Sko

Skotabben du bør unngå nå

Ekstra viktig for at skoene dine ikke skal bli ødelagt i sørpeværet.

VELG SKO MED EN TYKKERE SÅLE: Bruker du sko med for lav såle i sørpeværet vil det bidra til at skinnet på skoene blir vått, skittent og ødelagt, i tillegg til at du som regel blir kald og våt på føttene. Foto: Silje Ulveseth/Tone Ruud Engen
VELG SKO MED EN TYKKERE SÅLE: Bruker du sko med for lav såle i sørpeværet vil det bidra til at skinnet på skoene blir vått, skittent og ødelagt, i tillegg til at du som regel blir kald og våt på føttene. Foto: Silje Ulveseth/Tone Ruud Engen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Til tross for at de fleste nordmenn venter - og kanskje gruer seg - til vinterværet hele høsten, kommer snøen fortsatt som en overraskelse hvert eneste år.

Og det er slettes ikke bare bilistene som er lite forberedt.

De første dagene med nysnø og sørpe byr nemlig på mange kalde og klissvåte føtter gjennom hele arbeidsdagen. Og ofte er det dårlig skopleie som har «skylda».

– Nordmenn er temmelig dårlige til å ta vare på skoene sine, har skomaker Asbjørn Dagestad, tidligere uttalt til KK.no.

LES OGSÅ: Skoene du kan bruke hele året

UGJØR STOR FORSKJELL: En real skopuss trenger ikke ta lang tid, men gjøre skoene både mye finere og mer solide i sørpeværet. Foto: Tone Ra Pedersen
UGJØR STOR FORSKJELL: En real skopuss trenger ikke ta lang tid, men gjøre skoene både mye finere og mer solide i sørpeværet. Foto: Tone Ra Pedersen Vis mer

La de fineste skoene bli stående hjemme

– Vi bruker generelt for pene sko når det er stygt vær ute. Da kan skoene lett få skader som er vanskelige å rette opp, sier skomakeren, som holder til i Josefines gate 2 på Bislett i Oslo.

Det gjelder spesielt på denne tiden av året, hvor snøen akkurat er kommet og du vasser rundt i sørpe overalt. I slikt føre er det spesielt viktig at du velger sko med riktig såle.

– Det er mange som bruker sko som nesten ikke har såle, og på den måten kommer skinnet i direkte kontakt med asfalten. Bruker du slike sko i været som er nå, så skal det ingenting til før skinnet blir vått, skittent og ødelagt, sier han.

I sørpeværet kan Dagestad også fortelle at det lønner seg å velge sko med mørkt skinn, siden det er mye lettere å vedlikeholde og pusse sko mer mørkt skinn, enn en lys sko.

– Prøv å pusse skoene ofte. Det er lettere å holde en pen sko pen. Puss ofte og litt. Da slipper du å bruke så mye tid på det også. Noen minutter er nok til å gjøre stor forskjell, sier Dagestad.

(Artikkelen fortsetter under bildet)


LES OGSÅ: Blir dette festsesongens it-sko?

Slik holder skoene dine hele vinteren

For at skoene dine skal tåle både kuldegrader og fuktige dager, er det viktig at du forbereder dem til vinteren, og at du tar godt vare på dem gjennom hele sesongen.

Hvis du syns skoene dine fort blir ødelagt, vil dette hjelpe deg.

Her er flere gode tips:

 • Hvis du tar frem skoene fra i fjor, er det viktig at du rengjør dem før du gjør noe som helst annet. Bruk en svamp, klut eller børste med myk bust. Påfør et produkt som er ment til det materiale skoene dine er laget av. Det finnes ulike varianter for blant annet skinn, semsket og skinnimitasjon.

 • Har skoene dine en skinnkant mellom sålen og overlæret? Her er det ekstra viktig at du impregnerer og pleier skoene dine, siden det er på slike steder sko har en tendens til å ta inn vann.


 • Siden føttene dine avgir en del svette og fuktighet, lønner det seg også å la skoene hvile en gang blant. Unngå å bruke de samme skoene hver dag, så får materialet hvile.

 • Hvis skoene først er blitt våte, er det også viktig at du lar dem lufttørke, og ikke setter dem ved ovnen eller føner dem. Tørr og varm luft kan spesielt skade skinn, og føre til at det blir tørt og blast og sprekker opp.

 • Når du vet at du skal legge bort skoene, er det lurt å legge dem bort med em skoblokk nedi, ettersom de har lett for å miste formen og bli ødelagt, hvis de blir liggende i en pose i boden.

 • LES OGSÅ: Disse gir deg lange bein og fin holdning

  Dette bør du ha i skoskapet

  Hvis du ønsker å ta godt vare på skoene dine er selvfølgelig riktig utstyr sentralt, og dette er noe av det viktigste du trenger for vintersesongen:

  - Tapetkniv
  - Et godt lim
  - Noen skinnbiter til lapping
  - Tvinge
  - Hammer og spiker
  - Tang
  - Ekstra hæltupper
  - Blank skokrem
  - Sort skokrem
  - Impregneringsspray
  - Skobørste
  - Stålbørste
  - Gamle nylonstrømper til pussing
  - En svamp
  - Lærfett (gjør skinnet mykt og smidig)

  LES OGSÅ: Slik blir de gamle støvlettene som nye

  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer