VENNER OG VEL FORLIKTE: Men vennegjengen kan påvirke deg i negativ retning når det kommer til vekt og selvbilde. Mer enn glossy magasiner og retusjerte kjendiser.  Foto: Thinkstock.com
VENNER OG VEL FORLIKTE: Men vennegjengen kan påvirke deg i negativ retning når det kommer til vekt og selvbilde. Mer enn glossy magasiner og retusjerte kjendiser. Foto: Thinkstock.com Vis mer

Selvbilde

Slankepress er verst fra venner

Det er ikke blader, TV-serier og filmer som påvirker deg mest.

Retusjerte modeller, kjendiser som har brukt tusenvis av kroner på å se utenomjordisk vakre ut på den røde løperen - eller vennene dine?

Hvem tror du har mest å si for om du føler deg presset til å slanke deg?

En ny undersøkelse kommer med oppsiktsvekkende resultater når det gjelder akkurat dette med slanking og slankepress.

En britisk studie viser at det er mest på grunn av venninner - og ikke like mye som følge av blader, filmer og TV-serier, at vi føler det verste presset i forhold til kropp og slanking, skriver Daily Mail.

Studien sammenlignet hvordan press fra venner, TV og sosiale medier påvirket forholdet til kroppen vår, og viser seg at venner ofte har den mest langvarige effekten på selvfølelsen.

Ekspertene mener altså at unge jenter og kvinners misnøye med kroppene sine har mindre å gjøre med de tynne idealene i media, og mer med påvirkningskraften til personene de har rundt seg.

LES OGSÅ: Gjør ting du liker, med mennesker du liker

Sammenlignet effekten

Forskerne sammenlignet effektene fra venner og media på hvor misfornøyde jentene var med kroppene sine, om de hadde symptomer på spiseforstyrrelser, og om de var fornøyde med livet helt generelt.

I tillegg skulle 237 jenter mellom 10 og 17 år navngi tre favoritt TV-show, og deretter gi skuespillerinnene terningkast på hvor attraktive de syns de var.

De så også på vekt og høyde, og jentene ble spurt om de så på seg selv som mindreverdige i forhold til jevnaldrende venner. Det ble også registrert hvor mye ungdommene brukte sosiale medier.

LES OGSÅ: Blir du tykk av venninna di?

Jenter er jenter verst

I det store og hele fant forskerne altså ut at det ikke var eksponeringen fra TV eller bruk av sosiale medier som førte til misfornøyde jenter - sammenlignet med den langvarige effekten etter gruppepress og snakk i venninnegjengen.

– Resultatene viser at konkurransen mellom likemenn har mer å si for kroppsbildet til unge jenter enn TV og sosiale medier, sier forsker Christopher Ferguson ved Texas A&M International University.

Men han understreker at sosiale medier som Instagram og Facebook er en ny arena for mobbing blant tenåringer.

Tidligere undersøkelser har vist at bildedeling og statusoppdateringer på nett er med på å gjøre oss mer usikre, og Facebook er faktisk en av de vanligste årsakene til at kvinner føler seg tjukke.

Vi kvinner er kjent for å være kroppsfokuserte og selvkritiske - ja, tidligere studier har faktisk vist at vi er eksperter på å «banke» vårt eget selvbilde, og at vi har over 36 negative tanker om oss selv - hver eneste dag!

Så, vær snille med hverandre, og vær snill med deg selv.

LES OGSÅ: Sulter seg til innhulte modellår

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop