaksjon på det. Både menn og kvinner kan tenne på dette, men det virker som menn er svært overrepresentert. Men det kan jo og handle om at det er litt vanskeligere å se at kvinner blir kåte av det. Ekshibisjonisme er en av mange varianter i vårt tenningsmønster, og det er bra. Det som imidlertid kan bli vanskelig er at flere av de jeg har møtt med dette tenningsmønstre har vært i kontakt med politiet eller i andre veldig ubehagelige situasjoner som føle av den sexen de har hatt. Derfor er det utrolig viktig at du håndterer seksualiteten din som ikke er til alvorlig sjenanse for andre.Så vidt jeg vet så finnes det ingen forening for ekshibisjonister i Norge. Lykke tilHilsen Stéphane

Kondom allergi?

, innsendt av Pip
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0004.04.2006 / kTuesday. 12:16
Jeg har lest at det går an å være allergisk mot gummien i kondomer. Er det sant? Jeg får ofte kløe etter at jeg har hatt sex med kondom. Det er plagsomt, og gjør ting vanskelig siden jeg vil beskytte meg.
Hei - ja, noen er allergisk for gummien i kondomene. Gå på apoteket, der har de noen kondomer som som er laget av et annet materiale og som kanskje er bedre for deg. Hilsen Stépahne

Gravid?

, innsendt av Lille meg
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0004.04.2006 / kTuesday. 12:27
Dette er kanskje ikke rett sted å spørre om dette, men jeg vet vet ikke hvor jeg kan finne info om det, så jeg prøver her.I midten av februar glemte jeg en p-pille, dagen før hadde jeg og kjæresten min samleie, ca.to uker etterpå fikk jeg mensen. Og nå skulle jeg hatt mensen igjen, men jeg hoppet over det, men idag fikk jeg mensen. Det kommer ikke mye, bare litt. Jeg har tatt alle p-pillene til riktig tid hver dag, og dette har aldri før skjedd. Er det mulighet for at jeg kan være gravid?På forhånd takk!
Kjære Lille megSansynligheten for at du er gravid er liten. Men jeg foreslår at du tar en graviditetstest med en gang sånn at du slipper å tenke på dette. Gå på apoteket og kjøp en. De er lette å bruke, det er en liten pinne en tisser på. og så kan du lese av svaret. Det er god instruksjon inne i pakken. Uregelmessig menstruasjon i perioder er ikke uvanlig. Det kan henge sammen med stress for eksempel. Men om uregelmessighetene fortsetter, kan du ta en tur til legen for sikkerhets skyld.Hilsen Stéphane

Jomfru

, innsendt av Katarina
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0004.04.2006 / kTuesday. 12:27
Jeg er 22 år og jomfru. Ja, det er sant. 22 år. Jeg er en ganske søt jente, får ofte henvendelser fra menn som virker interessert. Jeg har hatt et par kjærester også, men jeg klarer ikke å binde meg til dem. Til slutt blir de utålmodige og forsvinner. Jeg har ingen religiøse oppheng som sier at jeg skal vente til jeg blir gift, men jeg vil gjerne vente til jeg er i et ordentlig forhold før jeg har sex. Likevel opplever at jeg blir redd hver gang noen kommer meg for nær, uten at jeg kan forklare hvorfor. Dette kan da ikke være normalt?
Kjære Katarina. Takk for fint spørsmål. Jeg har lyst å svare deg ordentlig på dette, men det rekker jeg ikke nå. Derfor vil jeg svare på spørsmålet ditt blant de som blir lagt ut i ekspertspalten min hver dag. Det kan ta litt tid før det kommer, men det kommer.Hilsen Stéphane

Vibrator

, innsendt av Maya
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0004.04.2006 / kTuesday. 12:41
Jeg har kjøpt min første vibrator! Mar passe stolt da jeg gikk i butikken uten å rødme. Men jeg synes ikke den har så mye effekt. Dvs jeg synes ikke det er noe bedre å bruke denn enn å bare bruke hendene. Gjør jeg noe galt?
Kjære MayaSå tøff du var! Det kan være at du har fått en vibrator som ikke er kraftig nok eller anatomisk god nok. Prøv sammen med glidekrem, det øker sensitiviteten og den kommer bedre til rundt og over klitoris fordi det sklir. Kanskje må du være tøff en gang til og spørre betjeningen hva det går mest av - hva som er mest populært. Har hørt av flere at et merke som heter Fun Factory er bra, og noen har sagt at de minste gir kraftigere stimulering enn de som er lengre. Men dette er kanskje smak og behag.Lykke til!Hilsen Stéphane


Sex-eksperten svarte
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer