Nettmøte

Slik får du bedre sex

Hvor ofte og hvordan er vanligst? Sexekspert Stéphane Vildalen svarte leserne i nettmøte tirsdag 2. mai. Les alle spørsmålene og svarene her.

Publisert
Sist oppdatertStéphane Vildalen (42)

 • Utdannelse: Psykolog, med spesialitet i klinisk nevropsykologi og klinisk sexologi.
 • Bakgrunn: Startet i praksis hos Thore Langfeldt ved Institutt for klinisk sexologi og terapi (IKST) i Oslo i 1989.
 • Jobber nå: Institutt for klinisk sexologi og terapi (IKST) i Oslo og Sørlandet sykehus - med pasienter med seksuelle problemstillinger.
 • Sivilstand: Single, tre barn. • Hva er normalt når det gjelder sex og hvordan nyte mer?

  Stéphane Vildalen (42) er spesialist i klinisk nevropsykologi og klinisk sexologi. Hun er vår faste sexekspert på kk.no.

  Hver dag svarer hun utfyllende på et leserspørsmål om sex og kjærlighet. Vil du stille Stéphane et spørsmål, send en e-post til: stephane@kk.no. Hun stiller også til nettmøte annenhver uke, og svarer da på leserspørsmål fortløpende i to timer.

  Stéphane kan hjelpe deg med alle spørsmål knyttet til sex, samliv og kjærlighet. Mange problemer knyttet til seksualitet virker mer kompliserte enn de egentlig er - det er ikke flaut å spørre!

  Allerede da hun startet i praksis hos Thore Langfeldt ved Institutt for klinisk sexologi og terapi (IKST) i Oslo i 1989, så Stéphane at det er et stort behov for informasjon og folkeopplysning rundt seksualitet.

  Hun mener utfordringeneligger i å få både politikere, helsevesen og utdanningssystem til å forstå at den seksuelle helsen er viktig.

  I tillegg til å være kk.no-ekspert, jobber Stéphane Vildalen både ved Institutt for klinisk sexologi og terapi (IKST)og på Sørlandet sykehus. Der tar hun imot både par og enkeltpersoner med seksuelle problemstillinger. Stéphane er også terapeut etter Parent Management Training Oregon-modellen (PMTO), som går ut på å trene foreldre til barn med alvorlige atferdsvansker i foreldreferdigheter.


  Les alle spørsmål og svar fra nettmøtet 2. mai her.Stéphane rakk ikke å svare på alle spørsmålene som kom inn, men vil ta for seg flere av dem i sin daglige spalte i tiden som kommer, så følg med.

  Nettmøtet er nå avsluttet.

  Følg med på kk.no for flere spennende nettmøter i tiden som kommer!

  svie i åpningen

  , innsendt av undrende
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0002.05.2006 / kTuesday. 09:21
  Hei! Jeg hadde en del smerter da jeg begynte å ha seksuelt samleie, men så gikk det endelig over. Men så kommer det tilbake avogtil, og smerten går ut på at det svir i åpningen og det føles som om åpningen er altfor trang selvom mannen min mener at den ikke er så trang. Er det noe jeg kan gjøre for at det ikke skal svi? Det går som regel over når vi "kommer igang", men det gjør vondt når han fører penis inn og en liten stund etterpå. Vi bruker ofte babyolje for at han skal gli lettere inn, kan det være denne som gjør at jeg har vondt? Takk for svar :)
  KJære undrendeDu sier at det kommer og går. Jeg anbefaler deg å ta en tur til lege for å sjekke at du ikke har en kjønnsykdom, sopp eller infeksjon. Men smerter i skjedeåpningen kan ha sammenheng med andre ting også. Når det føles trangt kan det skyldes muskelspenninger. Kvinner som har opplevd ubehag og smerter ved samleie kan spenne seg mer eller mindre bevisst når de skal ha sex. Det kan og være at du reagerer på babyolje, så skift heller til en uparfymert glidekrem, det glir bedre og tørker ikke så fort som babyolje. Hvis smertene vedvarer bør kanskje legen din henvise deg til en gynekolog. Det skal ikke gjøre vondt å ha samleie. Hilsen Stéphane

  Krampe i underlivet

  , innsendt av Lite lysten
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0002.05.2006 / kTuesday. 09:46
  I det siste har jeg hatt så lite lyst på sex at det er akkurat som om underlivet låser seg da han skal prøve å trenge inn i meg. Det gjør vondt og jeg klarer ikke å slappe av. Har du noen gode råd?
  Kjære lite lystenVaginisme, eller skjedekrampe som det også blir kalt, er et ikke helt uvanlig problem. Når penis skal trenge inn i skjeden, klemmer skjeden seg automatisk sammen og samleie blir vanligvis umulig. De fleste kvinner med vaginisme forteller at de har hatt det fra første samleie. Årsakene til dette er sammensatte, det kan handle om traumer fra tidligere, problemer med partner, angst for å blir gravid og mye annet. Behandlingen er avhengig av hva som forårsaker vaginismen. For en del kvinner går det fint med desensitiviseringsteknikker som tar utangspunkt i vaginismen som en fobi mot å få noe inn i skjeden. En starter da med forsiktig berøring, så en finger inn i skjeden osv, hvor kvinnen hele tiden har full kontroll over det som skjer. Dette bør gjøres sammen med en terapeut, psykolog eller lege som kan dette og sammen med partner. Noen kvinner trenger mer omfattende terapi i tillegg.Skjedekramper er svært ubehagelig, og jeg råder deg til å ta med deg partneren i den grad du ønsker å løse dette problemet sammen med ham. Det er god prognose på behandlingen.Lykke tilHilsen Stéphane

  Ingen kyssing

  , innsendt av Maria
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0002.05.2006 / kTuesday. 09:49
  Jeg er i et ganske ferskt forhold og vi prøver oss litt frem. Det jeg synes er underlig er at han kan kysse meg når vi går på gaten osv, men når vi kommer hjem og skal ha sex er det så og si aldri noe vorspiel på gang. For meg betyr kyss noe inderlig og det er med på å gjøre meg opphisset, men det virker ikke som om han bryr seg om det i det hele tatt.
  Kjære MariaDet er vanskelig å si hvorfor kjæresten din ikke er interessert i kyssing eller vorspiel. En årsak kan være at han ikke har lært det, at han ikke vet at det er vitkig. Som du sier, er kyssing noe inderlig, og mange føler at det blir veldig nært. Noen har problemer med slik nærhet. Som regel er det en treningssak. Fortell ham uten å anklage ham at du tenner på kyssing og at det er viktig for deg. Det er viktig å gjøre noe med det nå som dere er i starten av forholdet og prøver dere litt fram.Lykke tilHilsen Stéphane

  Erogene soner hos ham

  , innsendt av Utforskende
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0002.05.2006 / kTuesday. 09:53
  Er det slik at menn er like glad i å sbli kjærtegnet på brystene som vi kvinner? Er det andre erogene soner som jeg burde vite om?
  Kjære utforskende.Menn har stort sett erogene soner på samme steder som kvinner, også andre steder enn brystene. Det kan være hals, ører, nakke,insiden av lårene, mage kjønnsorganer, føtter. Men som hos kvinner, varierer dette fra person til person. Så det må du bare finne ut av i møte med partneren din. Noen menn liker ikke å bli kjærtegnet på brystene, fordi de opplever det som femi.Hilsen Stéphane

  Lydt fra soverommet

  , innsendt av NN
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0002.05.2006 / kTuesday. 10:03
  Vi har en datter på tre år som har soverom veggivegg med oss. Nå er hun blitt så stor at hun kommer opp i blant om nettene. Det er veldig tynne vegger mellom rommene og jeg klarer nesten ikke sove fordi jeg ligger og lytter til henne. Hver gang vi prøver oss på sex blir jeg stresset for at hun skal høre det eller plutselig stå i rommet og bli traumatisert av oss. Hvordan løser andre familier dette?
  Kjære NNJeg skjønner godt at det stresser deg. De fleste familier løser det med å ha lås på døra. Barn blir ikke traumatisert av å høre noen lyder fra foreldrenes soverom, så sant de ikke blir redde. Det går ann å forklare barn at mamma og pappa leker og at det ikke er farlig. Hvis dere plutselig begynner å låse døra, må barnet forbredes på å banke på om hun kommer opp om natten og vil inn til dere. Da får dere tid å avslutte det dere holder på med.Hilsen Stéphane

  Leketøy

  , innsendt av MM
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0002.05.2006 / kTuesday. 10:10
  Jeg har vært single en stund. Synes det er greit, men savner sex... Tenkte kanskje jeg kunne kjøpe meg en vibrator, men hva skal jeg kjøpe? Var på Kondomeriet, men utvalget var så stort. jeg har aldri brukt noe sånt før. Har du tips?
  Kjære MMLeketøy er veldig smak og behag, men jeg kan gi deg noen tips på vibratorer jeg har fått en vdel tilbakemeldinger på er bra. Jeg antar da at du er kvinne. Det er et tyskprodusert merke som heter Fun Factory. De kommer i litt forskjellige størrelser og fasonger. De er i fine farger og er ganske lekre. Kanskje er de små mer effektive sånn vibratormessig. Lilo, som jeg tror er svenskprodusert, har også et godt rykte. Det er lurt å bruke glidekrem sammen med vibrator, spesielt hvis du ikke har lekt med dette før, da er det lettere å bli godt stimulert. Et bra merke for gliekrem er Pjur. Lykke tilhilsen Stéphane

  Barbering

  , innsendt av Kristian O
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0002.05.2006 / kTuesday. 10:27
  Kjæresten min har plutselig fått det for seg at hun vil være "naturlig" der nede etter å ha lest i et blad at barbering kan gi infeksjoner. Jeg fikser rett og slett ikke munnsex med alt håret, spesielt fordi hun har vært helt glatt de to første årene vi var sammen. Hun blir sur på meg og kaller med sjjåvinist fordi jeg ikke respekterer hennes valg, men synes det er temmelig egoistisk når jeg barberer meg for hennes skyld.
  Kjære KristianDet er ikke nevneverdig fare for infeksjon om en er noenlunde renslig og barerer seg forskriftsmessig. Om dere vil inngå et kompromiss, kan hun jo bare barbere litt, slik at det blir lettere med munnsex. Hvis hun ønsker munnsex, da. Snakk sammen med kjæresten din og se om dere kan løse det, så det blir bra for begge. Hilsen Stéphane

  Jeg tror han er bifil

  , innsendt av Sigrid
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0002.05.2006 / kTuesday. 10:34
  Jeg fant et brev i en skuff på kontoret til mannen min. Det var fra en mann og det gikk tydelig frem at de har vært intime på ene eller andre måten. Jeg kjente at all farge forsvant fra ansiktet mitt og lurer på om hele forholdet vårt er basert på en løgn. Han er en skikkelig macho så jeg kan ikke fatte at han har hatt sex med en annen mann. Hele tanken gjør meg kvalm. Han har ikke akkurat alltid snakket pent om homofile heller. Jeg har ikke noe imot homofili, men hvis han går bak ryggen min og har sex med menn kan jeg ikke akseptere det.
  Kjære SigridÅ finne ut at partneren er utro er alltid vanskelig, og det er lett å forstå at dette er et utrolig sjokk for deg. Å være macho har ikke nødvendigvis noen sammenheng med det å være heterofil. De fleste bifile eller homofile menn er ikke spesielt feminine. Hva mannen din har lagt i å være intim med en annen mann finner du nok bare ut av ved å spørre ham. Enkelte menn som har sex med andre menn definerer seg ikke som bifile eller homofile. Andre igjen finner først ut, eller erkjenner i voksen alder at de kan forelske seg og ha sex med andre menn. Noen snakker stygt om andre homofile nettop fordi de er redde for å bli avslørt selv. Om mannen din har vært intim med en annen betyr ikke det nødvendigvisat alt har vært basert på en løgn. Kjærligheten til deg kan være ekte nok den. Du må snakke med han om hva du har lest og ta stilling til om du kan leve med det han forteller deg. Jeg ønsker deg lykke til!Hilsen Stéphane

  Sex med flere

  , innsendt av Tvilende
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0002.05.2006 / kTuesday. 11:07
  Mannen min tilhørte et swingersmiljø før vi ble sammen. Dette har han alltid vært åpen om. Jeg har aldri hatt sex med andre enn ham samtidig, men nå snakker han stadig oftere om vi skal søke etter et annet par og prøve ut det. Han vil i hvert fall at vi skal ha sex i samme rom som andre. I fantasien liker jeg tanken, men jeg er redd jeg skal bli sjenert og brydd og får problemer med det i ettertid. Er dette så vanlig som man kan tro ifølge alt som står i media?
  Kjære TvilendeOm det er så vanlig som mediene gir inntrykk av, er vanskelig å svare på, men det som er viktig her er om det er bra for deg. Jeg har hatt noen par i terapi gjennom årene som har fått problemer med det i ettertid, da fordi en har følt at den andre har gått for langt i forhold til hva man egentlig ønsket, eller det har handlet om sjalusi. Men det er jo de som har problemer med det som kommer til meg, jeg vil anta at de fleste har det helt ok med det. Så da er det viktig at du kjenner godt etter på hva som er bra for deg. Velger dere å prøve, er det viktig at dere kommuniserer godt med de dere skal ha sex med, at det er åpning for å si stopp når som helt i prosessen.Lykke tilHilsen Stéphane

  Munnsex

  , innsendt av Lille meg
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0002.05.2006 / kTuesday. 11:16
  Det byr meg imot å ha munnsex med ham. Jeg føler omtrent at jeg blir kvelt og jeg mister helt tenningen fordi han blir så voldsom. Det er greit å slikke men jeg orker ikke å ta hele ham i munnen, men han bare presser på. Føler at jeg må gjøre det, selv om jeg blir nesten kvalm, i og med at han alltid gir meg det samme tilbake på en god måte og påstår at han elsker både at jeg gjør det på ham og han på meg.
  Kjære Lille megIkke gjør noe som byr deg imot! Da blir all sexen fort lite lystbetont. For ikke å føle at du blir kvelt, må han unngå å presse på. Han kan f. eks. ligge stille på ryggen, slik at du føler du har kontroll. Hold en hånd på skaftet hans samtidig som du suger ham, så kan du hele tiden styre hvor mye av han som er inne i munnen din.Lykke til.Hilsen Stéphane

  Hva er PMTO

  , innsendt av Nysgjerrig
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0002.05.2006 / kTuesday. 11:25
  Leste med interesse litt om PMTO på nettet. Kan du si litt om hvordan slik terapi foregår i praksis?
  Kjære nysgjerrig.PMT-O står for Parent Management Training-Oregonmodellen. Terapien er basert på å trene foreldre i foreldreferdigheter gjennom rollespill. Det er et pedagogisk oppbygd system som tar for seg en rekke temaer som hvordan gi gode beskjeder til barn, noe som øker sjansen for at de hører på deg, hvordan gi effektiv ros og oppmuntring, hvordan fange barnet i å gjøre positive ting og gjøre mer av det, hvordan grensesette mildt og effektivt, hvordan takle egen frustrasjon og aggresjon i vanskelige situasjoner, problemløsningsmetoder for bruk med partner eller hele familien, hvordan stoppe negative samspillsmønstre i familien. Foreldrene trener via rollespill i terapirommet, og får i hjemmelekse å gjøre det samme hjemme med barnet. Det forskes på PMT-O her i landet samtidig som det er i ferd med å innføres rundt omkring i landet. Resultatene så langt er veldig positive.Hilsen Stéphane

  Seksuell kaostilstand

  , innsendt av Cipolla
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0002.05.2006 / kTuesday. 11:27
  Jeg er en kvinne i midten av 30årene med nylig diagnostisert ADHD, noe som forklarer mye av min kaotiske både seksual- og annnen atferd. Har nylig hatt en abort og føler meg nokså traumatisert av dette. Er ikke i noe forhold til barnefar. Har nettopp møtt en fascinerende mann som er noe eldre enn meg som i likhet med meg har adhd. Han har også sadomasochistisk legning. Dette har imidlertid ikke jeg. Har innledet et forhold til ham hals over hode og er med på seksuelle ting med ham som gir meg et visst spenningskick, men som egentlig ikke er min legning. Lurer bare på om det er skadelig psykisk å pushe grensene sine når man er så usikker på om man ønsker å være med på det som skjer. Føler meg også litt engstelig pga av min abort og om det ytterligere kan skade systemet mitt med teknikker som fisting mm. Takknemlig for svar! :-)
  Kjære CipollaÅ ha ADHD gjør at organisering av hverdagen blir vanskelig, og det gjelder ofte seksuallivet som andre ting. Bra du har fått diagnose, jeg vil tippe det gir deg en bedre ramme til å forstå din egen atferd.Nå vet jeg ikke hvor lenge siden det er du tok abort, men vent med heftig sex til du har sluttet å blø og ikke har vondt lenger.Når det gjelder partneren din og SM-sex, så ville jeg gått sakte fram. Du sier at du ikke har en SM-legning, men får et visst kick ut av sexen. Med nye partnere er det jo mulig å utforske ting og like ting en ikke har opplevd med andre partnere. Men dette må oppleves i trygge rammer. At dere snakker godt sammen og at du føler at han virkelig bryr seg om at du har det bra, er kjempeviktig. SM kan utøves på mange måter, og fisting er definitivt ikke et must. Når en utfordrer seksualiteten innenfor smerte/dominans/underkastelse er god kommunikasjon viktigere en noen gang. Ikke gjør noe du ikke egentlig vil. Sett grenser og ta vare på deg selv.Lykke tilHilsen Stéphane

  Hva er mest normalt?

  , innsendt av Undrende
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0002.05.2006 / kTuesday. 11:40
  Stemmer det at misjonørstillingen fortsatt er vanligst, eller har dette endret seg nå som folk flest eksperimenterer så mye med sex. Må si at jeg foretrekker den selv, men så er ikke jeg blant dem som tester nye ting oftest heller.hilsen kvinne 36
  KJære undrendeJeg har ingen studier i hodet akkurat nå vedrørende hvilken stillinger som er mest normalt, men om jeg skulle gjette så ligger misjonærstillingen på topp. Misjonærstillingen er helt topp den!Hilsen Stéphane

  Alltid glidekrem?

  , innsendt av Prøvende
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0002.05.2006 / kTuesday. 11:41
  Kan det skje noe skadelig hvis man har analsex uten å bruke glidekrem? jeg syens de lukter så vondt og føler meg litt billig når vi bruker det. tenker at det har med prostituerte å gjøre,
  Kjære prøvendeGlidekrem har ingenting med prosituerte å gjøre og finnes i de 1000 hjem. Du kan selvfølgelig ha analsex uten glidekrem, men sjansen for at det blir sår og får rifter og at det gjør vondt er mye større. Har du prøvd noen forskjellige merker? Det finnes glidekremer som nesten lukter ingenting.Hilsen Stéphane

  Hvor ofte er vanlig?

  , innsendt av Sulteforet
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0002.05.2006 / kTuesday. 12:05
  Hva er gjennomsnittet for antall samleier i uka eller måneden eller året, for den saks skyld (sistnevnte gjelder nok for meg) for par i 30-årene? Tenkte at kona kanskje får seg en overraskelse hvis jeg kan banke i bordet med litt statistikk. Hun synes jeg maser hele tiden, men vi har sex sjeldnere enn vi er på ferie for tiden.
  Kjære sulteforetJeg vet ikke om det hjelper å banke statistikk i bordet. Sansynligheten for at kona di opplever det som mer mas er stor! Hvis jeg husker riktig i farta, viser seksualvaneundersøkelsene at gjennomsnittlig har personer mellom 18 og 50 år 1,8 samleier pr uke. Men variasjonen er veldig stor, og jeg anbefaler deg en annen taktikk en å banke statistikk i bordet om du vil ha mer sex.Lykke tilHilsen Stéphane

  Samleie og mens

  , innsendt av Renslig
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0002.05.2006 / kTuesday. 12:08
  Jeg foretrekker å ha sexfrie dager når jeg har mensen. Han synes i hvert fall at vi kan kose om han ikke kommer inn i meg, men jeg mister all sexlyst da og føler meg lite attraktiv. Aner ikek om noen av vennene mine har samleie mens de har mensen. Føler at dette er et tema ingen snakker noe om.
  Kjære renslig.Her er kvinner svært forskjellige, men det er veldig vanlig å ikke ha sex under mensen. Mange får en del vondt, og humøret daler slik at det ikke er sex som står øverst på lista av den grunn. Noen bryr seg ikke om at de blør når de har samleie og ikke partneren heller - og da er det jo greit. Men de fleste menn tåler å vente akkurat de dagene der.Hilsen Stéphane


  Slik får du bedre sex
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer