Grønnsaker

Slik øker du holdbarheten på maten

Oppbevarer du de ulike matvarene riktig, kan du spare mye penger.

RIKTIG OPPBEVARING: Riktig oppbevaring av matvarene dine har mye å si for holdbarheten.  Foto: Thinkstock
RIKTIG OPPBEVARING: Riktig oppbevaring av matvarene dine har mye å si for holdbarheten. Foto: Thinkstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Et dårlig eple kan forringe hele fruktkurven, og vassen sopp er åpenbart lagret feil. Kjenner du deg igjen?

Ifølge Buzzfeed.com er det utrolig mange triks som kan forlenge levetiden til både guacamole, bananer og andre følsomme matvarer.

Og det beste med dette, er ikke bare at du får mat som varer lenger, men du vil også spare mye penger!

Nedenfor får du de beste tipsene!

Pressfri løk

Løk kan egentlig holde seg grei i mange måneder, og dersom du har den hengende i et tynt strømpebukseben (med en knute mellom hver løk) et mørkt og tørt sted, vil den kunne holde seg opp mot åtte måneder. Årsaken? Vel, det er faktisk ikke strømpebuksen som gjør trikset, men at løken får henge i fred uten trykkskader og lite luft. Da vil du alltid ha løk for hånden - og det er sunnere enn du tror.

KAST ROTTEN MAT: Frukt og grønt som er rottent, bør fjernes fra andre frukter og grønnsaker, ellers risikerer du at de også rotner fortere.
KAST ROTTEN MAT: Frukt og grønt som er rottent, bør fjernes fra andre frukter og grønnsaker, ellers risikerer du at de også rotner fortere. Vis mer

Grønn avokado

Er du en av dem som spiser en halv avokado på brødskiva til frokost? Hva gjør du med den andre halvdelen? Den blir kjempefort brun og udelikat. Men - dersom du gnir overflaten vil den faktisk holde seg fin lenger. Du kan også spraye toppen på guacamolen med matolje, før du dekker den med plast. Det er oksygenet som gjør avokadoen brun, så alt som eliminerer oksygentilførsel, hjelper.

Vil du forresten modne avokadoen fortere? Her er trikset du bør prøve!


Frys urter i olje

Ifølge thekitchn.com kan du fryse ned resten av urtene du har kjøpt, og som du ikke får brukt opp. Men frys dem ned i olje, og ikke i vann, gjerne i en isbitform. Dette funker best på urter som basilikum, rosmarin, timian og oregano.

Frys hermetikkrestene

Rimelig irriterende hver gang du bare spiser halve maisboksen, halve kokosmelken og litt av kikertene. Vel, det finnes en bedre løsning enn å kaste! Hell restene over i plastposer eller i fryseglass, og ta det opp ved behov. Et annet godt tips for å spare penger, er å fryse brød på tilbud - og skjær det gjerne opp først, slik at du lett kan ta ei og ei skive og slenge i risteren.

LES OGSÅ: Ikke oppbevar agurk i kjøleskapet

Lag ukeplan for middagen

Maten din varer lenger dersom du lager en ukeplan, råder The Daily Meal. Poenget er at du ved å lage en middagsplan vil se hvilke råvarer du vil trenge, og dermed kan du få brukt opp alt du kjøper ved å planlegge å bruke visse matvarer i flere retter. Bruk de minst holdbare matvarene tidlig i uken.

Fjern dårlige epler

Et dårlig eple kan fort smitte de andre fruktene i fruktskålen, og moden frukt kan føre tll at umoden frukt ikke rekker å bli ordentlig gode før de råtner. Fjern råtne druer og epler fra de friske så fort du ser dem!

IKKE I PLAST: Osten bør pakkes inn i matpapir, ikke plast, for at den skal holde lenger.  Foto: Thinkstock
IKKE I PLAST: Osten bør pakkes inn i matpapir, ikke plast, for at den skal holde lenger. Foto: Thinkstock Vis mer

Førstehjelp til osten

Pakk osten inn i matpapir, og ikke i plast. Da holder den lenger. Legg en liten dæsj smør mot skjærekanten på manchegoen, så tørker den ikke ut.


Lagre maten riktig

Det er hundrevis av gode tips for å holde mat frisk og fin. Men det viktigste er korrekt lagring. Kjøleskapet skal ikke overfylles, sirkulasjonen er viktig for riktig temperatur. Lufttette bokser holder bakteriene i sjakk. Husk at ikke alle grønnsaker liker kjøleskap, som blant annet tomater. Husk at ikke tørrvarer likersollys, og at luft er «fienden» til all mat.

LES OGSÅ: Slik ser ekspertens kjøleskap ut

Legg tørkepapir i skuffen

Kler du bunnen til grønnsaksskuffen med tørkepapir, vil det trekke til seg fukt fra grønnsakene, og det vil gjøre at de holder seg friske lenger uten at de råtner i eget vann i bunnen av skuffen.

Sjokkterapi til salaten

Mange grønne vekster henger fort med hodet, også de i salatskuffen. Gi dem et lite bad i iskaldt vann, og de vil «sjokkes» tilbake til mer oppreist og frisk tilstand.

Pakk bananstilken inn i plast

Det sies at bananene vil vare tre til fem dager lenger dersom du pakker stilkene på bananklasen inn i gladpack. Verdt et forsøk?

Vask kjøleskapet ofte nok

Det er klart at gammel mat fort kan forringe den ferske, derfor er renhold viktig for holdbarheten.

LES OGSÅ: Ikke legg kjøttet øverst i kjøleskapet

Ikke putt tomaten i plast

Etylenet som fanges i plastposen får tomatene til å modnes raskere. For å modne umodne tomater bør du lagre dem sammen med frukt. Perfekt modne tomater bør du ha på kjøkkenbenken, ute av sollyset. Og visste du at de ikke burde være borti hverandre, og lagres med hamsen opp?

Er tomaten litt for moden, bør den inn i kjøleskapet, men ta dem ut og la dem få romtemperatur før du spiser dem.

I KJØLESKAPET: Det kan være lurt å ha litt greie på hva slags matvarer som faktisk BØR og IKKE BØR lagres i kjøleskapet ditt.  Foto: Thinkstock
I KJØLESKAPET: Det kan være lurt å ha litt greie på hva slags matvarer som faktisk BØR og IKKE BØR lagres i kjøleskapet ditt. Foto: Thinkstock Vis mer

Lagre soppen i papir


Du har sett sopp-posene? Bruk dem. Plastposer fanger fukt, og får soppen til å mugne.

Lagre kaldt eller i romtemperatur?

Disse kan du legge på kjøkkenbenken:
Tomater
Hvitløk
Nektariner
Sitrusfrukt
Kiwi
Melon
Avokado
Løk
Pærer
Fersken
Plommer
Ananas
Bananer
Poteter

Disse bør du ha i kjøleskapet:
Epler
Bær
Brokkoli
Kål
Gulrøtter
Blomkål
Selleri
Mais
Agurk
Aubergine
Ingefær
Druer
Sopp
Squash
Bladgrønt

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer