Spørsmål: I 2004 fikk jeg vite at jeg har hypotyreose og cøliaki. Det var mye å ta stilling til på en gang, men også godt fordi jeg hadde vært i svært dårlig form i flere år uten å skjønne hvorfor.
På det sykeste veide jeg 109 kg. Jeg er 170 cm høy.
Var normalvektig og aktiv til jeg ble syk som 25-åring. Jeg er nå 32 år. Har gått ned 19 kilo på ett år, men målet er å komme ned i normalvekt. Det vil si at jeg fortsatt har 18 kilo å kvitte meg med. Trener nå tre ganger i uken, både styrke og kondisjon. Da jeg var syk, orket jeg ikke trene og la sakte på meg. Nå får jeg medisiner for stoffskiftet, og er rimelig opplagt om ikke helt som før. Hvordan bør jeg legge opp treningen framover? Hva med kostholdet? Jeg holder streng glutenfri diett og spiser ganske sunt. Mye frukt og grønt, nøtter og ulike typer proteiner.
Svar: Tøff beskjed å få - både cøliaki tåler ikke gluten) og hypotyreose (lavt stoffskifte).
Jeg vil først og fremst gratulere deg med at du har klart å ta tak i trening og kosthold nå som kroppen fungerer bedre igjen. 19 kilo på et år er bra! Det er lurt å ikke gå for fort ned, da blir det lettere å holde vekten etterpå. Dessuten høres det ut som om du gjør det på en fin måte, både med et sunt og fornuftig kosthold og med trening. Bra!
Jeg anbefaler å fortsette treningen som du gjør - du har lagt inn en god innsats der. Klarer du å holde på det, kan du være superfornøyd. Fint at du kombinerer styrke og kondisjon. Søk eventuelt råd på et treningssenter om det er noen måter du kan øke/gjøre ting annerledes på.
Flere gode treningstips fra KKs treningsekspert Jill:
Når det gjelder kosthold, så høres det ut som om du løser dette bra også. Jeg vet ikke hvordan du spiser i dag. Følg de vanlige rådene for et sunt kosthold, og tilpass det til det du må passe på. Det kan kanskje være lurt med litt veiledning her også, og noen som kan følge deg ned i vekt og støtte deg helt i mål.
Det finnes mange gode opplegg som kan hjelpe deg til å kvalitetssikre matinntaket ditt, og hvor du lærer mye om mat, næringsstoffer og sunt kosthold.
For meg virker det som du er på rett vei, fortsett sånn. Lykke til!
Jeanette Roede
kostholdsekspert
jeanette@kk.no
LES OGSÅ
