Helse & Livsstil

Skal jeg få barnet?

«Fornuften sier at vi bør ta abort, mens hjertene våre sier at vi må beholde barnet.»

Publisert
Sist oppdatert
Spørsmål: Jeg er en kvinne på 30 år som er i mitt livs vanskeligste situasjon.

Jeg har akkurat oppdaget at jeg er gravid, og burde vært overlykkelig, da dette har vært en stor drøm lenge.

Jeg og min samboer (han har tre små barn fra før) er nemlig fryktelig usikre på om vi kommer til å klare å holde sammen, for vi er svært forskjellige og har hatt et turbulent forhold i lengre tid.

Fornuften sier at vi bør ta abort, mens hjertene våre sier at vi må beholde barnet. Vi er veldig glad i hverandre, men frykter at konsekvensene vil bli store dersom forholdet ryker og vi velger å beholde barnet.

Min frykt er at det skal bli født i svært uharmoniske forhold og med en ulykkelig mor. Kan dere gi meg noen råd i en vond og vanskelig situasjon? Setter stor pris på svar!

Usikker

Svar: Noen tanker og følelser må du avklare med deg selv på egen hånd. Hva kan du leve videre med for din egen del? Hva tror du at du vil tenke og føle omkring valget ditt om for eksempel et år?

Lytt ordentlig til både følelsene og fornuften. Følelsene har noe viktig å fortelle deg som fornuften ikke kan gi svar på, og omvendt. Det kan være godt å snakke med noen om dette. Når man sier noe høyt, tenker man tankene helt ut, og får bedre oversikt over dem.

Slike samtaler kan være lettere å ta med noen som ikke står midt oppi situasjonen selv, som for eksempel en venn. Det er likevel viktig at du og samboeren din også snakker sammen. Det har stor betydning for dere begge hva den andre tenker, føler og mener.

At dere lytter til og forstår hva den andre sier, vil ikke bare prege valget deres nå, men også forholdet deres i ettertid. Kanskje oppleves dette mer intenst for deg enn for ham, fordi du lenge har hatt en drøm om å bli gravid, mens han har tre barn fra før.

Det er viktig å få avklart dette før dere velger. Hvis ikke kan det bli en kilde til nag, bitterhet og beskyldninger senere. Jeg vil særlig fokusere på bitterhet her, fordi det er noe som lett oppstår i etterkant av slike vanskelige livsvalg.

Bitterhet er følelsen av å ha havnet i en smertefull situasjon uten å ha valgt det selv. Det handler om å forsone seg med et valg og en situasjon. Slik forsoning er lettere å oppnå hvis alle kvaler og all uenighet er tydeliggjort på forhånd.

Det å snakke åpent med hverandre om så sårbare ting, er selvfølgelig en påkjenning. Når dere dessuten har et turbulent forhold, er det ikke rart hvis turbulensen blir med dere inn i samtalene, og gjør at dere går i stå.

En del har nytte av å oppsøke hjelp i en slik situasjon. Familievernkontorer skal være tilgjengelige over hele landet, og de kan ofte tilby rask hjelp. Bevisste valg er alltid lettere å leve med i ettertid, uansett hva dere velger, og uansett hvilke konsekvenser valget skulle få for dere selv og forholdet deres framover.

Hanne Weie Oddli
Psykolog
hanne@kk.no

Psykolog Hanne Weie Oddli (35) er spesialist i klinisk voksenpsykologi. Hun svarer på spørsmål om sex og kjærlighet fra leserne, både på kk.no og i bladet KK. Har du spørsmål til Hanne, send henne en e-post: hanne@kk.no
Psykolog Hanne Weie Oddli (35) er spesialist i klinisk voksenpsykologi. Hun svarer på spørsmål om sex og kjærlighet fra leserne, både på kk.no og i bladet KK. Har du spørsmål til Hanne, send henne en e-post: hanne@kk.no Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer