Leder

Si det med svart

«Den lille sorte er stilsikker og sofistikert.»

Publisert
Sist oppdatert
Kleskoder kan være vanskelige å knekke. Men vil du ha stil, er klassisk svart uslåelig. For de av oss som elsker svart er det en udelt lykke å lese overskriftene i alle internasjonale magasiner akkurat nå: «black is back», «less is more». Mer trenger vi egentlig ikke å si, i vinter er det svart som teller. Vi har ventet en stund, men visste det ville skje. For etter sesonger med fargesprakende og frodige utskeielser, vender mange moteskapere hjem. Jo mer klassisk orientert designeren er, jo mer vil du nå se svarte linjer og feminine kurver. Giorgio Armani og Dolce & Gabbana er her med sine drakter, innsvinget i livet og lange bukseben med press. Ingenting former kvinnen som det maskuline snittet, er deres hemmelighet. Svart er elegant. Svart er også magisk. Jeg sverger til «den lille sorte» nå i desember, den kan trylles til å bli mange forskjellige kjoler bare ved å skifte tilbehør. Et sjal her, et smykke der, litt glitter i håret, og høye hæler - slike som egentlig bare er til å sitte i baren med. Det er det som skal til. Den lille sorte er blitt et så sterkt begrep at britiske kvinner bare kaller den LBD (little black dress), den er stilsikker og sofistikert. Du har sikkert en selv innerst i skapet - bare prøv, den kan forvandles. En kjole, fem fester. Desember er reddet.Aller best er den lille sorte i fløyelsom du bare ruller sammen og putter i vesken - som verken krøller eller tar plass. Med den kan du vandre fra fest til fest.Nest best er den lange i silk-look som er vennlig når du føler deg litt for tykk eller tynn - kjolen som fører seg selv. Du kan liksom stole på den lille sorte. Den tar hensyn. Jeg tror kjærligheten dypest sett ligger her. Men svart skaper jo ikke bare kvinnenes femininitet. Svart er også drama og makt. Se bare på portrettbildet denne uken av hunndjevelen Liza Marklund, den svenske krimforfatteren med stor suksess her hjemme. Feminin, kledd i svart, men også en mektig feminist, med skarpe klør. Her er det klar tale: «Kvinner behandles som annenrangs mennesker. På nesten alle områder i livet har vi dårligere muligheter enn menn. Den som påstår noe annet, lyver», sier Marklund Hun har skrevet boken «Det finnes et sted i helvete for kvinner som ikke hjelper hverandre». Tittelen er hentet fra USAs første kvinnelige utenriksminister Madeleine Albright. Hun var mer hauk enn due, men kledde seg definitivt i sorte og stilige drakter.I en fri tolkning av Albrights sitat vil jeg si at vi kvinner godt kan stå mer sammen, men vi kan godt slå oss mer løs også. Særlig nå i desember. Dette er vår tid.Bente E. Engeslandsjefredaktør bente.engesland@kk.no

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer