Leder

Skjønnheten og udyret

«Det rare er at menn elsker kvinner som lever.»

Publisert
Sist oppdatert
Voksne fotomodeller og skuespillere er i skuddet for tiden. Fenomenet presenteres som en sensasjon. Tenk at det er mulig å vise fram kvinner over 40 år! I Hollywood! Men er dette egentlig så spektakulært?Førtiårene er jo kvinnenes gullalder. Mange kvinner er på topp nettopp i disse årene; de er skarpe intellektuelt sett, de mestrer jobben, dette er de beste årene for sex, og de fleste har mer energi og overskudd til å ta vare på egne ønsker og behov - nå som barna vokser til. Så det skulle bare mangle om ikke også kommersielle krefter innen mote, skjønnhet og film satser på modne kvinner.

Men på bildene ser «modne modeller» ut som 25-åringer. Ingen har hittil våget å la voksne damer beholde linjer i huden, i photoshopen (pc-sminken) vaskes livet bort, hvis da ikke alle aldringstegn allerede er fjernet med injeksjoner og kosmetisk kirurgi.
Det sensasjonelle er derfor at selv garvede innen skjønnhetsindustrien nå sier at damene må bremse. Veien fra skjønnheten til udyret er nemlig kort, om man er for hard med kniven.

Bilder av den før så vakre skuespilleren Melanie Griffith gikk nylig verden over til skrekk og advarsel. Ansiktsløftningene og svulmende lepper ga ikke karrieren noe løft, men i stedet et grusomt fall. Hun fikk avslag på roller i to serier med den begrunnelse at ansiktet er preget av for mange inngrep. Filmmakere i Hollywood sier at plastiske operasjoner på kvinnene - og enkelte menn - til tider er så distraherende at publikum ikke lenger får med seg handlingen. Hollywood er i Botox-bakrus.

Om ikke dette gjør inntrykk, kommer også motreaksjoner fra vanlige mannfolk. I det britiske magasinet Red går en mannlig skribent til frontalangrep på kvinner som ikke gjør annet enn å gå i skjønnhetssalonger. Tittelen lyder: «Why men hate botox.»
«Dere gjør det ikke for oss, men for dere selv og for damene på Pilates-gruppa,» hevder han, og konkluderer med at for mye botox gjør kvinner gale, selvopptatte og nevrotiske. Derfor laget en ektemann skilt som kvinnen i hans liv må holde opp ved frokostbordet, slik at han får en sjanse til å tolke stemningen. På skiltene står det: «Jeg er lei meg», «jeg er glad», «jeg er opprørt» og så videre. Hun er bokstavelig talt blitt stiv i maska. Uten grimaser og mimikk.

Her om dagen kom jeg også over en helt ny annonse for et kosmetisk produkt, der modellen var helt ekte og tjue år eldre enn de voksne på 40. Hun var naken, med fine linjer i huden og sølvgrått hår, den vakreste modellen jeg har sett på lenge. Produsentens budskap var at dette ikke er en «anti-ageing»- men en «pro-ageing»-serie, en hyllest til naturlige kvinner, fordi skjønnhet ikke har noen aldersgrense. Er budskapene til kvinner i ferd med å endre seg?

Hva vi kaller vakkert er jo ellers uløselig koblet til den tiden vi lever i. Tenk bare på historiens kvinneidealer, en gang skulle kvinnene være både fete og bleke ... Vi kan se på linjer i huden som vakre også. Vi kan for eksempel se at linjer i huden viser at vi har levd et liv. Vi får rynker av å le, gråte, tenke, bekymre oss, av å elske. Det rare er at vi fortsetter med alt dette. Det rare er at menn elsker kvinner som lever, framfor modeller og mumier.

Vetle Lid Larssen har brukt mye av forfatterlivet på å forske på skjønnhet, sannhet og kjærlighet - på Kvinnen. Han ble selv betraktet som en valp langt inn i trettiårene og er et eksempel på at også mange menn kler å bli eldre. Som Vetle Lid Larssen sier i ukens portrett:

«Først nå føler jeg at jeg vet hvordan jeg skal skrive. Jeg skal skrive som jeg er. Det er slutt på poesien. Nå er det hardcore som gjelder ...»

Bente E. Engesland
sjefredaktør
bente.engesland@kk.no

HELT HVITT: I sommer er det hvite jeans for alle penga. Få plagg gir en så delig følelse av sommer som hvite klær, men så må de også vaskes i ett sett. Jeg har kommet til at to par hvite jeans er løsningen, resten får være skjønnheten som kommer innenfra - pluss en god solkrem ...

Sjefredaktør Bente E. Engesland.
Sjefredaktør Bente E. Engesland. Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer