Kk-ekspertene

Sjekk om du bør binde renten

Her får du oversikten over fordeler og ulemper med fast og flytende rente.

Publisert
Sist oppdatert
På tross av det siste årets rentehysteri, har bare rundt 5 prosent av norske lånetakere valgt å binde renten. Det er veldig lavt sammenlignet med andre vestlige land, noen steder velger nærmere halvparten fastrente. Flytende renteMed flytende rente, endres renten i tak med markedet. Siden juni 2006 har sentralbanksjefen satt opp renten totalt 1,5 prosent gjennom flere renteoppganger. Hver gang Norges Banks setter opp renten får du et brev i posten fra din bank, som informerer om at nå går boligrenten din opp. Hvor mye av renteøkningen banken velger å skyve over på deg avhenger av hvilket rentenivå de ligger på i forhold til andre bank-konkurrenter. Det er derfor smart å følge med på andre banker, og hva de har gjort på sikt.
 • Vær utro mot banken
 • Fast renteFast lånerente derimot, er forutsigbar. Du og banken inngår da en avtale om at du for en periode, for eksempel 5 år, skal betale en fast rentesats på boliglånet.Ønsker du å gå over til flytende rente eller avslutte lånet før bindingstiden på fastrenten er over, må du betale en del for å bli løst fra avtalen. Renten var høy for 10 år siden, og da bandt mange seg på for eksempel 10 prosent rente i fem år. Da rentefallet kom, innså mange at de hadde inngått en dårlig avtale, i og med at renten ble halvert på det åpne markedet. Dette tjente bankene enorme summer på, så de ville nødig gi slipp på avtalene uten å kreve store gebyrer for å løse kundene fra avtalen.Fast rente er dyrtVelger du fast rente betaler du i utgangspunktet en del ekstra for å forsikre deg mot usikkerhet. Fastrenten bankene tilbyr i dag, er fremdeles høyere enn rentenivået bankene og andre forståsegpåer tror den ender på. Slik bør du tenke i forhold til din økonomiske situasjon:
 • 1. Blir den framtidige renten lavere enn forventet, taper du på å binde rente nå.
 • 2. Blir den framtidige renten akkurat som forventet, taper du på binde renten nå.
 • 3. Blir det framtidige renten høyere enn forventet, tjener du på å binde renten nå.Dyrt å bindeNå som en renteoppgang allerede er bakt inn i prisen på fastrenten, er det nok noe sent å spare penger på lån med fast rente. Hvis du inngikk en fastrenteavtale i fjor sommer, før alle andre - inkludert bankene - begynte å frykte rentespøkelset, kunne du muligens ha tjent på et fastrentelån. Men nå er det sannsynligvis for sent. For at du nå skal spare på fastrente, må det skje noe uforutsett med økonomien som gjør at renten stiger mye mer enn forventet.Kjøp deg økonomisk sikkerhetSå sant du ikke greier å forutse en renteoppgang før resten av markedet våkner, lønner det seg sjelden å binde renten. Likevel kan det i visse tilfeller være lurt å gå for fastrente. Det gir deg økonomisk sikkerhet og forutsigbarhet.Får du nå tilbud om å låne til 6 prosent rente de neste 5 årene, og du vet at økonomien din ikke tåler en renteøkning på over 6 prosent, kan det være lurt å binde. Da ender du sannsynligvis opp med å betale litt mer enn markedsrenten, men du unngår risikoen for at renten stiger så mye at du får problemer med å betale boliglånet ditt. I slike tilfeller kan det være lurt å betale litt ekstra for å slippe risiko. Et alternativ kan da være å for eksempel binde renten på halve boliglånet. LES OGSÅ:
 • Vær utro mot banken
 • Slik bytter du bank
 • Tett pengesluket
 • Flere gode råd om jobb og økonomi i Siws faste spalte
 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer