Helse & Livsstil

Sex som dumpegrunn

Hvor går grensen for dydigheten?

Publisert
Sist oppdatert
Spørsmål: Jeg er ei jente som sårt trenger hjelp med kjæresten min. Jeg leste artikkelen om at gutter drømmer om jomfruer, etc. Jeg ble nylig dumpet av min kjæreste gjennom ett år fordi jeg ikke er jomfru. Dette visste han om før vi ble sammen, vi hadde da snakket om dette. Der hvor jeg kommer fra er det ikke vanlig å ha seksuell omgang før ekteskap/seriøst forhold, skjønner du. (Til informasjon: han har aldri hatt det).

Forholdet ble dårligere og dårligere og skrantet til slutt, jeg stilte ultimatum og ba om svar. Da mistet jeg ham, jeg skjønte ikke hvorfor. Senere fikk jeg svar fra ham, at det var fordi han ikke hadde klart å akseptere min fortid uansett hvor godt han hadde prøvd hele tiden. Jeg kontaktet ham og vi hadde en diskusjon og jeg ville at vi skulle prøve en gang til, og at denne gangen skulle vi snakke om det, for det hadde vi ikke gjort før.

Uansett: han har sagt at det er han som er problemet, hans tankegang er sånn, han kan ikke noe for det, men han ville virkelig dette skulle fungere. Og da jeg så artikkelen din, skjønte jeg at det er en guttegreie. Saken er at jeg trenger hjelp, og han trenger hjelp til å snakke om det her, og komme seg ut av det tankemønsteret, er det mulig? Vet du om noe sted jeg/vi kan henvende oss?
Ikke jomfru

Svar: Så fint at du har skjønt at dette er en guttegreie! Du har den fortiden du har, og den må han bare leve med. Du har ikke skylden eller ansvaret for hans reaksjon.

Jeg synes din historie viser klart hvordan idealet om jomfruelighet ofte er til skade for både kvinner og menn. Mannen din er oppdratt til å reagere på en måte som blir et stort problem for ham. De innlærte responsene hans har faktisk vært nær ved å koste ham den han elsker. Han har en lang vei å gå, men erkjennelsen av at det er hans ansvar er det første (og vanskeligste) skrittet. Også for deg har renhetsidealet nesten ødelagt det som kanskje kan bli et flott parforhold. Det er urettferdig at det å ha elsket før skal gjøre det vanskelig å få elske igjen.

Det høres ut som en god idé å få hjelp til å legge bak seg et ideal som har vært nær ved å ødelegge forholdet deres. Aller best er det å jobbe med dette sammen, for det angår dere begge. Åpenhet om et slikt vanskelig tema vil bringe dere nærmere hverandre, det lover jeg.

Søk på «familiekontor», «familievern» eller «parterapi» på Gule Sider, så finner dere offentlige og private tilbud i kommunen eller bydelen der dere bor.

Peder Kjøs
Psykolog og samlivsekspert
peder@kk.no

LES OGSÅ:
 • Derfor drømmer han om en jomfru
 • Peder Kjøs (41) er spesialist i klinisk voksenpsykologi og driver egen praksis i Asker. Han er samlivsekspert på kk.no. Har du spørsmål om sex og kjærlighet kan du sende Peder en e-post: peder@kk.no(Foto: Wenche Hoel-Knai)
  Peder Kjøs (41) er spesialist i klinisk voksenpsykologi og driver egen praksis i Asker. Han er samlivsekspert på kk.no. Har du spørsmål om sex og kjærlighet kan du sende Peder en e-post: peder@kk.no(Foto: Wenche Hoel-Knai) Vis mer
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer