Kk-ekspertene

Sjekkliste for selvangivelsen

I dag er det siste frist! Følg denne sjekklisten, og du vil garantert spare skattekroner.

Sjekkliste for selvangivelsen
Publisert
Sist oppdatert

Har du spørsmål om skatten eller selvangivelsen? Siw Ødegaard kan hjelpe deg direkte i nettmøtet her på kk.no i dag klokken 14-15. Send inn dine spørsmål her.

1. Sjekk selvangivelsen
Den forenklede selvangivelsen du mottok i posten er hverken ferdigutfylt eller kontrollert. Skatteetaten vet ikke alt om deg. Det er kun du som kjenner ditt liv og din økonomi godt nok til å innrapportere riktige tall. Sjekk at alle de ferdig utfylte tall faktisk stemmer.

2. Endringer siden sist år
Har du flyttet, byttet jobb, kjøpt ny bil, solgt aksjefond eller gjort andre spennende ting i 2006 er det ikke sikkert det er fanget opp i din selvangivelse. Da må selv sørge for at slikt kommer med.

3. Få riktig skatteklasse og reduser skatten
Er du aleneforsørger for barn under 18 år, skal du lignes i skatteklasse 2. Det samme gjelder for gifte hvor en av ektefellene har så lav inntekt at den andre regnes som forsørger. Skatteklasse 2 betyr 9 912 kroner i spart skatt.

Er du aleneforsørger for barn over 18 år som du faktisk forsørger, kan du også kreve å lignes i skatteklasse 2. Det betinger at barnet ikke har inntekt - hverken egen inntekt eller stipen/studielån.

Det er ofte feil med skatteklassene. Har du krav på å lignes i skatteklasse 2 må du passe på at det faktisk står «Skatteklasse 2» øverst i hjørne på selvangivelsen.

4. Spar skatt ved å få med alle fradragene
Det er mange fradrag du kan ha krav på i tillegg til de ferdigutfylte fradragene fra banken og barnehagen. Hva med fradrag for reisevei, pendling, kjøring til barnehagen, arbeidsklær, refinansiering, renter på lån fra arbeidsgiver
og mye mer. Fullstendig fradragsoversikt finner du her.

5. Unngå samboerfellen
Samboere lignes hver for seg, og har ikke anledning til å overføre poster seg i mellom for å redusere skatten, slik som ektefelle har. Ved felles boliglån, er det den som ovenfor banken er ansvarlig for lånet som skal ha fradragene. Har vedkommende for lav inntekt til å nyttegjøre seg hele fradraget, overføres ikke fradraget til samboeren (selv ikke i tilfeller hvor samboeren faktisk har betalt rentene).

Samboere kan derfor risikere å tape store rentefradrag. Det kan unngås ved at dere inngår en avtale dere i mellom om en annen fordeling av gjeld og renter. Avtalen må vedlegges begges selvangivelse. Les mer om det her.

6. Feil aksjeoppgaver
Det er rapportert om mange feil på informasjon om aksjer i årets selvangivelse. Er du bland landes 484 000 aksjonærer, er det stor sannsynlighet for at du vil finne feil. Sjekk spesielt nøye inngangsverdien i «Oppgaven over aksjer og grunnfondsbevis».

Skatteetaten har nå gitt alle aksjonærer utsatt frist for innlevering av selvangivelsen til den 10.05.2007 som følge av alle feilene.

7. Er du usikker, la tvilen komme
din skatt til gode
Er du usikker på om du har krav på et fradrag, før det opp i selvangivelsen. Er du derimot usikker på om en inntekt er skattepliktig, ikke føre den opp. Da slipper du å betalt for mye skatt. Legg du ved informasjon om de postene du er i tvil om, har du spilt med åpne kort og ivaretatt din opplysningsplikt. Da kan du ikke ilegges tilleggsskatt for å gitt feil eller mangelfull informasjon. Mer om det finner du her.

8. Unngå renter på restskatten
Er du blant de uheldige som ligger an til restskatt, bør du betale restskatten i løpet av dagen. Da unngår du nemlig renter. Betaler du senere får du full rentebelastning på restskatten.

9. Send inn selvangivelsen selv om du mangler informasjon
Mangler du dokumentasjon eller informasjon til selvangivelsen, bør du sende inn selvangivelsen og legge ved et brev hvor du påpeker hva som mangel og gi beskjed om at dokumentasjonen ettersendes. Da greier du å overhold innleveringsfristen samtidig som du etterhvert får rapportert riktige tall.

10. Søk om utsettelse
Hvis du av en eller annen grunn ikke får levert selvangivelsen i løpet av dagen, kontakt ditt lokale ligningskontor og be om utsettelse. Send en e-post til likningskontoret hvor du gjør rede for situasjonen og ber om utsettelse til en bestemt dato.


Har du spørsmål om skatten eller selvangivelsen? Siw Ødegaard kan hjelpe deg direkte i nettmøtet her på kk.no -i dag klokken 14-15. Send inn dine spørsmål her.

Siw Ødegaard er KKs ekspert på jobb- og økonomi.  Hun er utdannet økonom fra University of London og BI. Siw har fast spalte for leserspørsmål i papirutgaven av KK og er også vår ekspert på kk.no, samt stiller til nettmøte annenhver uke. Du kan lese gode råd fra Siw i hennes faste spalte her på kk.no.
Siw Ødegaard er KKs ekspert på jobb- og økonomi. Hun er utdannet økonom fra University of London og BI. Siw har fast spalte for leserspørsmål i papirutgaven av KK og er også vår ekspert på kk.no, samt stiller til nettmøte annenhver uke. Du kan lese gode råd fra Siw i hennes faste spalte her på kk.no. Vis mer
Sjekkliste for selvangivelsen
Sjekkliste for selvangivelsen
Sjekkliste for selvangivelsen
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer