Jobb & Penger

Sjekkliste før boligjakten

Vurderer du å kjøpe leilighet eller hus? Slik unngår du å tråkke feil i det hete boligmarkedet.

Foto: Image Source
Foto: Image Source Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Boligprisene fortsetter å stige kraftig til tross for dystre spådommer. Nye tall fra Statistisk Sentralbyrå viser at prisene steg med hele 6,4 prosent første kvartal i år. Renten har derimot ikke steget på langt nær så mye som mange forståsegpåere fryktet tidligere i år. Dette vil danne bakteppe for forsommerens store boligjakt – boligmarkedet vil koke!De økonomiske konsekvensene blir store hvis du gjør et dårlig kjøp - ved å betale alt for mye for , kjøpe i feil område eller kjøpe dyrere enn du har råd til. Et godt boligkjøp kan danne grunnlaget for fremtidig egegenkapital og økonomisk trygghet. Slik finner du riktig bolig til riktig pris:Hvor dyr bolig har du råd til å kjøpe?Med utgangspunkt i din egenkapital (nedbetalt andel av boligen du eventuelt eier per i dag, penger du har spart og andre verdier) og lånemuligheter, må du vurdere hvor mye penger du har å kjøpe bolig for. Sjekk med flere banker, slik at du sikrer deg det beste lånetilbudet.
 • Regn ut din maksgrense med dinside-kalkulatoren for boliglån
 • Hvor mye penger ønsker egentlig du å bruke på bolig?Den tiden da folk flest var villige til å bruke alle pengene på hus og hjem, er definitivt forbi. De siste årene har forbruket økt ekstrem. Mer av pengene legges igjen på kafeer, reiser og vi unner oss eksklusiv mat og annet spennende. Ønsker du å fortsette forbruksfesten, må du ta til takke med rimeligere leilighet eller hus. Det er lurt å ta stilling til det før du kjøper. Hvor ønsker du å bo?Bli kjent med de områdene du synes er interessante. Har området de fascilitetene som er viktige for deg og din familie? Vil dere trives i nærmiljøet?Hvor lønner det seg å kjøpe boligI attraktive områder må du betalt mest per kvadratmeter, men boligkjøp i slike områder er ofte mindre risikable. Området er ferdig utbygd og etablert og du slipper negative overraskelser som kan dukke opp hvis du kjøper en leilighet som ikke er ferdigstilt. I dårlige tider faller prisene også raskest i rimeligere områder, men prisfallet blir mindre relativt sett og det er alltid mulig å omsette boliger i attraktive strøk. . Sjekk prisnivåetNår du har funnet ut hvor du vil bo, må du bli kjent med prisnivået. Bruk for eksempel Finn.no eller Tinde.no – de aller fleste boligene som legges ut til salg annonseres der. Følg også med i aviser og kontakt din lokale eiendomsmegler.Gå på mange visningerØvelse gjør mester, og du får en formening om hvor hva slags bolig du kan få i området og hva som er et riktig prisnivå. Begå ikke generaltabben ved å kjøpe på første visning. Da er det nemlig store muligheter for å betale for mye for feil bolig..La deg ikke lure av stil og kos Når du endelig finner drømmeboligen, gjelder det å behole den kritiske sansen. Selv om alt ser flott og innbydende ut, så må alt sjekks. Veldig mange styler leiligheter og hus før visningen – da er det lett å la seg blende av stil og stas. Mist ikke hodet under budrundenFinansminister Kristin Halvorsens (SV) nye regler for budgiving, tilsier at det ikke er lov til å gi bud med kortere frist enn 24 timer etter siste visning. Reglene var ment som en demper på heftige budrunder, men har ikke hatt den tiltenkte virkningen. Så snart det har gått 24 timer, er budrundene like opphetede som tidligere. Da gjelder det å ikke miste hodet. Sett deg en maksgrense på hvor mye du er villig til å gi for akkurat den boligen før budrunden begynner - og hold fast på det. Få for all del ikke panikk – neste helg vil helt sikkert by på nye muligheter og nye budrunder ...Lykke til med den store boligjakten! LES OGSÅ:
 • Siws faste ekspertspalte i kk.no
 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer